Солодкий жовтень: як готують каштани і, головне, навіщо?

15 жовтня 2018

Якби кінські каштани, які часто є прикрасою українських міст, були їстівними, то, можливо, каштановий суп або пюре в меню ресторанів не викликали б такий інтерес. Їстівні європейські каштани можна зустріти в найрізноманітніших блюдах: від рагу і салатів до тістечок і тортів. А як вони підкреслюють смак м'яса...

@muna_nazak

У Європі великі їстівні каштани ростуть у Франції, Іспанії, Італії. На півночі останньої збереглися навіть дикі каштанові ліси, куди серед місцевих прийнято в сезон ходити з кошиками і збирати горіхи. А у Франції щорічно в середині жовтня відзначають Свято каштана. Справа в тому, що протягом кількох століть каштан «годував» французький народ: з нього варили супи, плоди смажили і запікали. З каштанового борошна навіть пекли хліб.

@park_jung_in_artist

Чим же такий хороший каштан, крім приємного м'якого смаку? Плоди каштана багаті вітамінами, мінералами і мікроелементами. Вони також містять багато крохмалю, цукру, клітковини, а ось жирів в порівнянні з іншими горіхами зовсім небагато. При цьому калорійність у каштана чемпіонська: 180 ккал в 100 г.

@bilgediyetisyen

Каштани можна їсти сирими: але тільки зібрані свіжі солодкі горіхи навіть зійдуть за ласощі. Але готування краще не затягувати: вже через кілька днів вони починають сохнути і втрачати смак. Традиційно каштани можна засмажити, зробивши надріз на шкірці, щоб при нагріванні вони не вибухнули. 15-20 хвилин на жаровні – і горіхи готові.

@edith.jam

Варені каштани стануть відмінним гарніром, легко увійдуть до складу соусів, салатів і навіть пирогів. Варяться всього 20 хвилин, попередньо очищені від шкірки. Якщо в каштанове пюре додати вершкове масло, сіль, вершки, мускатний горіх, часник, то вдасться прекрасний соус до птиці. Не дарма відвареними каштанами прийнято фарширувати птицю до Дня подяки в Америці і до Різдва в Європі.

@cattleya_doro

Каштановий суп-пюре добре зігріє восени: в м'ясний бульйон, заправлений цибулею, часником і петрушкою, додати відварені горіхи і трохи проварити. Потім додати 30 г вершкового масла, склянку вершків, 20 мл бренді і перетворити суп в пюре за допомогою блендера.

@pasticcinotsuki

З каштанів готують також безліч десертів: один з найзнаменитіших і популярних в Європі – глазуровані каштани marron glacés. Їх приготування розтягується на цілий тиждень, тому його краще довірити професіоналам. З каштанового борошна печуть ароматне печиво з горіхами і сухофруктами.

@lilylee_ya

«П'яні каштани» – один з популярних і легких десертів. Варені каштани томити в склянці червоного вина і 100 г цукру до утворення сиропу. Ще гарячими викласти на збиті вершки і прикрасити цукатами і м'ятою.

@bayalien

еда ·

Ще в розділі Living

Популярне