До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

"СПАЛАХ": серіал про нову українську культуру

В Україні з’явився унікальний серіал "СПАЛАХ" — документальний проєкт про нову українську культуру, який створила команда медіа СЛУХ. Його героями стали MONATIK, Юрій Бардаш, ONUKA, "ДахаБраха", Влад Яма, Євген Клопотенко, Алан Бадоєв, ресторатори Дмитро Борисов, Михайло Кацурін, засновники CLOSER, Ukrainian Fashion Week, KSENIA SCHNAIDER та інші представники української культури. Проєкт складається з десяти серій, які можна буде подивитися на YouTube-каналі СЛУХ.

Творці серіалу зазначають, що українці не звикли помічати власних творчих діячів або їхніх робіт, поки їх не визнає світова індустрія. Але популярність за кордоном не визначає якості або культурної значущості. Тому документальний серіал має на меті створити єдину історію про українську культуру. На YouTube вже можна подивитися першу серію. Вона присвячена фолку, а її герої — "ДахаБраха", Ната Жижченко (ONUKA), Олег Скрипка, Аліна Паш, Влад Троїцький, Юлія Юріна (YUKO) та інші музиканти й дослідники жанру. В інтерв’ю вони розповідають про феномен фолку на українській сцені й міркують про те, як саме й чому фолк після Революції Гідності прославив Україну на весь світ.

Реклама
Ната Жижченко

Ната Жижченко, лідерка гурту й онучка майстра народних інструментів, розповідає про джерела власного проєкту. "Я чую українські народні, старовинні мотиви в пекельних обробленнях, ці жахливі застільні, весільні пісні, які паплюжать сенс звучання й мелодику фолку. Цього було дуже багато до 2014 року, і мені просто хотілося показати, що може бути по-іншому". В інтерв’ю Ната поділилася мрією — вона хоче відновити масове виробництво народних інструментів, продовжуючи справу життя свого дідуся Олександра Шленчика.

Аліна Паш

Режисер Влад Троїцький у першій серії ділиться, як його захоплення народною музикою — творчістю Тріо Мареничів, Ніни Матвієнко та корсиканських хоралів — привело до виникнення унікальної української групи Даха Браха, що прославила Україну на весь світ. А зірка українського гіп-гопу Аліна Паш розповідає, що її відносини з фолкмузикою почалися з колядок, виконувати які її навчив тато.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.