До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українські суперфуди: кульбаба

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкорисніша їжа – та, що характерна для конкретного регіону. Продовжуємо серію матеріалів, де розповідаємо про найголовніші та найкорисніші українські суперфуди. Цього разу героїня матеріалу – кульбаба.


13 травня – Всесвітній день кульбаби. Італійці її вирощують на великих плантаціях, французи молоде листя кульбаби додають у салати, греки готують пісну хорту, але гастрономічний культ з неї зробив американський письменник Рей Бредбері, подарувавши світові свій дуже особистий роман "Кульбабове вино". Ми зібрали п’ять фантастичних рецептів страв з листя, бутонів та квітів кульбаби, які в травні дуже просто відтворити.

Реклама
Каперси з бутонів кульбаби

Інгредієнти:
1 склянка бутонів кульбаби;
1/3 склянки оцту (білого, яблучного);
1/6 склянки води;
0, 5 ч. л. солі.



Приготування
Головний секрет цього простого рецепта – зібрати правильні бутони. Вони мають бути не просто нерозкритими, а твердими (після приготування вони стануть хрусткими). Відшукати їх можна, зірвавши первинну бруньку, під якою ховаються ще кілька молодих. Відщипнути так легко їх вже не вийде, бо ростуть вони наче в землі, але можна зрізати гострим ножем. Це полювання дуже схоже на грибне – якщо погода сприятиме, за тиждень можна шукати новий врожай на тому ж місці.
Далі все схоже на маринування огірків. Бутони очистити від ніжок та гострих вусиків, промити та просушити. Воду, оцет і сіль довести до кипіння. У стерилізовану банку скласти кульбаби, залити розсолом, закрити кришкою, перехилити банку догори дриґом і замотати в рушник. Дати охолонути, а після переставити в холодильник. Вживати можна за два тижні, додаючи в салати та соуси.

Квіти кульбаби в клярі

Інгредієнти:
30 жовтих квіток кульбаби;
1 яйце;
250 г борошна;
50 мл олії;
13 мл пива;
1 ч. л. карі;
0, 5 ч. л солі.



Приготування
З квіток кульбаби прибрати вусики й ніжки, вимити й висушити. Для кляру додати в миску борошно, карі, сіль і збите яйце, та перемішати до однорідної маси. Додати пива, щоб суміш наблизилася до консистенції тіста для млинців (що густіше тісто, то товстіший виходитиме кляр). Обкачати квіти кульбаби в клярі й обсмажити на олії до золотистого кольору. Виложити на паперовий рушник, перекласти на тарілку й подавати теплими.

Клафуті з кульбабою

Інгредієнти:
200 г молоде листя кульбаби;
100 г сиру грюєр;
1 молода жовта або біла цибуля;
2 яйця;
15 мл оливкової олії;
10 г вершкового масла;
сіль і перець на смак.



Приготування:
Листя кульбаби ретельно вимити, бланшувати (обдати окропом, а потім крижаною водою). Цибулю нарізати півкільцями й обсмажити на повільному вогні до м’якості та прозорості. Додати кульбабу й готувати під кришкою 2 хвилини. Збити виделкою яйця, додати до них тертий сир, тушковані овочі, посолити, поперчити та все перемішати. Розлити суміш у дві порційні, змащені олією керамічні форми й випікати 10 хвилин за 180 °C. Подавати у формах теплими.

Сендвіч із хортою та фетою

Інгредієнти:
Для хорти:
250 г листя кульбаби;
30 мл оливкової олії;
сік 1/2 лимона;
сіль і перець на власний смак;
50 г сиру фета.
Для тостів:
2 скибочки білого хліба;
20 мл оливкової олії;
1 ч. л. сухого орегано;
1 зубок часнику.



Приготування
Щоб приготувати грецьку хорту, листя кульбаби треба перебрати. Якщо воно довге, порізати на 2–3 частини й ретельно промити. Закип’ятити воду, посолити й варити листя на середньому вогні, не накриваючи кришкою, доки воно не стане м’яким (приблизно 15–20 хвилин). Відкинути на сито. Заправити листя з лимонним соком, оливковою олією, посолити й поперчити.
Хліб змастити з обох сторін олією, посипати орегано та викласти на розігріту пательню-гриль. Смажити на середньому вогні з двох сторін до появи золотистої скоринки. Зубок часнику розрізати навпіл і натерти його половинкою одну сторону тосту. На цю сторону викласти кульбабу й посипати розкришеною фетою.

Соте з листям кульбаби, хрустким беконом і родзинками


Інгредієнти:
200 г молодого листя кульбаби;
1 кримська або червона цибулина;
15 мл олії;
1 ягода інжиру (або 20 г синіх родзинок);
Коріандр, кмин, копчена паприка, сіль і перець на смак.



Приготування
Листя кульбаби бланшувати (обдати окропом, а потім крижаною водою). Обсмажити в олії бекон та викласти на паперовий рушник. На цій самій пательні смажити нарізану півкільцями цибулю до золотистої скоринки. Додати кульбабу, спеції, порізаний кубиками інжир (або попередньо замочені й висушені родзинки) та готувати ще 3 хвилини. Викласти на тарілку та прикрасити хрустким беконом. Цей пікантний гарнір ідеально смакує до рисової локшини, креветок, курки, приготовленої у винному соусі, або запеченої картоплі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.