До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як у казці: інтерв'ю з групою KAZKA

Як очолити чарт YouTube і потрапити в топ-20 Shazam, знає український гурт KAZKA – головне музичне відкриття цього року.

На Олександрі: бавовняна толстовка, IH NOM UH NIT (theicon.ua); сережки, латунь, кристали, Dolce & Gabbana

У 26-річну Олександру Зарицьку, голос групи KAZKA, закохуєшся з першої хвилини. "По-моєму, вона ще не розуміє, наскільки красива", – ввечері після зйомки напише мені в месенджері наш fashion-редактор Веня Брикалін. У неї класичні риси обличчя, густі широкі брови, кучеряве каштанове волосся, але мене під час першої зустрічі підкорює навіть не зовнішність, а її щирість і безпосередність.

Реклама

2018 року KAZKA стала групою номер один в Україні. Пісня "Плакала" потрапила в десятку найкращих треків Shazam, а кліп на момент написання статті набрав 45 мільйонів переглядів на YouTube. У вересні музиканти дали 17 концертів, в жовтні – 20, на один вечір у них, буває, випадає відразу два виступи, але ознак зіркової хвороби я не виявила. В інтерв'ю Саша зізнається: "Сьогодні особливий день – зйомка для Vogue завжди була моєю мрією. Я щаслива!". Просто і чесно.

Музика KAZKA – це фолк, який цілком може подолати межі своєї країни.

Є у дівчини ще одна мрія: бодіпозитив у всьому світі і в Україні зокрема. "Ти ж пам'ятаєш обкладинку американського Vogue, де було кілька дівчат, в тому числі plus-size модель Ешлі Грем?" – запитує Саша. Це був березневий випуск 2017 року, на обкладинку якого Vogue помістив 7 моделей: Ешлі Грем, Лю Вень, Адвоа Абоа, Вітторію Черетті, Імаал Хаммам, Кендалл Дженнер і Джіджі Хадід. Зарицька каже, що це одна з її улюблених зйомок, і побачити себе на обкладинці цього журналу – ще одна мрія. Співачка не жартує і не кокетує – вона прямолінійна і впевнена в собі. Саша з дитинства любила музикантів, які не бояться бути собою – і, якщо потрібно, готові йти проти течії. Такими для неї були Девід Боуї і Фредді Мерк'юрі, а з сучасних виконавців – Ріанна.

"З 2008 року я фанат Ріанни – не як співачки, а як особистості. Музиканти взагалі більше надихають мене як люди. Мені подобаються зухвалі бізнес-ідеї Ріанни, демократичність рекламних кампаній її бренду SavageXFenty, те, як вона просуває у світі рідній Барбадос". Сміючись, Саша згадує, як рік тому скупила в Штатах всю лінію косметики Ріанни Fenty Beauty.

На Дмитрію: бавовняна футболка, Joseph (helen-marlen.com)

Продюсує групу лейбл mamamusic. Його очолює Юрій Нікітін – один з найдосвідченіших людей в українському шоу-бізнесі; по суті, він стояв біля його витоків. У свій час Нікітін запустив кар'єру Ірини Білик, співпрацював з Вєркою Сердючкою, створив групу "НеАнгели". Тепер він генеральний продюсер групи KAZKA, і теперішній успіх багато в чому – справа його рук, розуму і таланту. KAZKA йде проти течії, що намітилася в Україні 2014 року: хороша група – незалежна група. Поки більшість українських музикантів пишаються приставкою "інді" і самі займаються всім – від написання текстів до піару, – KAZKA не приховує, що на неї працює ціла команда професіоналів. Серед них, наприклад, Андрій Уренев – в минулому музичний директор "Просто Ради.О" і генеральний директор "MTV Україна", а тепер музичний продюсер mamamusic.

Саме він півтора роки тому знайшов Сашу Зарицьку. "Я жила в Одесі і якось вирішила піти на кастинг в один ресторан біля моря. Думала, буду там співати вечорами. У журі сидів Андрій Уренев. Я заспівала Джессі Прайс а капелу, він сказав мені спасибі, я пішла і забула про цей кастинг на цілий місяць", – згадує солістка. А Уренев каже, що після зустрічі тільки й думав про те, що Сашу потрібно швидше забирати в Київ. "Це було те, що потрібно: голос, манера виконання, зовнішність, характер".

"Після пісні "Плакала" дуже страшно випускати щось нове".

Музику KAZKA правильніше буде віднести до жанру world music – це фолк, який цілком може подолати межі своєї країни. Українці чують в мелодіях групи національну автентику і впізнають, наприклад, традиційні для Галичини духові інструменти. Турки, розповідає гітарист групи Нікіта Будаш, пишуть йому в соцмережах, що в композиції "Плакала" є явний східний мотив, а американцям подобається фірмовий вокальний стиль Саші: вона співає українською з м'яким американським акцентом, розтягуючи слова, наче співачка з Брукліна (насправді Зарицька з Харкова).

В основному складі KAZKA – вокалістка Олександра Зарицька, гітарист Нікіта Будаш і мультиінструменталіст Дмитро Мазуряк. Бек-вокалістки Ірина, Дарина і Василина приєднуються під час живих виступів. Спочатку Нікітін і Уренев бачили KAZKA жіночою групою, "але зі мною ніхто не міг ужитися", – сміється Саша. "Я гостра на язик, можу сказати щось різке – хлопцям все одно, а дівчата ображаються". Перші місяці Зарицька і Будаш працювали удвох, потім продюсери випадково зустріли Діму Мазуряка – він давав майстер-класи по грі на духових інструментах в Музеї Гончара.

На Нікіті: бавовняна толстовка, AMI (helen-marlen.com)

Дмитро – учень легендарного гуцульського музиканта-віртуоза Романа Кумлика, засновника Музею гуцульського побуту у Верховині, який створив знамениту хорову капелу "Черемош". Завдяки Кумлику Діма грає на тридцяти народних духових інструментах, а також на цимбалах і бубні. Саме він запропонував використовувати в хіті "Плакала" волинську сопілку-бас – народний духовий інструмент, що звучанням нагадує флейту або гобой. У новому треку, який KAZKA випустить взимку 2019 року, буде ще одне незвичайне звучання – колісної ліри, старовинного смичкового інструменту. "На ній в XVIII столітті на території України в основному грали бродячі незрячі музиканти", – уточнює Діма.

"Після пісні "Плакала" дуже страшно випускати щось нове, – каже Саша. – Чи сподобається людям? Якщо трек доступний лише англійською, чи сприймуть його так само жваво, як і на рідній мові?". У неї багато питань, які поки залишаються без відповідей. "Час, зупинись. Дай нам насолодитися кожним концертом", – наївно пише Саша у своєму акаунті Facebook. Питаю, якби не музика, чим би вона займалася. На цей випадок у Зарицької є план. Як і Ріанна, вона любить моду і хоче створити свою колекцію одягу. Напевно це трапиться – а поки в соцмережах нарозхват світшоти з текстами пісні "Свята", яка вже розійшлася на цитати.

Текст: Дарія Слободяник

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Асистент стиліста: Sveta Manukyan

Макіяж: Svetlana Rymakova

Зачіски: Pavel Lotnik

Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.