До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як відбуватиметься джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest цього року

З 24 по 28 червня у Львові триватиме джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. Він стане першою масштабною концертною подією в країні з моменту початку пандемії й відбуватиметься з деякими обмеженнями. Що нас чекає на фестивалі, розповідає vogue.ua.

Карантинні обмеження

Мабуть, одна з найважливіших новин цьогорічного фестивалю в тому, що всі слухачі, які хочуть потрапити на фестиваль, повинні пройти обов’язкове тестування на коронавірус. Про це на пресконференції у Львові розповів заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Масове безоплатне експрес-тестування буде організовано для всіх гостей у так званій пікнікові зоні — це сцена в парку Хмельницького, а також на інших майданчиках — на площі Ринок і біля палацу Потоцьких. У разі позитивного тесту або підвищення температури на фестиваль вас не пустять, а гроші за квитки повернуть. Гості, які придбають квитки на концерти, організовані на основній сцені ім. Едді Рознера, муситимуть пройти ПЛР-тестування власним коштом.

Реклама

За словами гендиректорки фестивалю Наталії Горбачевської, над рішенням щодо можливості проведення фестивалю команда міркувала не один місяць. "Ми аналізували всі виклики. Надіслали листи всім: і музикантам, і партнерам, і до Львівської міськради — з повним аналізом тих викликів і складнощів, які з’являться, якщо ми все-таки наважимося проводити фестиваль. І ми розуміли, що можемо дістати рекомендацію знову перенести фестиваль. Але, на наш подив, у відповідь була зовсім інша реакція: всі сторони були готові підтримати нас, а крім того, музиканти попросили не скасовувати фестивалю, тому що в них залишилися тільки ми й Монтре".

Онлайн-трансляції

"Цього року на нас чекає найнезвичніший фестиваль у нашій історії, — продовжує Наталія Горбачевська. — Гостей ми зможемо прийняти набагато менше, а ось зусиль витратимо більше, ніж зазвичай". Справді, загальна кількість гостей у всіх зонах — на основній сцені, у пікнікові зоні й на безоплатних сценах — цього року буде удвічі меншою. Щоб потрапити на раніше безоплатні концерти на площі Ринок та сцені біля палацу Потоцьких, тепер потрібно буде зареєструватися на сайті й за символічну вартість придбати квиток. Це дасть змогу організаторам контролювати кількість людей на фестивалі. Хто не зможе потрапити на концерт, матиме змогу переглянути онлайн-трансляції на сторінках Leopolis Jazz Fest у соцмережах. Усі відеотрансляції буде записано наживо й показано в прямому ефірі.

Програма та хедлайнери

Карантинні обмеження й новий формат проведення точно не перешкода, щоб насолоджуватися джазом — переконаний артдиректор фестивалю Олексій Коган. Ба більше, з огляду на те, як надто всі скучили за джазом через дворічну вимушену перерву (останній фестиваль відбувся у 2019 році), — зустріч із хедлайнерами буде дуже сподіваною. І перелік їхніх імен цього року вражає. Так, 25 червня на головній сцені виступить один з найяскравіших британських музикантів — Seal. Навряд чи Seal — володар м’якого баритона й чотирьох премій "Ґреммі" — потребує представлення. Його гіти Crazy і Kiss from a Rose (саундтрек до фільму "Бетмен назавжди") фактично стали символом музики 90-х.

Ще один хедлайнер — популярний американський трубач Кріс Ботті, в арсеналі якого дві "Ґреммі", більш як чотири мільйони проданих платівок і виступи з такими зірками, як Френк Сінатра, Барбара Стрейзанд і Леді Ґаґа. Видатний концерт чекає на глядачів на головній сцені 28 червня: виступ легендарного оркестру Jazz at Lincoln Center Orchestra під керівництвом трубача й володаря дев’яти "Ґреммі" Вінстона Марсаліса. Олексій Коган рекомендує в жодному разі не проґавити цього концерту — тому що "біг-бенд — це найвища форма джазової музики", — запевняє Коган. А біг-бенд такого масштабу й поготів: за останні 30 років Jazz at Lincoln Center Orchestra виступав на шести континентах і не раз здобував звання найкращого джазового оркестру світу.

А ось ще кілька яскравих імен у програмі, які варто запам’ятати. Американська соул-співачка Кендіс Спрінгс, що починала кар’єру десять років тому, виступаючи на розігріві в Прінса, представить на фестивалі альбом The Women Who Raised Me. Він вийшов у 2020-му й присвячений видатним співачкам минулого, від Елли Фіцджеральд до Ніни Сімон.

А головне, Львів нарешті відвідає володарка трьох премій "Ґреммі", переможниця найпрестижнішого джазового конкурсу Thelonious Monk Jazz Сесіль Маклорін Сальван — за цю гостю команда боролася не один рік.

Сесіль Маклорін Сальван

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.