До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про сучасну оперу "Вишиваний. Король України"

Найгучніша прем’єра 2021 року — масштабний мистецький проєкт "Вишиваний. Король України". У роботі над оперою об’єдналися кращі з найкращих: автор лібрето Сергій Жадан, композиторка Алла Загайкевич, режисер Ростислав Держипільський. Оперу присвячено шляхетному зв’язному між Європою та Україною, представнику однієї з наймогутніших імператорських династій — Вільгельму фон Габсбургу. Ця постанова стане першою академічною сучасною оперою незалежної України.

Реклама

Уявіть, будь ласка, місто, до якого прагнуть потрапити музиканти й меломани зі всього світу. Щовечора в ньому проходять десятки-сотні концертів класичної музики. Дітей з раннього віку привчають ходити в оперу. До того ж ці відвідини входять в обов’язкову програму дитячих садків і шкіл. У спадок передають абонементи в оперні театри та концертні зали... В усій країні відбудовують старі, будують нові музичні театри з новітнім технічним обладнанням. Уряд розглядає музичну спадщину як важливий ресурс, як стимул економічного й соціального розвитку, у неї вкладаються великі гроші.

Утопія? Ні! Це стара добра реальність Австрії. Й українська мрія, яка може за певних обставин стати реальністю. Бо Україна має неймовірно сильну музичну школу, наші оперні голоси співають на всіх провідних сценах світу, з українськими музикантами й співаками укладають гідні контракти найкращі театри від Нью-Йорка до Лондона, від Токіо до Відня, про потужних українських композиторів, нарешті, починають дізнаватися за кордоном. Проте ми тільки починаємо усвідомлювати важливість усього цього та відновлювати родючий культурний шар.

І велику роль у цьому процесі відродження можуть відіграти приватні ініціативи. Такі, як, наприклад, масштабний проєкт "Вишиваний. Король України". Оперу створено для Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка /"Схід Opera" на замовлення благодійного фонду "Україна XXI" почесного консула Республіки Австрія в Харкові Всеволода Кожемяка.

Спеціально для Vogue Україна я поспілкувалася з творцями першої сучасної академічної опери незалежної України. Однак спершу трохи історії. Хто ж він — головний герой?

Габсбург з українською душею

Фігура Василя Вишиваного є знаковою не тільки для української, а й для австрійської історії. Унікальна історія члена імператорської родини Габсбургів, що був полковником легіону Українських січових стрільців за часів Першої світової, підтверджує глибинні зв’язки між Україною і Європою.

Хто ж краще може розповісти про свого родича, як не представник великої у всіх сенсах імператорської династії? З графом Шандором Габсбург-Лотаринзьким (його бабуся — королева Румунії, відома як Марія Единбурзька або Марія Румунська), мене кілька років тому доля звела у Відні. На моє запитання, які особистості з династії Габсбургів є для сучасних нащадків династії справжніми кумирами, граф, крім легендарної "королеви-матері" Марії Терезії, назвав ім’я Василя Вишиваного. "Є одна особистість, яка стоїть осторонь. Ідеться про Василя Вишиваного, тобто про Вільгельма фон Габсбурга, ерцгерцога Вільгельма Франца Австрійського, — почав свою розповідь граф. — Народився Вільгельм у 1895 році, тобто до моменту розпаду імперії він був ще зовсім молодий. На відміну від більшості Габсбургів не емігрував у якесь тихе місце, а кинувся в гущавину кривавих подій. Вільгельм мав особливий зв’язок з Україною. Він вивчив українську мову ще юнаком, писав і публікував вірші українською мовою під псевдонімом Василь Вишиваний: "О хмари, що в сторони рідні йдете...", проте під "рідною стороною" малася на увазі зовсім не Австрія... Вільгельм фон Габсбург не мав іти таким шляхом, однак він добровільно вибрав його через любов до народу із жорстокою долею, через свою душевну шляхетність, яка рідко трапляється навіть серед найвидатніших постатей".

Вільгельм Габсбург на гірськолижному курорті з одним зі своїх друзів. 30-ті роки XX століття

Отже, Василь Вишиваний — військовий діяч, політик, дипломат, поет, був неофіційним кандидатом на український престол у разі встановлення монархії, хоча сам офіційно ніколи не проголошував своїх намірів бути монархом. Після Другої світової Василь Вишиваний активно спілкувався з відомими політиками стосовно підтримки українського народу. Зокрема, йому вдалося налагодити зв’язок із Шарлем де Голлем, який погодився допомогти українським повстанцям зброєю. Але зухвалим планам не судилося втілитися в життя. У 1947 році у Відні його викрали радянські спецслужби, згодом перевезли до Києва, де 1948 року він помер у Лук’янівській в’язниці.

