
Як Сан-Франциско стає гастрономічною Меккою
Домінік Крен, одна з кращих у світі жінок-шефів, впевнена, що Сан-Франциско - це новий гастрономічний Копенгаген.

Біографію Домінік Кренн можна читати, як роман. 20 років тому в Джакарті вона очолила ресторан готелю Intercontinental і стала першою в країні жінкою-шефом. До команди взяла ще 13 жінок – саме для того, щоби підтримати слабку стать в консервативній Індонезії.Буквально за рік її ресторан став одним з найліпших в Республіці, але через нестабільну політичну ситуацію кухар повернулася до Америки й почала працювати в каліфорнійському клубі Manhattan Country – готувати для політиків та зірок. Та шлях до цих двох позиції був непростим: престижна економічна освіта й робота в багатьох ресторанах, включно зі знаковим Stars у Сан-Франциско, в якому зародилася нова каліфорнійська кухня. В 1988 році Домінік буквально з вулиці, практично з побутовим кулінарним досвідом, попросилася на роботу в Stars. Легендарний шеф-кухар Джеремія Тауер тоді зміряв її поглядом і в той же день поставив стажистом на супи і салати. «Я повинна була приготувати суп, але без рецепта, - згадує Домінік. - Тауер спробував мій суп-експромт і похвалив його». Що такого відчув досвідчений кухар в супі молодої француженки з вулиці - невідомо. Але він не помилився: сьогодні Домінік Кренн - єдиний американський кухар-жінка з двома зірками Мішлен.

Домінік виросла в романтичному північному французькому регіоні Бретань, тому часто називає свою кухню «поетичною кулінарією». «Перший вірш я написала в чотири роки, – каже вона. – З часом зрозуміла, що їжа – це теж поезія». Прийомні батьки вдочерили її в півторарічному віці. Їй неймовірно пощастило з сім'єю: мати була кухарем, котра возила доньку на вечері в мішленівські ресторани, батько - відомим політиком і хорошим вихователем. «Він завжди мені казав: «Домінік, гроші не мають значення. Якість життя вимірюється тим, що є у тебе всередині і що ти можеш дати людям». Я тільки згодом зрозуміла сенс цих слів - коли усвідомила, що нещаслива на роботі, і вирішила відкрити ресторан», - згадує Домінік.
Меню в Atelier Crenn - іменному ресторані в Сан-Франциско, відкритому в 2011 році, виглядає як поема. «Кожна страва так чи інакше пов'язане з моїм минулим. Я готую спогади ». Наприклад, за назвою «Я доторкнулася до солоної води і приклала мушлю до вуха» ховається ікра, морський їжак і устриця під огірковим кремом. За рядком «... і залишив прекрасне відображення» - ніжне філе тунця, а за словами «Накрило легкою хвилею океану» - лобстер в йогуртовому бульйоні з кокосом. У ресторані, який Кренн називає своїм будинком, всього 8 столів, 13 страв в подачі - і лист очікування на кілька місяців вперед. «Якщо ви приходите до мене додому, - каже Кренн, - то дайте можливість з вами поспілкуватися. За допомогою страв я розмовляю з гостями, пробуджую їхні спогади, копаюся в пам'яті. Мені цікаві незнайомці. По суті, незнайомці колись мене удочерили і стали найважливішими людьми в моєму житті». Щось дуже особисте, складне і глибоке підмішане до рецептури страв Кренн. Все одягнене в поетичну форму і, попри те, що перебуває на очах, приховане від сторонніх. Батька Домінік Не стало в 1999 році: він тяжко захворів на рак. Назва ресторану - данина йому. Мати живе в Бретані. Відкритий в 2015-му тут, у Сан-Франциско, ресторан Petit Crenn пригощає традиційними французькими стравами, якими її балували мати і бабуся. Кренн може довго ділитися в інтерв'ю спогадами про бретонське дитинство, але дізнатися що-небудь про її особисте життя вкрай складно. З одного боку, вона не приховує свою гомосексуальну орієнтацію, з іншого - ніде не говорить про неї відкрито. У 1988 році Домінік туристкою приїхала до Сан-Франциско - американську гей-столицю - і залишилася тут назавжди. «Я відразу відчула, що це - дім. Тут я можу бути собою ».

Напевно, 30 років тому подібний секс-ескапізм ще був необхідністю. До сих пір в її інтерв'ю допустимий максимум - кулінарна поезія, висаджування дерев на Гаїті, підтримка дрібних фермерських господарств ... Але ні слова про дочок-близнят, яких вона виховує. Щоправда, іноді вони з'являються в Instagram шеф-кухаря. Здається, все інше варто шукати в шифрах і кодах бездоганного меню ресторану.

«Дайте ще п'ять років, і Америка стане новою Данією, - говорить Домінік Кренн, натякаючи на всесвітній успіх Рене Редзепі». Можливо, тому вона все-таки не відмовилася від звання кращого шеф-кухаря серед жінок за версією рейтингу The World's 50 Best Restaurants, хоча премію часто звинувачують в гендерній дискримінації. «Я подумала, скількох жінок зможу надихнути своїм прикладом і як від цього виграє гастрономія в цілому, - і не змогла сказати "ні"».
Текст: Марина Мален
Читайте також:
Ще в розділі Ресторани
Популярне

Як одягатися після 50: модні поради Сінді Кроуфорд

6 зухвалих висловлювань Карла Лагерфельда про красу

Еротичні танці: сцени стриптизу з кінофільмів в GIF-ках

Наймодніші кольори сезону весна-літо 2019

Весняний манікюр 2019: ідеї з подіумів

60 найкращих пар взуття на Тижні моди в Нью-Йорку

Гід по наймодніших спідницях весни

Можна ще: все, що варто знати про БАДи

Історія кохання: Сальвадор Далі і Гала

Тиждень моди в Нью-Йорку: наймодніші сумки осінь-зима 2019/20

Які ботильйони купити цієї весни

10 речей, які є в гардеробі мешканки Лондона
Не слідуйте за модою
- відчувайте її
Дякуємо!
На вказану вами адресу було відправлено листа.
Підтвердіть, будь ласка, свою підписку.