До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Літа і видовищ: гід найкращими театральними фестивалями

"Дон Кіхот" на воді, "Едіп" у давньогрецькому театрі – головні театральні прем'єри цього літа найкраще дивитися open air.

Опера "Кармен" на Брегенцському фестивалі

Античний амфітеатр в Епідаврі на відстані 100 кілометрів від Афін вважають найкращим майданчиком Греції з погляду акустики. Його побудували в IV столітті до нашої ери, і він був таким прекрасним, що давньогрецькі лікарі прописували його хворим як ліки: вони вірили, що хороша опера і правильна акустика здатні довести людину до катарсису і повного одужання.

Реклама
Трагедію про царя Едіпа Вілсон ставить як чарівну казку. Історію головного героя зі сцени розповідають двоє "свідків", чоловік і жінка, що дає змогу поглянути на драматичну історію з боку

Театр в Епідаврі – ключова локація Афінського фестивалю, який розпочнеться в червні. "Едіпа" 21 і 22 червня тут покаже абсолютна зірка світового театру, Роберт Вілсон. Зазвичай в його спектаклях грають Марина Абрамович (саме Вілсон 2011 року поставив чотиригодинний перформанс "Життя і смерть Марини Абрамович") і Віллем Дефо, а музику до них пишуть Філіп Гласс і співачка Еноні, але цього разу Вілсон обійшовся без зірок. Ключовою буде сценографія. Вілсон, художник і архітектор за освітою, ставить Софокла "без купюр" – з першої хвилини життя Едіпа і до моменту його засліплення – і головним художнім прийомом вибирає світло, так подає п'єсу як "трагедію світла". Автор костюмів до "Едіпа" – знаменитий художник Карлос Сото, який робив костюми для турів Соланж і Бейонсе, а його виставки проходили в Музеї Гуггенхайма і паризькому Музеї декоративного мистецтва. Вистава триває три години, актори говорять грецькою, італійською, французькою і англійською мовами. Театр в Епідаврі вміщує 14 000 глядачів – Вілсон каже, що на репетиції перебував у найдальшій його частині і чути Едіпа було прекрасно.

В Афіни і Епідавр варто їхати тим, хто цінує серйозну драматургію: останні десять років фестиваль пропонує інтерпретації давньогрецьких текстів. Якщо ж до душі опера, прокладати маршрут потрібно в Верону, де цього року на п'яцца Бра 97-й раз відбудеться "Арена ді Верона", найвідоміший італійський оперний фестиваль.

Арена ді Верона

Його головна подія – нова постановка "Травіати" (21 червня), варіація легендарного Франко Дзеффіреллі. Цього року 96-річний метр відзначає 60-річний ювілей першої постановки цієї опери в Ла Скала. Нова "Травіата" цікава ще й тим, що 1 серпня на фестивалі партію Жоржа Жермона виконає Пласідо Домінго. У ролі Віолетти – полька Олександра Кужак, зірка Метрополітен-опери і Королівської опери в Лондоні. А італійський сценограф Хуго де Ана покаже в Вероні нову версію опери "Туга", апгрейд своєї ж вистави 13-річної давності. Він називає авторську версію "оперою для візуального прослуховання". Де Ана, який є одночасно режисером, автором декорацій і костюмів, робить неможливе: вибудовує на сцені майже в оригінальному розмірі розкішні інтер'єри римської базиліки Сант-Андреа-делла-Валле і палацу Фарнезе, де відбувається дія опери. Розмах, гідний майданчика в 30 000 глядачів.

Режисер Хуго де Ана поставив "Тугу" 2006 року спеціально для "Арена ді Верона". Спектакль зіграли 100 разів – він один з найпопулярніших за всю історію фестивалю. Цього року його відновили – наприклад, з'явилися абсолютно нові декорації

Ще один важливий фестиваль проходить неподалік Австрії – Брегенцський. 2008 року він прославився на весь світ: тут знімали кілька сцен кінострічки "Квант милосердя" про Джеймса Бонда, причому прямо серед декорацій опери "Туга", яку тоді репетирували. Так завдяки Джеймсу Бонду весь світ дізнався, що головна сцена Брегенцського фестивалю – плавуча, побудована прямо на воді, а частиною декорацій в будь-яку погоду стає небо або, наприклад, Боденське озеро. Сюди зручно заїхати під час подорожі Австрією чи Швейцарією: від Брегенца до Швейцарських Альп всього 70 км. 20, 22 і 23 липня німецький режисер Ян Боссе покаже тут свою іронічну версію "Дон Кіхота". У ролях Дон Кіхота і Санчо Панси – Ульріх Маттес і Вольфрам Кох, зірки нового німецького кіно.

Брегенцський фестиваль

Текст: Дарія Слободяник

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.