До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Софія Ротару – наша ікона стилю із 1970-х

7 серпня 75-річний ювілей святкує Софія Ротару – народна артистка України, виконавиця гіта "Червона Рута" та просто одна з найвідоміших жінок нашої країни. Нам же особливо цікаво розглядати її архівні світлини. Юність артистки якраз припала на сімдесяті – одну з найбагатших і найрізноманітніших fashion-декад ХХ століття, на яку сильно вплинув саме етнічний одяг. Любила його і Софія Ротару, але для юної уродженки Буковини тоді це було чимось природнім, а не гонитвою за модним трендом.

"У студентські роки я важила 47 кг про зрості 170 сантиметрів, тому дозволяла собі експериментувати з будь-якими модними тенденціями – на моїй тендітній фігурі все сиділо чудово, – згадувала Ротару в одному з інтерв'ю Vogue UA. – Любила мініспідниці, носила сукні А-силуету – теж дуже короткі, що викликало несхвальні погляди стареньких на вулиці. З особливим задоволенням носила комплект: джинсовий костюм і розшита блуза – це було зручно та модно. Модні речі на той час дістати було складно – як правило, ми привозили їх із гастролей чи шили.

Реклама

У 70-ті у кінотеатрах ішло багато італійських фільмів, і ми захоплювалися акторками італійського кіно: Софі Лорен, Сара Монтьєль та Клаудія Кардинале. Багато в чому завдяки їм я знайшла базові риси свого стилю, які зберегла до цього дня: почуття міри та елегантність. Звичайно, особливу увагу я приділяла сценічним костюмам. Яскраве вбрання у фолк-естетиці вигадували буковинські модельєри, а майстрині із Західної України втілювали їхні ідеї у життя. Виходили справжні шедеври".

Софія Ротару
Софія Ротару
Софія Ротару

"Можу чесно сказати, що за кордоном вони викликали справжній інтерес, – згадує співачка. – Чеський співак Карел Готт завжди захоплювався моїми сценічнми костюмами та стилем. Щоразу при зустрічі на пісенному фестивалі він цікавився, хто створив той чи інший образ. Особливо йому подобалися сукні з вишивкою. До сьогоднішніх днів люблю фолк-естетику та активно використовую її як на сцені, так і у житті. І співпрацюю з дизайнерами, які поділяють мою любов до традицій і прагнення їх зберігати".

Софія Ротару

При цьому сама співачка не раз ставала музою для українських дизайнерів. Її світлини з 1970-х були на мудбордах навіть українського бренду KSENIASCHNAIDER, відомого своєю роботою з денімом, а дизайнер Артем Клімчук узагалі присвятив їй одну зі своїх колекцій кілька років тому. Згадуємо більше її образів тих часів.

Софія Ротару
Софія Ротару

Софія Ротару
Софія Ротару

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.