До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Холодні супи, які готують в європейських країнах

Літня спека надихає приготувати щось легке, смачне та просте. І холодний суп ідеальне рішення: він чудово вгамовує спрагу, насичує, але не забирає енергію. І готується швидко, іноді навіть без використання плити. Vogue UA вибрав кілька рецептів, які люблять наші найближчі сусіди.

Шалтибарщай: литовський холодник

Цей литовський буряковий суп популярний у всіх країнах Балтії, але часто його можна зустріти й у меню польських ресторанів. Модні шефи люблять експериментувати з традиційним рецептом, маринуючи буряки, додаючи до страви корнішони, редис, або сік лимона. А ще шалтибарщай — ідеальний партнер для теплої молодої картоплі.

Реклама


Складові:
4 середні буряки
4 яйця
4 огірки середнього розміру
пучок кропу
пучок зеленої цибулі
1 л кефіру 3,2 % жирності
Сметана, мінеральна вода, сік лимону, сіль, цукор до смаку

Приготування:
Добре вимити буряки, кожен загорнути у фольгу та запікати у духовці упродовж однієї години при 180 °C. Дати овочам охолонути, а потім грубо натерти. Зварити яйця вкруту (вісім хвилин), очистити від шкаралупи й нарізати кубиками. Огірки дрібно нарізати соломкою, кріп та зелену цибулю покришити. Кріп і цибулю викласти у супницю, посолити й трішки потовкти. Додати нарізані буряки, огірки, яйця та залити холодним кефіром. Збалансувати консистенцію за допомогою сметани або води, а смак — соком лимона, сіллю та цукром. Дати настоятися шалтибарщаю у холодильнику протягом двох годин, розлити по тарілках, прикрасити кропом і подавати з печеною чи відварною молодою картоплею.

Меддьлевеш: угорський кислий суп із вишні

Цей суп на перший погляд має вигляд десерту, але насправді він кислий та свіжий, а не солодкий. Традиція фруктових і ягідних супів існує також у Польщі, Словаччині, Австрії та Німеччині — у спекотні літні вечори їх подають перед основними стравами.



Складові:
700 г вишні
1 л води
250 мл червоного або білого сухого вина
5 ст. л цукру
1 ст. л борошна
1 паличка кориці
сіль на кінчику ножа
350 г сметани жирністю 15—20 %
Листя м’яти для прикрашання

Приготування:
Невеличку жменю ягід відкласти для прикрашання, решту почистити від плодоніжок та кісточок, перекласти у каструлю й засипати цукром. Додати воду, вино, корицю й довести до кипіння. Варити 20 хвилин на повільному вогні. Дістати з відвару палички кориці і додати сіль. Сметану змішати з борошном так, аби не залишилось грудочок, і влити у відвар. Перемішати, довести до кипіння, варити упродовж 2—3 хвилин, доки суп трохи не загусне. Охолодити страву й розлити по тарілках, прикрасити свіжими вишнями і листям м’яти.

Холодний суп з огірків по-балканськи

Супи на Балканах дуже популярні, а цей рецепт пасує до наших дерунів, вареників або смажених кабачків з часником.



Складові:
4 середні огірки
Жменя лущених волоських горіхів
700 мл грецького йогурту або кефіру
20 листочків м'яти
2 зубчики часнику
Оливкова олія до смаку
Лимонний сік до смаку
Перець чорний мелений та морська сіль до смаку

Приготування:
Огірки очистити від шкірки, розрізати навпіл, чайною ложкою видалити насіння та нарізати кубиками. Огіркову м'якоть, що залишилася, збити в блендері з часником і м'ятою. Посолити, поперчити та змішати з йогуртом. Додати подрібнені горіхи, дрібно нарізаний кріп, кубики огірків, лимонний сік та оливкову олію. Залишити у холодильнику на дві години. Розлити по тарілках та прикрасити листям м’яти.

Грузинський холодний суп із травами

Цей рецепт пахне літом і чудово охолоджує, а ще легко перетворюється на напій — треба тільки сметану та мацоні замінити на тан.



Складові:
5 середніх огірків
500 мл мацоні або кислого йогурту
500 мл сметани
Пучок зеленої цибулі
Пучок тархуну
Пучок м'яти
Пучок кропу
Пучок петрушки
Пучок базиліку
Перець чорний мелений та морська сіль до смаку

Приготування:
Огірок нарізати кубиками. Трави і цибулю дрібно накришити. Змішати мацоні (йогурт) та сметану, перемішати із зеленню та огірками, посолити й поперчити. Настояти у холодильнику упродовж двох годин.

Болгарський томатний холодний суп із бринзою

Болгарська кухня дуже популярна своїми літніми супами на основі томатного соку. З рецептом можна експериментувати до самої осені, додаючи різну зелень — від черемші до кінзи. Головне, аби були смачні спілі томати.



Складові:
750 мл м'якоті томатів
500 мл мінеральної води
400 г бринзи
3 зубчики часнику
2 ст. л оливкової олії
4 гілочки зеленого кропу для прикрашання
Сіль, цукор, чорний перець до смаку

Приготування:
Часник дрібно нарізати та розтерти із сіллю. Бринзу грубо натерти й змішати з часником та олією. Томати нарізати і за допомогою блендера перебити у пюре, додати воду і змішати до однорідної маси. Змішати всі інгредієнти, поперчити, додати цукру та солі. Охолоджений суп розлити по тарілках та прикрасити гілочками кропу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.