До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 найгарніших балетів, які слід побачити цієї зими

Складно уявити різдвяні свята без походу на "Лускунчика" і чарівної музики Чайковського. Напередодні канікул Vogue.ua склав гід новими/найкращими балетами, які просто необхідно побачити цієї зими в Європі.

"Сільвія", Ла Скала

"Сільвія" – нова копродукція двох ключових європейських театрів: міланського "Ла Скала" і Віденської опери. Це витончений, ніжний, пасторальний балет французького композитора Лео Деліба про юнацьке кохання, мавок і бога Ероса. Головну партію на прем'єрі танцюватиме Мартіна Ардуіно – прима-балерина "Ла Скали", яка за три роки з дебютантки перетворилася на головну зірку театру і зараз виконує майже весь класичний репертуар у міланському театрі – від "Лебединого озера" до "Ромео і Джульєтти".

Реклама

З 17 грудня до 14 січня 2020 року

"Лускунчик", Англійський національний балет

"Лускунчика" неймовірної краси у виконанні Англійського національного балету цієї зими показують у Лондонському Колізеї. Вся справа у сценографії: над нею працював легендарний Пітер Фармер, один з найвидатніших сценографів і декораторів ХХ століття. Над спектаклем працюють найкращі з найкращих: так, у партіях Клари і Лускунчика в грудні можна побачити чудовий дует української балерини, солістки Англійського національного балету, Катерини Ханюкової та Джеффрі Сіріо, які цього року двічі виступали на сцені Національної опери в Києві.

З 11 грудня до 5 січня 2020 року

RASA [after La Bayadère], Королівський балет Фландрії, Антверпен

Королівський балет Фландрії зі штаб-квартирою в Антверпені славиться сучасними постановками. Одна з них – нова інтерпретація відомого балету "Баядерка" Людвіга Мінкуса, створеного в кінці ХІХ століття. Rasa – постановка молодого аргентинського хореографа Даніеля Проєтто, який раніше співпрацював з Віденською оперою і Норвезьким балетом. Танцівники в постановці аргентинця схожі на застиглі індійські скульптури. Даніель Проєтто переосмислює традицію індійських танців – девадасі, священних храмових танців, а в основі балету – критичне міркування хореографа про вікову і неоднозначну концепцію раси в Індії.

З 25 січня до 2 лютого 2020 року

Rauschen, гамбурзький театр Kampnagel

Німкеня Саша Вальц – головна зірка європейського танцтеатру, кожна її постановка моментально стає сенсацією у всьому світі. 12 героїв нового спектаклю Вальц під назвою Rauschen живуть в утопічному ідеальному середовищі, повністю втративши зв'язок з реальністю. Меланхолійним саундтреком до вистави стала музика Пола Маккартні, яка якнайкраще відображає думку Вальц про співіснування людини і технологій. Основні запитання хореографки: яка мова тіла виникає в умовах, коли розум і тіло нерозривно пов'язані з технологіями? В якому становищі ми перебуваємо, оточені надлишком зручностей, які одночасно є засобом нашого контролю?

30 січня 2020 року

"Жизель", Паризька опера

Можливо, в уяві широкої аудиторії "Жизель" – не надто святковий балет, але точно один з найбільш пронизливих. Величезну роль у його популяризації виконала Паризька опера: саме на цій сцені 28 червня 1841 року відбулася його прем'єра, пізніше балет неодноразово відроджувався там у найрізноманітніших постановках. Тому побачити "Жизель" на сцені Паризької опери для балетомана – схоже на диво. Унікальність постановки 2015 року – в декораціях і костюмах: вони створені на основі оригінальних робіт легендарного художника Олександра Бенуа.

З 31 грудня до 15 січня

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.