До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Поставив на ніч на зарядку, – зранку "повний бак": я змінила авто на самокат

Бензинова криза змусила нас переглянути власні звички. Дехто почав більше рухатися пішки; дехто перебрався поближче до центру; дехто – змінив способи пересування. Розповідаємо історії дівчат, які змінили звичне авто на колісний транспорт. Продовжує мінісерію журналістка, менеджерка Олесандра Буринська, яка змінила авто на електросамокат.

Я водій з великим стажем: сіла за кермо, щойно мені виповнилось 18, і з того часу випробувала не один десяток різних авто під час міжнародних тест-драйвів світом.

Реклама

Завжди вважала себе відчайдушною автомобілісткою, поки на початку карантину не переїхала до свого нового помешкання в центрі Києва, і потреба у чотирьох колесах значно зменшилась. Багато куди можна дістатися пішки, та й паркуватися ставало дедалі складніше. Але іноді все ж таки бракувало швидких рішень. Тому я вирішила пересісти на електросамокат. По-перше, ніяких заторів на дорогах. По-друге, безкоштовне паливо (поставив на ніч на зарядку, як телефон, і зранку "повний бак"). Ну і по-третє, повна мобільність пересування. Єдина складність – це метеозалежність: рясні опади та ожеледиця не дуже сприяють прогулянкам самокатом.

Спочатку я пересувалась винятково тротуаром і на невеликі відстані, але з часом і рівнем впевненості, перейшла на велосипедну стежку (на жаль, в Києві їх небагато) та навіть на підбори. Деякі знайомі досить дивуються, як я можу їздити на підборах та на самокаті, але чого не зробиш заради краси.

В принципі, за пів години я можу спокійно дістатися від залізничного вокзалу до Подолу або великого ботсаду. Проте намагаюсь не перевищувати швидкість і не дражнити перехожих – досі не дуже розумію, які права має самокат в Україні.

Щодо паркування, то зазвичай складаю самокат і ношу з собою, або в супермаркетах залишаю біля охорони. До речі, дуже зручно на ньому везти пакети з покупкам. Якосаь поїхала далеко до дівчат на зустріч, а на зворотній шлях заряду батареї не вистачило. Тому просто викликала таксі і поклала самокат у багажник.

Самокат – ідеальне рішення для центру міста або району. Проте, поїхати на дачу або на лівий берег вже буде складніше.

Я дотримуюсь правила не вживати алкоголь за будь-яким кермом, будь то автівки, самоката чи велосипеда. Тим паче, що в нас не дуже поважають двоколесних, тому ризик потрапити в біду на самокаті набагато більший, тому намагаюсь бути уважнішою вдвічі.

Я вболіваю за самокати і вважаю, що це дуже екологічний і зручний вид транспорту, який би дуже спростив життя містян. Проте для безпечного користування має бути добре розвинена інфраструктура і чіткі правила. Наприклад, за кордоном авто поступаються самокатам, а самокати пішоходам. Такі правила дуже полегшують життя всім водіям і не викликає питань, хто кому винний. І звісно, як будь-який транспорт, самокат потребує практики, відповідальності й уважності.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.