Збірник Вишиваного "Минають дні...і" (колаж художниці Белли Логачової)

Про особисте життя Вишиваного відомо небагато менше. Деякі дослідники біографії Вільгельма фон Габсбурга вважають, що першим коханням юного ерцгерцога була чарівна українка Іванна Шмериковська, піаністка, віолончелістка та камерна співачка.

Кохана Вишиваного Іванна Шмериковська

Поетично-музична хімія

Спочатку було слово, писати лібрето запросили Сергія Жадана. Як поділився сам поет: "Вишиваний — цікавий, колоритний і актуальний персонаж. Тому працювалося легко й натхненно. Мені було цікаво не робити з Василя Вишиваного шаблонного, ура-патріотичного героя. Бо він у чомусь парадоксальний історичний персонаж, про якого можна писати і художні романи, і знімати документальне кіно, і навіть написати оперу. І я намагався показати його живим, різнобічним, який у чомусь був не до кінця послідовним, у чомусь — надзвичайно ідеалістичним, але, безперечно, таким, що залишив дуже яскравий слід. А що надихало в роботі над лібрето? Цікава ідея. А попрацювати з композиторкою Аллою Загайкевич — пропозиція, від якої неможливо відмовитися".

Сергій Жадан

Композиторка Алла Загайкевич також була втішена майбутній співпраці із Жаданом: "Звісно, ключовим моментом для згоди на участь у цьому проєкті була можливість творити разом із Сергієм Жаданом. Мені дуже імпонує його підхід до роботи зі складним історичним матеріалом. Книги "Ворошиловград", "Інтернат", "Месопотамія"… чи нове "Хлібне перемир’я" — це завжди про людей у насправді переламні моменти історії та сучасності... Про дуже драматичні й болісні події Жадану вдається писати, як про щось справді живе й близьке. Саме такий підхід до вибудови лібрето опери мене страшенно надихав".

Алла Загайкевич (фото facebook.com/alla.zagaykevych)

Поет і композиторка розробляли лібрето разом: треба було зважити на всі можливі "оперні" ситуації — ансамблі, хори… "Я розумів, що слова, які пишу, співатимуть. Це, безперечно, позначилося на всьому творчому процесі", — згадує Жадан. Обидва автори ставили собі за мету зламати стереотипи сприйняття української історії та її висвітлення в сучасних поезії та музичному мистецтві. "Опера „Вишиваний" для мене — це передусім нова музична мова, — діліться Алла. — Нове інтонування й передусім — нове інтонування поетичної мови Сергія Жадана. І пошук, власне, „голосу" Василя Вишиваного".

Лібрето як вишуканий дарунок

"Наша команда вирішила видати текст лібрето, щоб шанувальники Сергія Жадана та історичної постаті Василя Вишиваного могли не лише почути його зі сцени, а й прочитати, адже до опери не ввійшли деякі фрагменти оригінального тексту, — розповідає Олександра Саєнко, одна з ініціаторок і продюсерка проєкту "Вишиваний. Король України". — І ми від самого початку свідомо прагнули знайти для втілення нестандартного задуму особливе дизайнерське рішення, яке й запропонувало бюро Zhuk&Kelm" (Ольга Жук — культурна дипломатка та Надія Кельм — художниця, графічна дизайнерка. — Ред.).

Вишукана подарункова книга з обкладинкою з тканини червоного кольору з витісненою вишитою ружею отримала відзнаку конкурсу "Найкращий книжковий дизайн" на міжнародному ярмарку "Книжковий арсенал" у 2020. "Наша ружа, — розповідає Ольга Жук, — фактично схема традиційної вишивки, але подана як сучасний патерн, піксельне зображення, глітч. І образ Вишиваного „розкривається" з кожним наступним розділом завдяки додаванню окремих елементів схеми квітки, тож повна світлина героя з’являється наприкінці книги. Інші образи у книзі також дуже мінімалістичні, це атмосферні фрагменти фото".

Книга-лібрето стала одним з бестселерів початку 2021 року. І вже триває робота над німецькомовним перекладом.

Спільні цінності

Опера — еклектичний актуальний жанр для поєднання історії та сучасності. І хоча в Україні, так склалося, оперна культура була й досі є елітарним мистецтвом, на відміну, наприклад, від Австрії, з картинки якої ми й розпочали свою розповідь про проєкт "Вишиваний. Король України", нам, українцям, на часі призвичаїти себе до європейського рівня сприйняття цього високого музичного жанру. Як акцентує продюсерка опери Олександра Саєнко: "Масштабна за своєю багатовекторністю подія „Вишиваний. Король України" покликана засвідчити: нам є що показати світу та чим здивувати вибагливу міжнародну публіку".

Міхаель-плац у Відні (колаж художниці Белли Логачової)

Прем’єру заплановано в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М. В. Лисенка /Схід OPERA 1—2 жовтня 2021 року (через пандемію дата уточнюється).

Текст: Мирослава Макаревич

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.