До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Перлини біля моря: що слухати на фестивалі Odessa Classics

З 1 до 9 червня в Одесі відбудеться п'ятий ювілейний фестиваль Odessa Classics. Серед хедлайнерів – найкращі музиканти з усіх усюд, лауреати "Греммі" і солісти Цюрихського, Бельгійського та інших оркестрів: скрипаль Даніель Гоуп, піаністи Сіпріано Кацаріс і П'єтро де Марія і Майкл Гуттман, один з головних фахівців з музики танго у світі. Арт-директор фестивалю і піаніст Олексій Ботвінов спеціально для Vogue.ua вибрав найкращі концерти фестивалю.

Сіпріано Кацаріс і оркестр Одеської опери

1 червня в Одеській опері

Реклама

Фестиваль розпочнеться 1 червня в Одеській опері, одному з найкрасивіших оперних театрів Європи. "Зірка" вечора – французький піаніст Сіпріано Кацаріс, фахівець з музики Моцарта. Так, Кацаріс знаменитий тим, що виконав всі концерти Моцарта. Свою кар'єру він почав у 15 років у театрі на Єлисейських полях, з тих пір записав понад 40 дисків, а сьогодні є володарем важливого статусу "Артист ЮНЕСКО в ім'я миру". Разом з оркестром Одеської національної опери він виконає концерт для фортепіано з оркестром номер 21 Моцарта, і концерт для фортепіано Бетховена.

Цюрихський камерний оркестр і Даніель Гоуп

6 червня в Одеській національній опері

"Привезти до Одеси Цюрихський камерний оркестр завжди було моєю мрією", – розповідає Олексій Ботвінов, який більше десяти років є його запрошеним солістом. "Він входить у п'ятірку найкращих у світі, а з тих пір як його арт-директором став скрипаль Даніель Гоуп – мабуть, найкращий. У них бездоганне відчуття стилю і злагодженість, тому я впевнений, що можливість почути цих музикантів вживу – унікальний досвід. На концерті в Одесі вони виконають музику Вівальді, Моцарта, Баха – фактично, це найкраще виконання цих композиторів у світі, тому "планка" слухачів після концерту підніметься дуже високо". На сцену Одеської національної опери Цюрихський оркестр вийде з двома солістами – чотириразовим номінантом на премію "Греммі" і семиразовим володарем Echo Classics, скрипалем Даніелом Гоупом, і одним з найуспішніших українських піаністів, Олексієм Ботвіновим.

Робі Лакантош

2 червня в Одеській філармонії

Фолк-музика залишається однією з найактуальніших у світі, а Олексій Ботвінов вдруге запрошує на Odessa Classics одного з найзнаменитіших у світі ромських музикантів Робі Лакантоша, який 2018 року зібрав в Одесі переаншлаг. Робі Лакантош – представник знаменитої династії Лакатош – ромських музикантів, яких більше 150 років вважають найкращими скрипалями світу в жанрі популярної музики; газета Daily Telegraph називає його найшвидшим музикантом у світі.

Антоній Баришевський, Vindt Regards

5 червня в Одеському музеї західного і східного мистецтва

Поряд з основною програмою фестиваль Odessa Classics представляє паралельну: торік вона була присвячена авангардній академічній музиці і експериментальним проектам. А цього року під керівництвом знаменитої скрипальки Мирослави Катаровіч програма "Пилигриммы" представить, як каже Олексій Ботвінов, "мейнстрим" – найкращих молодих українських музикантів. "Це нове покоління: вони яскраві, реалізовані музиканти, які повністю відповідають європейським трендам – ​​а це, перш за все, мінімалізм", – говорить Олексій Ботвінов. До таких музикантів, наприклад, належить піаніст Антоній Баришевський – 30-річний соліст Національної філармонії України, лауреат міжнародних фестивалів, який встиг виступити з гастролями в Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Данії, Швейцарії, Ісландії та США. Його називають головним відкриттям українського піанізму в останні роки. В Одесі він виконає музику француза Олів'є Мессіана. "Двадцять поглядів на немовля Ісуса" – складний філософський твір, що багато в чому відображає теологічні пошуки Мессіана. Композитор створив його 1944 року, після перебування в таборі для військовополонених під час Другої світової війни. Олексій Ботвінов обіцяє, що Антоній Баришевський представить "глибоке і нестандартне бачення музики Мессіана".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.