До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Тепер такі не роблять: що потрібно знати про магазин вінтажних меблів Sofa store

Кожен, хто хоча б раз проводив час в київському Closer, напевно знає, що в цьому місці можна злитися не тільки з музикою, а й з диванами, на яких відпочивають гості в перервах між танцями: м'які і зручні – вони наче поглинають кожного, хто на них сідає. Примітно, що саме з них почалася історія Сергія Вела, Діни Багаєвої і їх проекту Sofa store.

Сергій Вел і Діна Багаєва

Розташований на Нижньоюрківській 31, в епіцентрі київського нічного життя, Sofa store в якійсь мірі зобов'язаний гостям Closer. Коли арт-клуб тільки створювали, для нього почали підшукувати відповідні меблі. Ідеальним рішенням стало дати друге життя старим шкіряним диванам і кріслам, пошуками яких і зайнялися Сергій з Діною. Непоміченими "нові старі меблі" не залишилися і неодноразово привертали увагу відвідувачів: "У нас постійно запитували, що це за дивани та де ми їх взяли, з часом їх почали намагатися купити. Так все і закрутилося".

Реклама

Так, спершу з'явився Sofa 70's – проект, суть якого була в "полюванні" за оригінальними вінтажними європейськими меблями. Це могли бути і крісла no name, і унікальні екземпляри, створені відомими авторами. Згодом таке полювання за скарбами переросло в другий проект – створення однойменного простору, яке наповнили неабиякими знахідками і меблями сучасного українського виробництва. Об'єднані вінтаж та модерн призвели до створення Sofa store, де всі предмети інтер'єру можна купити прямо на місці.

Складова у вигляді українських виробників – одна з унікальних рис Sofa store, що відрізняє його від інших вінтажних ритейлерів. "Перетворювати все це в якийсь типовий антикварний магазин не хотілося і робити якусь барахолку – теж. Ми вирішили, що було б круто все це осучаснити. Таким чином, у нас з'явилися українські дизайнери", – розповідає Діна. "Як кажуть: "Зараз такі не роблять". І це правда – сучасний дизайн простіший, сьогодні рідко надають значення деталям, які могли б трансформувати те ж крісло як завгодно. В сучасних меблях такого не зустрінеш".

<b>Sofa_Store</b>

Незважаючи на те, що в магазині можна придбати все, з чого ви пили або на чому сиділи, є кілька одиниць, які не продаються. Наприклад, крісло, яке хлопці знайшли зовсім не в Європі, а на звалищі під Києвом. Так сталося, що після масштабного фестивалю в Closer, не було можливості вивезти сміття з території фабрики. Сергій, як співзасновник Closer і той, хто займається пошуком меблів, особисто повіз відвозити його на смітник і повернувся звідти вже з кріслом. "Воно просто стояло на купі сміття в ідеальному стані. Велюровое. Його стільки разів намагалися придбати, але ми вирішили, що не будемо його продавати. Тому що це дуже класна знахідка. І дуже символічно, що з нього все почалося. І ми використовуємо його як приклад і натхнення для молоді, яка дуже б хотіла собі такі меблі, але не може її собі дозволити". І так, практично у кожної речі тут є своя історія, і, навіть, своя душа, шарм і чарівність.

Велика частина "мешканців" магазину – іноземці. Найчастіше Сергій і Діна привозять меблі з Франції, Бельгії, Німеччини та Голландії. Знахідки в останній вони шанують особливо: "Конструктивізм, мінімалізм, якість, велика увага до деталей – те, чим славляться голландці, повністю відповідає нашому смаку. Також серед наших фаворитів – шведський бренд Göte Möbel". Принципи селекції меблів дуже прості – "все, що є в просторі, повинне нам подобатися". Проте, в Sofa store намагаються дотримуватися часових меж. В основному всі меблі родом з 1970-х, створені раніше 1960-х в магазині вже не знайдеш.

Найчастіше вони забирають речі безпосередньо у людей, хоча також беруть участь в аукціонах і гуляють по вінтажних магазинах. "У нас є агенти, які про це, напевно, не знають. Це люди, які цим просто захоплені, вони просто так розважаються. Вони знаходять крісло або лампу, і пишуть "дивись, що ми знайшли". Є люди, які висилають нам фото вже в супроводі з історією речі, знаючи, що ми їх дуже любимо і завжди розповідаємо. А потім продовжують цікавитися, що ж сталося з тим кріслом далі".

Діна Багаєва

Незважаючи на головне призначення Sofa store – типовим магазином його не назвеш. Тут можна випити кави або почитати книгу, прийти попрацювати або зустрітися на вино з друзями під час вінілових вечорів, зручно розташовуючись на тих же кріслах і диванах, і ніхто не зобов'язує вас їх купити. Найбільше в Sofa store підкуповує атмосфера і затишок, завдяки яким навіть і не подумаєш, що перебуваєш в магазині, а самі Діна з Сергієм швидше позиціонують його як простір, де можна просто круто провести час.

Фото: надані Sofa Store

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.