До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 фактів про Ейфелеву вежу, яких ви не знали

У цьому матеріалі розповідаємо вам п'ять фактів, які ви могли не знати про Ейфелеву вежу — одну з найвідоміших архітектурних пам'яток у світі.

Висота

У 1889 році, після завершення будівництва, в Парижі відкрили Ейфелеву вежу, висота якої становила 312 метрів, що упродовж тривалого часу робило її найвищою вежею у світі. Це, звісно, вже давно не так, але 324-метрова вежа в її нинішньому розмірі (після встановлення телевізійної антени), як і раніше, домінує в ландшафті французької столиці. Але її висота не незмінна — вона змінюється в залежності від температури. У літню спеку її металева структура розширюється і може додавати 20 сантиметрів у висоту. І навпаки, взимку вона може втратити до 10 сантиметрів.

Реклама
Фарба

З моменту спорудження вежу перефарбовували дев'ятнадцять разів, в середньому раз на сім років і завжди вручну, за методами, що використовувалися за часів Гюстава Ейфеля. Вежа була пофарбована в червоні і охристі тони, а з 1968 року її "переодягли" у світло-коричневий колір, близький до бронзового, з легкими тінями, промальованим вгору для кращої візуальної інтеграції в паризький ландшафт. Сама лише фарба на вежі важить близько 60 тонн.

Ліфти

Перші п'ять гідравлічних ліфтів Ейфелевої вежі, встановлені і доступні для публіки невдовзі після відкриття, стали великим технічним подвигом для того часу. Ті, які досі експлуатуються на східній і західній опорах, складно описати — це ні справжні ліфти, ні фунікулери, ні канатні дороги, а щось середнє. До того ж, їх досить складно ремонтувати, адже вони не відповідають критеріям нинішнього машинного обладнання. Щороку загальна відстань, яку долають ліфти вежі, становить близько 103000 кілометрів, або два з половиною оберти навколо всієї планети.

Квартира Гюстава Ейфеля

На верхньому майданчику верхнього поверху вежі Гюстав Ейфель виділив 100 квадратних метрів простору, звичайно ж, з відкритим балконом, більшу частину якого, проте, займала кабіна ліфта. Радше зона прийому відвідувачів, ніж дім сам по собі, квартира складалася з вітальні, трьох кабінетів, ванни і туалету, але без спальні. Відтоді цей простір було перетворено на технічне приміщення, але досі зберігається копія кабінету Гюстава Ейфеля. У ньому можна побачити три воскові фігури: Гюстава Ейфеля, його доньки Клер і винахідника Томаса Едісона.

Дивовижний шлюб

Хоча Ейфелева вежа, безсумнівно, є одним з найпопулярніших місць для того, щоб зробити пропозицію в країні, американці Еріці Лабрі вдалося відзначитися серед усіх. У 2018 році ця об'єктофілка (об'єктофілія, що визначається як форма сексуального або романтичного потягу до неживих предметів) дійсно одружилася з Ейфелевою вежею, організувавши невелику церемонію на другому поверсі. І після тривалих адміністративних формальностей їй навіть вдалося додати ім'я Ейфеля у свої офіційні документи. Вона відвідує будівлю раз на рік.

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.