До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якою є квартира американських колекціонерів на Мангеттені

Таунгаус колекціонерів Еллісон і Воррена Кандерсів на Мангеттені – ідеальний будинок для колекції сучасного мистецтва.

Еллісон з дітьми на кухні. Стіл з мармуровою стільницею, дизайн Тоні Інграо

Свій перший будинок арт-куратори Еллісон і Воррен купили 22 роки тому в Грінвічі, штат Коннектикут. Неоколоніальний фасад, класичний елегантний інтер'єр. Але сімейна колекція предметів мистецтва швидко поповнювалася, а разом з нею мінялися і смаки господарів. "Стіни з ліпленням – не найкращий фон для сучасного мистецтва", – пояснює Еллісон.

Реклама
На терасі за вікном вітальні – яскравий "гарбуз", створений художницею Яйої Кусами

Тому через десять років вони освіжили інтер'єр, а ще через п'ять – вирішили остаточно переїхати в місто. Еллісон стала главою комітету з питань живопису і скульптури нью-йоркського Музею Вітні, а Воррен входить в його раду директорів. Щоденні поїздки в Нью-Йорк забирали занадто багато часу, тому будинок в Грінвічі вирішили залишити для вихідних і свят і шукати нове житло на Мангеттені. Еллісон завжди мріяла про квартиру в будинку з швейцаром і розкішними видами, але Воррен з їх трьома дітьми-школярами обожнюють Даунтаун. У підсумку, вони вибрали таунгаус на заході Мангеттена. Впорядкуванням будинку зайнялися Тоні Інграо і Ренді Кемпер.

У вітальні твори Крістофера Вула, Джеффа Кунса, Пола Маккартні і Рудольфа Стінгела сусідять з вінтажними меблями

Цей дизайнерський тандем входить в сотню найкращих за версією журналу Architectural Digest і славиться своїм практичним підходом. Будинок очікували масштабні зміни: дизайнери хотіли повністю замінити підлоги, позбутися одного з двох камінів у вітальні і побудувати нові сходи.

Інтер'єр побудований навколо колекції предметів мистецтва – простір потрібно було розпланувати так, щоб вистачило місця для всіх картин. "Ми з першого дня обговорювали, як краще розмістити колекцію, – розповідає Інграо. – Мистецтво для господарів на першому місці, і тільки потім атмосфера і комфорт. При цьому, вони зовсім не хотіли, щоб будинок був схожий на музей".

У саду стоїть скульптура Уго Рондіноне, ліворуч від неї – силіконова ваза дизайну Паули Гейс

"Я відразу сказала Тоні: нічого блискучого, – сміється Еллісон. – Тільки м'які фактури і кольори. Мені хотілося затишку". Результатом п'ятирічного ремонту (він затягнувся через масштабний прорив труби коли інтенсивно тривали роботи) став ідеальний простір: у ньому мають виграшний вигляд предмети мистецтва, але, водночас, не шкодять візуально загальній атмосфері. Стіни вирішили зробити білими, як в музеї, але венеціанська штукатурка з легким глянцем надає приміщенню не по-музейному вишуканий вигляд. Стіни завішані картинами, а меблі поділяють широкий простір на затишні зони. Сходові поручні, виготовлені на замовлення, нагадують роботи художника Жана Ройера; з ними гармонують розсипчасті промені на малюнках Марка Гротьяна на стіні.

Вінтажні крісла і диван французького дизайнера П'єра Жаннере; коктейльний столик художниці Марії Пергей, під сходами – роботи Марка Гротьян

У колекції Еллісон і Воррена – роботи художників: Джеффа Кунса, Лори Оуенс, Габріеля Ороско, Роні Горн, Девіда Гаммонса і Герхарда Ріхтера. Меблі в будинку – авторства зірок предметного дизайну: П'єра Жаннере, Марії Пергей, П'єра Полена, Марка Ньюсона. "Дизайнерські меблі ми поєднували з текстилем XVIII століття і тканинами з ручною вишивкою", – розповідає Інграо.

Вінтажний обідній стіл роботи Рене-Жана Кайета, над ним – світильник дизайну Джеффа Циммермана; стільці авторства Йоахима Тенрейро. На стінах – картини Лори Оуенс (ліворуч) і Еда Руше

Навіть сад в цьому будинку – твір мистецтва. Його спроектувала ландшафтний дизайнер Пола Гейз, чия робота минулого року була представлена ​​в Художньому музеї Аспена. "Ми багато сперечалися з Еллісон, – зізнається Гейз, – але мені дуже сподобалося працювати разом. Завдяки їй в саду з'явилося більше квітів, більше барв". На маленькому п'ятачку ростуть велична магнолія, кизил і ажурний японський клен. На території багато традиційних кам'яних чаш і силіконових судин (винахід Поли), в яких теж ростуть квіти".

"Завжди хотіла жити серед творів мистецтва, – розповідає Еллісон. – Але нам довелося докласти зусиль і знайти золоту середину, щоб ні картини, ні меблі не стали домінантою. І тепер я почуваюся як вдома".

Текст: Michael Boodro

Фото: Thomas Loof

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.