До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Старий автентичний рецепт: шулики з маком та медом

"Цю страву традиційно готували до свята Маковія, або Медового Спаса, — каже food-колумністка, журналістка Олена Сагун. — Свято припадає на 14 серпня. Авжеж, шулики можна готувати, коли захочеться, бо це дуже смачно і дуже просто: спочатку випікається суцільний корж, потім ламається і заливається сумішшю з маку, меду та води. Коли шматочки стануть м’якими, можна смакувати".

Я зустрічала кілька варіантів рецепту коржів. У найпростішому тісто замішується просто на воді. Я пробувала, можу сказати, що буде смачно, бо з маком все смачне, але текстура таких коржів — занадто щільна. Тому, окрім традиційного, я пропоную ще один варіант, додавши трохи олії у тісто.

ІНГРЕДІЄНТИ

Варіант для коржів на воді:

Реклама
  • 250 г білого борошна (може знадобитися трохи більше);
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • дрібка солі;
  • 1 ст. л. меду (можна й більше);
  • приблизно 150 мл води кімнатної температури.


Варіант для коржів на олії:

  • 250 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • дрібка солі;
  • 100 мл гарячої води (просто відчутно гарячої, не окропу);
  • 50 мл рафінованої олії без запаху;
  • 1 ст. л. меду (або більше).


Маково-медова заливка:

  • 70–100 г маку + окріп, щоб його запарити;
  • 2–3 столові ложки рідкого меду (можна взяти більше, щоб потім додатково полити страву);
  • приблизно 150–200 мл води кімнатної температури для розведення маси.

ПРИГОТУВАННЯ

Для коржів на воді
У миску насипаємо борошно, додаємо розпушувач та дрібку солі, перемішуємо. В окремій ємності змішуємо воду та мед, виливаємо у тісто, починаємо перемішувати ложкою, потім місимо рукою, щоб вийшло пружне тісто, яке не липне до рук. Можна підсипати ще борошна, якщо липне. Готове тісто залишаємо в мисці, накривши плівкою чи рушником, нехай постоїть хвилин 20–30.

Для коржів на олії
У миску насипаємо борошно, розпушувач, сіль, перемішуємо. В окремій ємності змішуємо мед з гарячою водою. Виливаємо рідину в борошно, туди ж наливаємо олію, починаємо перемішувати ложкою, потім місимо рукою, поки тісто перестане липнути до рук. Це тісто вийде ніжнішим і пухкішим, бо в ньому є жир. Готове тісто залишаємо в мисці, накривши плівкою чи рушником, нехай постоїть хвилин 20–30.

Розігріваємо духовку до 170 градусів. Вибраний вами варіант тіста розкачуємо у пласт завтовшки приблизно 5—7 мм. Краще розкочувати одразу на папері для випікання. На поверхні розкачаного тіста можна гострим ножем зробити решітку – це розмітка, щоб потім було легше ламати коржі на однакові шматочки (квадратики або ромбики). Але це не обов’язково, бо ламати можна як завгодно. Перекладаємо папір з пластом тіста на деко, ставимо деко в духовку, печемо приблизно 15—20хв, щоб корж підсушився і став злегка рум’яним.

Дістаємо з духовки, даємо повністю охолонути. Тим часом переходимо до маку. Висипаємо його в глибоку ємність, заливаємо окропом, накриваємо ємність. Даємо постояти хвилин 30. Потім зливаємо воду і перекладаємо мак у блендер. Починаємо перемелювати, поки маса не почне білішати. Поступово додаємо воду і продовжуємо перемелювати, доводимо масу до консистенції, що нагадує рідку кашу. Додаємо мед, перемішуємо, доводимо до смаку.

Охолоджений корж ламаємо на невеликі шматочки. Складаємо шматочки у глибоку тарілку або у горщик. Заливаємо маково-медовою масою. Далі найтяжче — чекаємо, поки коржі настояться і розмокнуть. Якщо коржі замішувалися просто на воді, то варто почекати пару годин, а якщо на олії, то вони розмокнуть швидше і смакувати можна вже через пів годинки. Перед подачею можна додатково полити рідким медом.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.