До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

7 захопливих вистав, які варто подивитися в новому сезоні

На початку нового театрального сезону розповідаємо про найцікавіші вистави цієї осені в Києві, Львові та Івано-Франківську. Про війну, пошук себе, кохання — та не тільки.

"Калігула"

20 та 29 вересня в театрі Франка

Реклама

У розпал повномасштабної війни в театрі Франка поставили неймовірну виставу "Калігула" за п’єсою Альберта Камю — про одного з найжорстокіших тиранів в історії, римського імператора з династії Юліїв-Клавдіїв, ім’я якого фактично стало символом безкарності тиранії. Дивитися цю виставу сьогодні, під час війни, коли українці щодня виборюють власну свободу, незалежність та й узагалі існування, неймовірно складно та болісно, але варто. Це постанова яскравого молодого режисера Івана Уривського, а в головних ролях (у двох акторських складах) — талановиті нові зірки українського театру та кіно, Олександр Рудинський та Віталій Ажнов.

"Ми готові до війни"

17 вересня в театрі "Золоті ворота"

"Та сама ніч перед війною" — так окреслено жанр цієї вистави, точніше, перформативного читання. "Ми готові до війни" — п’єса харківського драматурга Олександра Середіна, що зображує вечір 23 лютого і ранок 24-го звичайної київської родини. В героях п’єси глядач легко впізнає себе: в їхніх ваганнях та небажанні вірити в повномасштабну війну у XXI сторіччі; у страхах за близьких та оптимізмі, змішаному з легким фаталізмом. У читанні взяли участь провідні актори української сцени театру та кіно: акторки театру "Золоті ворота" Віталіна Біблів та Інна Скорина-Калаба, їхні колеги з театру драми й комедії на лівому березі Дніпра Олеся Жураківська й Тетяна Круліковська, а також актор та телеведучий Олексій Суханов.

Перше читання минуло в червні в межах благодійних вечорів у готелі Fairmont.

"Тату, ти мене любив?"

25 вересня в театрі "Золоті ворота"

"Тату, ти мене любив?" — одна з найпопулярніших вистав київського театру "Злоті ворота". Головна тема — родинні зв’язки, вміння прощати та відпускати. Головний герой вистави режисера Стаса Жиркова (запам’ятайте це ім’я й подивіться всі його вистави в Києві!) — молодий хлопець Олександр, який щоночі бачить уві сні свого покійного батька та просинається від крику: "Тату, ти мене любив?".. У головних ролях — зірки театру "Золоті ворота" Віталіна Біблів, Ірина Ткаченко, Антон Соловей. Вистава має спеціальний приз фестивалю-премії "GRA".

"Спроба любити"

14 вересня і 7 жовтня, Театр на Подолі

Вистава, що порушує насправді екзистенційні питання — що таке кохання, як полюбити себе та як саме людина стає такою, якою вона є. Герой вистави — 40-річний чоловік (актор Артем Мяус), який робить певні вчинки, помиляється — та зрештою намагається зрозуміти себе, осмислити пережиті травми, які не дають йому подорослішати та стати цілісним. Виставу поставила Тамара Трунова — переможниця британської програми Taking the Stage, лауреатка театральної премії "Київська Пектораль" та одна з найцікавіших режисерок сучасної України.

"Лісова пісня"

30 вересня, театр Курбаса, Львів

Одна з найкращих та найпопулярніших українських вистав останніх десяти років. Класичний текст Лесі Українки — це драматична історія кохання лісової Мавки й людського хлопця Лукаша. В режисерській інтерпретації Андрія Приходька "Лісова пісня" стає історією не однієї жінки, а цілої нації. У трьох діях вистави постають різні періоди буття українського народу: від початку XX століття (що став рубежем, останнім спалахом української національної традиції та ідентичності, яка виражалася в побуті, одязі, піснях, традиціях) до радянських часів і сучасності, яка несе гіркий спадок минулого.

"Солодка Даруся"

25 вересня, Івано-Франківський драмтеатр

Один з гітів Івано-Франківського драмтеатру. В основі вистави — гучний роман української письменниці Марії Матіос: події роману відбуваються на Буковині й оповідають історію жінки Дарусі та її батьків, які потерпають від радянської влади спершу в довоєнний час, а потім у період окупації Радянською владою Буковини. Режисер Ростислав Держипільський разом з командою ідеально втілили роман на сцені: це дуже музикальна, тонка й харизматична вистава, що стала подією в театральному житті України та змусила заговорити про Івано-Франківський театр як такий, що має потенціал для виходу на світовий рівень мистецтва. Найкраща, за словами авторки, постанова культового твору.

IMPERIUM DELENDA EST

18 та 24 вересня, театр Лесі у Львові

Перша вистава львівського театру Лесі з початку повномасштабної війни. В її основі — болісні та пронизливі вірші українських авторів Катерини Калитко, Галини Крук, Мар’яна Пирожка, створені цієї весни. "У ній багато голосів, що звучать люттю, болем і надією, — розповідають у театрі. — У ній багато музики, що бринить боротьбою та свободою Ми промовляємо слова, які написали цієї весни українські поетки й поети. Ми ділимося страхами й снами". За атмосферою вистава режисера Дмитра Захоженка нагадує самобутні концерти гурту "ДахаБраха".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.