До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як покращити настрій та самопочуття за допомогою квітів: три прості ідеї

Квіти міняють простір та поліпшують настрій – перевірено. Українська флористка Анастасія Яворська ділиться секретами, як скласти композицію для дому з мінімальними витратами й максимальним ефектом

Анастасія Яворська – колишня редакторка VOGUE UA, яка писала про моду та ювелірні прикраси. Згодом вона заснувала власний бренд ювелірних прикрас One2Three Jewelry, а після народження молодшої дочки, з початком війни опанувала нову творчу професію – флористки. Сьогодні її композиції прикрашають модні київські кафе Illy Cafe та Джакузі, а її стиль в оформленні букетів та невеличких просторів надихає.

Реклама

Ми попросили Анастасію простих порад: як скласти букет із сезонних квітів, що поруч, щоб хоч трохи додати радощів у життя.

"Я мешкаю за містом, тож маю вихід на поле просто зі своєї ділянки, – розповідає Анастасія. – Коли я навчалася в школі флористів, про мій перший букет викладач сказав: "Це якийсь букет салату". Для мене це пролунало як комплімент, тому що я не дуже люблю щільно запаковані букети без жодного листа зелені. Мені більше до вподоби, коли квіти оточує зелень, і вони стоять немов у хмарі з невеликих гілочок і листочків. Якщо ми не говоримо про концептуальні букети, де можна обійтися взагалі без єдиного зеленого листа та для створення яких реально потрібна фундаментальна освіта (до того ж не тільки флористична), то в натуральних композиціях я закликаю використовувати зелень без обмежень.

Говорити про складання букетів під час війни трохи дивно, але саме прості звичайні речі, які робиш щодня, допомагають не збожеволіти від новин. Я сприймаю роботу з квітами як своєрідну терапію. Складання букетів – взаємодія з формами й кольором, ця творчість схожа на написання картини. Бонусом ідуть тактильні відчуття від рослин та аромати.

Ідея №1

Збирати композиції можна майже з усього. Але якщо є доступ до квітів з Європи й Африки, – це просто чудово. Наприклад, на початку квітня, у Києві з такими позиціями було дуже важко. Але поступово ринок почав оживати, і нині легко можна купити евкаліпт, кали, леукосперум, кніпхофію чи антуріум.

Найпростіший рецепт для такого букета – це взяти кілька великих квітів, додати середні форми та озеленити композицію за допомогою евкаліпта чи рускусу. Гілки фісташки для цього я не дуже люблю, – віддаю перевагу великому листю.

Евкаліпт бебі блю має холодний відтінок зелені, його листя наче присипане пилом. Мені подобається, який вигляд бебі блю має в дуеті з дуже яскравими червоними квітами, як-от леукосперум або антуріум.

Кали темно-рожевого відтінку чудово гармонують з евкаліптом, ценерією та тонкими високими злаками. У цьому разі кругле листя евкаліпта дає гармонійний контраст з вузькими високими бутонами кал.

Можна робити монобукети. Наприклад, з того ж евкаліпта або кніпхофії. Взагалі дуже хороше джерело натхнення для створення таких композицій – це серіал "Пуаро" (1989 р.). У серіалі майже немає інтер’єрів без квітів, які допомагають його вибудувати. А оскільки сам Пуаро – той ще естет, то й композиції нехай подекуди й старомодні, але дуже правильні та гармонійні.

Ідея №2

Також можна змішувати квіти, які ви купили у квіткових крамницях, з квітами, купленими на ринку в бабусі або навіть зібраними на найближчому полі. Я не закликаю всіх терміново вирушати в поля – це заборонено, але якщо у вас поряд є частина природи, яку можна відвідувати на законних підставах, то чому б не зібрати для букета трохи пижм, миколайчиків, морквяників чи злаків. Такі композиції можуть бути дуже привабливими та гармонійними.

Подивіться, які квіти розквітають у природі у відповідні тижні весни та літа – і використовуйте ті ж поєднання у своїх композиціях: природні форми рослин, що з’явилися одночасно й зібрані в композицію, не можуть не гармоніювати.

Нині я роблю композиції для кафе "Джакузі", інтер’єр якого дуже підходить для різноманітних експериментів зі змішаними букетами. Так, наприклад, морквяник та скочки мають дуже добрий вигляд разом. Це майже монобукет, але з погляду колористики.

Не менш чудовий вигляд має дует кали+морквяник. Або цинія, жоржина, гладіолус, вербена та гілки оливи й евкаліпта.

Коли квітла липа, я брала еустому або матіолу білого кольору й поєднувала їх з гілками липи без листя із самим лише цвітом.

Ідея №3

Третій варіант, який хочу запропонувати, – це букети повністю зібрані на природі. Наприклад, з пижм, злаків, миколайчиків. Або папороті, ромашки, дзвіночків, парила. У суто природних букетах я закликаю також дотримуватися правил розумних контрастів. Це майже як на весіллі – щось нове, щось старе, щось блакитне… ну й далі за текстом. Тільки тут – щось кругле, щось високе, щось велике, щось дрібне й не забуваймо додавати зелені.

І останнє – щоб ваші букети жили довше, не забувайте міняти воду, чистити стебла від зелені й по змозі заливайте мінерали, які живитимуть квіти. Особливо це стосується квітів, привезених з Європи й Африки, тоді вони добре почуватимуться щонайменше тиждень.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.