До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Модний напій: як приготувати матчу вдома

У чому користь чаю матча і як правильно його заварювати, розповідає Марина Аксьонова, експертка з матчі, співвласниця бренду японських чаїв Matchati

Матча — порівняно новий напій, який став досить швидко одним з найпопулярніших, і що найцікавіше, він поступово витісняє каву серед прихильників кофеїну. Його часто називають напоєм міленіалів, тому що він популярний саме з-поміж покоління Y. Найчастіше матчу п’ють з молоком, і багато хто навіть не знає, що оригінальний варіант готують на воді, як звичайний чай.

Реклама

"Моя любов до матчі почалася кілька років тому з поширенням новомодної тенденції в Україні, — каже Марина Аксьонова. — Спершу я й сама не добре розумілася на темі й починала з продажу бюджетного, не дуже якісного варіанта для лате-версії напою. Але щойно спробувала чистий варіант матчі з чайної ферми в Японії, то зрозуміла, що треба все змінювати й заглиблюватися в цю тему. Так почався мій шлях у вивченні японської культури, мови й участі в чайних чемпіонатах".

Про користь чаю матча

Матча — найкорисніший у світі чай. По-перше, він лідер серед усіх продуктів і напоїв за кількістю антиоксидантів — речовин, що сповільнюють процеси старіння в організмі, поліпшують метаболізм і борються з вільними радикалами. А по-друге, цей чай містить величезну кількість амінокислоти L-теаніну, що є природним антидепресантом, прекрасно розслабляє тіло, підвищує зосередження і поліпшує мозкову активність і настрій.

Матча містить досить багато кофеїну, проте завдяки таніну в компонентному складі він довше всмоктується і швидше виводиться з організму. В результаті чай бадьорить так само, як і кава, водночас не викликає стрибків тиску й проблем із серцево-судинною системою. Також важливий факт: матча не викликає залежності, почуття відміни, сонливості й роздратування.

Як правильно заварювати чай матча

Для приготування матчі використовуються спеціальні аксесуари: мірна ложечка часаку, бамбуковий вінчик часен и широка чаша чаван. В Японії матчу традиційно заварюють двома способами: усуча і койча. Усуча — менш формальний спосіб заварювання, здебільшого для дружніх чаювань. Для його приготування треба 1,5—2 г чайного порошку (це приблизно 2 ложечки часаку) залити 60—80 мл води температурою приблизно 80—90 °C та інтенсивно збити за допомогою часена. Готовий напій має вийти без грудочок і з однорідною пінкою на поверхні.

Койча — міцніший і густіший за текстурою чай, який готується з найкращих церемоніальних сортів. Для приготування койчі треба 4 г матчі залити 30 мл води температурою 80—90 °C. Водночас не варто намагатися відтворити вінчиком пінку, як під час заварювання способом усуча. Спробуйте повільно рухати часаку, немов перетираючи порошок з водою. Цікаво, що в Японії чай матча усуча зазвичай п’ють у три з половиною ковтки просто з чавана, а койчу — одним ковтком.

Як приготувати матчу-лате

Щоб приготувати версію матчі-лате в домашніх умовах, потрібне те саме приладдя, водночас воду треба замінити на молоко. Води в такому разі знадобиться менше, приблизно 25—35 мл. Підігріваємо та збиваємо 100—150 мл молока. Тут можна вибирати на власний смак: або традиційне коров’яче, або рослинне — насправді згодиться будь-яке. Матча чудово поєднується з кокосовим, вівсяним або соєвим молоком, а також з апельсиновим фрешем, грейпфрутовим тоніком і навіть з березовим соком.

Правила приготування досить прості, головне — матча хорошої якості, потрібне приладдя і прекрасний настрій, адже саме від них залежить і смак самого напою, і насолода.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.