До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рецепт української кухні: мандрики

Кремзлики ми вже готували. Закохуймося й далі в українську кухню. Food-колумністка, журналістка Олена Сагун ділиться новим рецептом – мандриків.

МАНДРИ́КИ

Мандри́ки – обрядові українські смаколики, які традиційно готували до свята Петра й Павла. З плином років, десятиліть і століть ці смаколики дещо втратили обрядове значення і їх стали готувати в будь-який день.

Отже, що ж таке мандрики? У різних джерелах та в різних регіонах нашої країни є свої визначення. Десь це печиво, десь пампушки, десь смажені солоні коржики, десь печені солодкі коржики, десь булочки. Десь взагалі мандриками називають сирники (чула таке у відеорецепті ґаздині з Полтавщини).

Канонічними вважаються мандрики на основі сирного тіста або ж із сирною начинкою (мається на увазі кисломолочний сир). Щоправда, існують рецепти, де сиру зовсім не було. Щодо вигляду й форми також немає єдиного канону. Зважаючи на це, я вирішила зробити два варіанти – у вигляді відкритих сирних коржиків з начинкою, та у вигляді закритих сирних пиріжечків також з начинкою. Ви можете вибрати один варіант.

Реклама
Фото: Олена Сагун


⠀⠀
ІНГРЕДІЄНТИ

На 10 мандри́к діаметром 8-9 см (5 відкритих + 5 закритих або 15 відкритих):

– 200 г кисломолочного сиру (в автентичних рецептах він має бути домашнім, але я брала крамничний 9%);
– 80 г вершкового масла (холодного або м’якого, це не важливо, головне, не розтопленого);
– 3 ст. л. цукру;
– 1 ч. л. ванільного цукру;
– приблизно 170 г білого борошна;
– 1 ч. л. розпушувача;
– густе варення для начинки (у мене вишневе), по чайній ложці на кожну мандрику;
– яйце для змащування;
– цукрова пудра для прикрашення.



ПРИГОТУВАННЯ
У глибоку миску покласти сир (краще гомогенний або дрібнозернистий, щоб не перетирати через сито), насипати звичайний і ванільний цукор. Додаємо масло (холодне натерти на терці, м’яке можна положити шматком). Пальцями змішати (перетерти) компоненти в однорідну масу. Додати борошно й розпушувач, замісити тісто (можна додавати борошно частинами). Тісто має вийти туге, пластичне, яке не липне до рук. Якщо дуже липнутиме, можна додати ще трохи борошна.

Розкатати тісто в пласт завтовшки приблизно пів сантиметра. Рекомендую розкатувати на папері для випікання, так тісто точно не прилипне до робочої поверхні. А ще лайфгак: розкатувати можна рулоном харчової плівки, якщо у вас немає качалки. Рулоном, до речі, дуже зручно працювати, бо до плівки тісто не липне.

З пласта тіста вирізати кружальця за допомогою широкої склянки або спеціальної вирубки для печива. Залишки тіста зібрати, знову розкатати й вирізати кружальця, скільки вийде. Перекласти кружальця на деко, заздалегідь застелене папером для випікання. Покласти стільки кружалець, скільки поміститься, залишаючи простір між ними.

Якщо робите відкриті мандрики, то краї кружалець треба защипнути всередину, формуючи невеликі бортики. Потім у центр кожної мандрики покласти чайну ложку варення. Якщо мандрики закриті, то треба покласти чайну ложку варення в центр кружальця, зверху накрити іншим, а краї защипати. Я защипувала трохи догори, щоб закриті мандрики були такого ж розміру, як відкриті.

Подивитися, як защипувати краєчки, можна в галереї.

Коли сформовані всі мандрики, змастіть їх яйцем (його треба попередньо розмішати виделкою, щоб жовток і білок утворили однорідну масу). Закриті мандрики змастіть зверху, відкриті – по краях. Поставте в розігріту до 180 °C духовку. Відкриті мандрики печуться швидше (десь 15 хв), закриті – трохи довше (17–20 хв). На готовність вказує рум’яний колір і характерний звук затверділого тіста, якщо легенько постукати по ньому.

Час випікання залежить від кожної конкретної духовки, тому перевіряйте й орієнтуйтеся на особливості своєї.

Готові мандрики перекласти лопаткою з дека на таріль, присипати цукровою пудрою. Мені дуже сподобалося їсти їх теплими, запиваючи холодним молоком. Це навіює дитячі спогади, миті щастя, дуже цінні зараз. Холодними мандрики також можна їсти, але краще дати їм постояти кілька годин за кімнатної температури, а в ідеалі – залишити на наступний день. Вони, до речі, хоч і мають вигляд твердих, як печиво, але насправді досить м’які, бо в тісті багато сиру й немає яєць. Обов’язково спробуйте! Смачного!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.