До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Нова хвиля: 5 електронних артистів з Києва, про яких слід знати

Музична журналістка і промоутерка Аліса Маллен спеціально для Vogue.ua розповідає про найцікавіші імена української електронної сцени. Деяких з них вже 24-25 серпня можна буде почути на фестивалі Brave!Factory.

Електронна сцена в Україні стрімко розвивається, Київ називають столицею технорейвів і новим Берліном, але нам є, куди рухатися. Поки це все ще приємний компроміс: працюють чудові клуби та фестивалі, що за рівнем відповідають світовим стандартам, але при цьому відсутні закони, необхідні для нормальної роботи діджея або звукового продюсера. Запустити власний вініловий лейбл у нашій країні потребує багато зусиль, пробитися "у світ" без підтримки іменитого клубу або букінгу, випустити свій трек на берлінському лейблі, виступити за кордоном – все це вимагає колосальної роботи. У нашому списку – ті музиканти, кому вдалося це зробити без сторонньої допомоги.

Реклама
Kristina (Obrani Records)

Одного разу я натрапила в соцмережах на чудовий лейбл Obrani Records з вельми цікавими артистами з усього світу і виявила, що коріння у нього – українські. 2013 року Kristina з чоловіком вже на повну силу робили вечірки We Care в одеських клубах, возили туди іменитих артистів, яких київські промоутери почали запрошувати лише через п'ять років. Пара була в авангарді електронного саунду. Наступним логічним етапом стало обрамлення свого красивого мінімалістичного звучання і "своїх" артистів у формат лейблу. Obrani Records з'явився на світовій музичній мапі 2016 року і відразу ж став резидентом у ДСК ПОРТ – клубі біля Чорного моря, одному з найкращих у країні. Разом зі своїм лейблом розвивалася і Kristina – як дискжокей і саундпродюсер. Грає Христина з пластинок, що викликає велику повагу, адже сам процес складніший і вимагає кращого володіння навичками. Сьогодні в портфоліо Христини – виступи в культових клубах і на потужних фестивалях, наприклад Club der Visionäre в Берліні, Wildeburg у Краггенбурзі, резидентство в найсильнішому амстердамському букінгу VBX (де в списку артистів агентства присутній Рікардо Вільялобос) і реліз платівки з власними треками у вересні 2019-го.

Domnitsa

Нещодавно на березі Дніпра в Києві відкрили клуб "Дебаркадер". У майбутньому він має перетворитися на культурний центр, а поки авторам "Дебаркадера" (назва відповідає типу конструкції на воді, де розміщений клуб) вже вдалося провести ряд стильних денних і нічних дискотек. Приємно спостерігати народження нового якісного місця для танців з хорошим звуком, професійною командою, чудовою атмосферою і професійним фейсконтролем.

Заснувала "Дебаркадер" Domnitsa. Талановита, мудра, заповзятлива дівчина, яка зрозуміла, що готова відкрити свій клуб. У світ електронної музики Domnitsa потрапила близько семи років тому: разом з чоловіком Рустамом і друзями організовувала домашні вечірки і заходи в клубах Одеси, паралельно розвивалася як діджей, грала в одеських і київських клубах. Зараз її сети часто можна почути в "Дебаркадері" і не тільки.

Criminal Practice

Як недавно написав шанований музичний журнал Mixmag, "діджейське тріо – це могутньо". Продуктивність Criminal Рractice вражає: менше ніж за кілька років існування вони встигли виконати десятирічний план середньостатистичного саундпродюсера. Criminal Рractice пишуть авторську музику, а їхні треки звучать у різних клубах по всьому світу.

Це красива, не примітивна музика, а хоч що у кожного з тріо є свій стиль, немає ніякого дисонансу в звучанні. Criminal Practice – часті гості River Port, одного з найбільших київських майданчиків, а в липні вони випустили свою дебютну платівку. "Музика – наша пристрасть. З моменту, як ми зрозуміли, що наша улюблена справа приносить результати, ми залишили свої роботи і почали займатися лише музикою і вечірками". Нещодавно музиканти запустили власний вініловий лейбл, у найближчих планах – серія вечірок, наприклад, шоукейс лейблу в одеському порту.

Radiant futur

В Україні артистів, які грають наживо, з кожним роком все більше: тут у цьому є якийсь особливий фетиш і до цього особливо ставляться. Одні з таких артистів – Radiant futur. Двоє продюсерів пишуть треки, для яких використовують незвичайні методи: записують і відтворюють різноманітні звуки, що потім вставляють у запис. Грають наживо з аналогових інструментів, а музика народжується у нас на очах. Дуетом хлопці вже давно виступають по всій Україні, зокрема, грали на СХЕМІ.

Нещодавно на СХЕМІ на них звернули увагу резиденти Closer і організатори Brave!Factory, тому тепер вони в лайнапі найбільшого українського фестивалю електронної музики. З інструментами вони поводяться дуже харизматично і мають органічний вигляд. Дуже чекаю їхніх релізів.

Яна Понура

Яна поки ще не відкрила клуб і не запустила власний лейбл, але її сет прикрашає будь-яку дискотеку. Це саме той випадок, коли знаєш, що потрібно йти, бо це буде красиво і професійно. Недарма ж вона вважається негласним резидентом Closer. Напевно, її скромність, на противагу величезному таланту, не дозволила їй активно займатися самопіаром, саме тому мені хотілося згадати про неї.

В Україні Яна як дискжокей вже досягла всіх вершин: жоден з великих фестивалів, чи то "Стрічка", чи Вrave, не минає без її імені в лайнапі. Географія виступів Яни різноманітна: від Івано-Франківська до відомого берлінського клубу Griessmuehle. "Музикою займаюся тому, що саме в ці моменти почуваюся на своєму місці", – каже Яна.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.