До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Куди поїхати в Україні: парк "Софіївка" в Умані

Ми так прагнемо побачити всі дива світу, що іноді забуваємо про свої рідні: вони ж бо поруч, завжди встигнемо. Обмежені закордонні виїзди спонукали здійснити подорожі, що давно відкладалися. Для когось такою може стати подорож до Національного дендрологічного парку "Софіївка" НАН України.

Відстань від Києва до Умані долається дуже швидко, адже 75% шляху пролягає прекрасним дорожнім полотном. Парк має три вхідні зони. Та якщо на під’їзді до котроїсь із них побачите довжелезну вервечку людей — не лякайтеся. Зазвичай черга просувається дуже швидко. У перспективі парк обіцяє надати доступ до онлайнового придбання квитків на власному сайті. Наразі ця опція не працює.

Реклама

"Софіївка" — унікальна природна спадщина України. Створений в ім’я кохання, парк сповнений символів, таємничих значень і прихованих сенсів. Відвідувачам, обізнаним з історією створення парку з відкритих джерел, можна просто досхочу мандрувати доріжками, насолоджуватися співом птахів, вдихати пахощі розмаїтої зелені. Але важливо! Не забудьте придбати карту. Дороговказами в парку не рясніє. А витрачати час на блукання шкода. Коли ж сухої довідкової інформації вам замало і хочеться пройнятися духом епохи засновників парку — ліпше замовити екскурсію. Оповідачі тут неперевершені — прикрасять розповіді легендами, здивують невідомими фактами й закохають у парк.

Способи пересування парком

Пішки — найпевніший варіант усе неспішно роздивитися, намилуватися краєвидами й розчинитися в природі. Після ледачих, у плані фізичних навантажень, карантинних буднів — це саме те, що лікар прописав. Кому спорту в житті й так не бракує, можна взяти на прокат електросамокат. Також парком курсує місткий електромобіль. Ну а для найвибагливіших на бажання подадуть і карету, запряжену двійкою коней.

Цікаве дозвілля в парку

Найбільший квест у парку — знайти й побачити всі пам’ятки. Але якщо такої мети немає або з вами мандрують діти, то і дорослим, і малим до вподоби будуть водні розваги. На Верхньому ставі парку можна влаштувати перегони на катамаранах, покататися на катері або мініпароплаві, потужний гудок якого чути здаля. Охочі до романтики залюбки виберуть прогулянку в човні або гондолі. Потрапити до Верхнього ставу теж можна по воді, і це буде ціла пригода. Адже шлях пролягає річкою Ахеронт, що протікає у викопаному в землі й освітленому через люки тунелі. Його довжина становить 224 метри, а висота й ширина — три метри. Човен набирає пасажирів на о. Ахеронт, у яке й впадає річка з такою ж назвою. Лишень не забувайте про захисну маску в тунелі, адже вірус ще не відступив й обачність тут не завадить.

Поради

З погодою не завжди вгадаєш. Коли за прогнозом дощ, парасолька може не знадобитися. Натомість протисонцевий засіб став би в пригоді. Тому подбайте про те й інше заздалегідь, але парасольку ліпше замінити на легкий дощовик. І обов’язково візьміть із собою води. Коли пляшки спорожніють, не поспішайте їх викидати — на території парку є струмки з джерельною водою, де можна поповнити питний запас.

Є місця, куди завжди хочеться повертатися. "Софіївка" теж вабитиме до себе знову. І хоч вона по-своєму прекрасна в різні пори року, чи не найчарівніший час для відвідин — осінь.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.