До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія київської будівлі: готель "Континенталь"

Сьогодні в Києві є принаймні 5 гранд-готелів: Fairmont Grand Hotel Kyiv, Hilton Kyiv, Hyatt Regency Kyiv, Opera, InterContinental Kyiv. Проте ще на початку XIX сторіччя готельна індустрія була геть не розвиненою. Найперші гостинні двори створювалися при храмах і були призначені для паломників. І лише наприкінці XIX століття почався готельний бум. Найкращим готелем Києва, який тодішні путівники радили знаменитостям та багатим діловим людям, був "Континенталь", облаштований за останнім на той час словом техніки.

Cто номерів, парове опалення, вентиляція, електричне освітлення та гаряче водопостачання – саме так обладнали "Континенталь". В ньому була величезна ресторанна зала, зимовий та літній сади, більярдні, салон з другим світлом, а також — гордість архітекторів — електричні ліфти — пасажирський та багажний.

Реклама

"Континенталь" (не плутати з InterContinental Kyiv на Великій Житомирській) займав повністю чотириповерховий будинок на вулиці Миколаївській, 5 (зараз — Городецького). Колись на цьому місці була садиба професора медицини Федора Мерінга. Саме архітектор Владислав Городецький у співавторстві з Георгієм Шлейфером та Едуардом Брадтманом були авторами проєкту, що обійшовся майже в мільйон рублів.

Архітектор Шлейфер

У підвалі готелю на той час працювало знамените арткафе "ХЛАМ" (абревіатура слів Художники — Літератори — Артисти — Музиканти). На квадратній вивісці-емблемі "ХЛАМу" був зображений чоловік, що летить, в ультрамариновому і рожево-срібному просторі. Поети декламували свої та чужі вірші, за що отримували безкоштовну вечерю, яка складалася з каші, шматка хліба та чаю. Саме тут студентка Київської Академії мистецтв Надія Хазіна в 1919 році зустріла свого майбутнього чоловіка Осипа Мандельштама.

В 1941-му готель разом із нацистським штабом, що розмістився в ньому, підірвали радянські диверсанти. Нині у будівлі, відновленій після війни, знаходиться Національна музична академія України ім. П. Чайковського.

Національна Музична Академія

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.