До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно готувати індичку: топ-3 різдвяні рецепти

До одного з найголовніших днів року залишилося зовсім трішки. 25 грудня католицька і протестантська частини світу зустрічають Різдво, а vogue.ua не залишається осторонь і пропонує 3 унікальні рецепти різдвяної індички.

Перед тим, як взятися за них, нагадаємо, що час приготування індички залежить від її ваги, тому дізнайтеся точну вагу вашої індички. До того ж, не забудьте про додатковий час окрім часу випікання, який потрібен, щоб індичка трохи "відпочила" після духовки. В середньому, формула така: на один кілограм потрібно 30 хвилин, плюс додаткові 30 хвилин "про всяк випадок".

Реклама
Класична запечена індичка

Інгредієнти:

1 індичка (близько 5 кг);

200 г вершкового масла (підталого);

1 ст. л. морської солі;

2 ч. л. меленого чорного перцю;

3 цибулини (нарізати тонкими кільцями).

Приготування:

Крок 1

За ніч до приготування, дістаньте індичку з холодильника (саме час перевірити, чи вона добре рівномірно розморожується). Починайте з краю шиї індички та обережно відтягуйте шкіру від м'яса, поступово просуваючись до грудей так, щоб у вас вдалась кишенька. Далі додайте в вершкове масло спеції, 3/4 від всього масла помістіть до кишеньки та розподіліть по всій поверхні грудки. Масло, що залишилося, використовуйте на зовнішній стороні ніжок і спинки.

Крок 2

Тепер змішайте морську сіль з перцем і розподіліть отриману суміш по всій поверхні індички – і всередині, і зовні. Не накривайте, помістіть індичку назад до холодильника на ніч.

Крок 3

Дістаньте індичку з холодильника як мінімум за годину до запікання. Розігрійте духовку до 220°C.

Крок 4

Викладіть нарізану цибулю на дно жаровні, поставте на неї підставку і покладіть зверху індичку. Налийте 300 мл окропу в основу жаровні і накрийте конструкцію подвійним шаром фольги. Переконайтеся, що фольга щільно прилягає до країв листа, але не торкається самої індички. Помістіть деко з птахом у духовку і запікайте 30 хвилин. Потім знизьте температуру до 200°C і запікайте при цій температурі решту часу.

Крок 5

Через півтори години зніміть фольгу, щоб за час, що залишився, змогла утворитися хрустка золотава скоринка. Щоб зрозуміти, чи індичка готова, вставте в точку, де з'єднуються грудка і ніжка, рожен або ніж – якщо витікає прозорий сік, індичка готова. Якщо сік рожевий, готуйте ще 20 хвилин, а тоді повторіть тест. Також можна взяти цифровий термометр – вставте його в найтовстіше місце. Коли показник дорівнюватиме 70°C, індичка буде готовою.

Крок 6

Вийміть індичку з духовки. Помістіть птицю і цибулю на блюдо і накрийте фольгою на 45 хвилин. З соку на дні дека можна зробити соус до індички.

Запечена індичка "по-італійськи"

Інгредієнти:

1 індичка;

125 г вершкового масла;

1 лимон (потрібна цедра і дві половинки лимона);

2 великі цибулини (1 тонко нарізати кільцями, 1 розділити на дві половини);

2 лаврові листки;

1 зубчик часнику (подрібнений);

1 гілочка розмарину (листочки зірвати і дрібно нарізати);

оливкова олія;

велика морська сіль;

2 склянки білого вина.

Приготування:

Крок 1

Розігрійте духовку до 180°C. Змішайте масло з лимоном і додайте спеції. Акуратно відсуньте руками шкіру індички від м'яса, рухаючись від шиї до самого низу. Тоді покладіть в утворену кишеньку масло і розподіліть його по поверхні індички якнайдалі. Акуратно вирівняйте шкіру індички. В середину птиці покладіть лаврове листя і половинки цибулі.

Крок 2

Змішайте часник і розмарин з достатньою кількістю оливкової олії так, щоб вдалась паста. Розподіліть масу по поверхні птиці масажними рухами і посипте морською сіллю.

Крок 3

Викладіть нарізану цибулю на дно великого дека і налийте вино. Покладіть зверху індичку і накрийте щільно фольгою. Готуйте індичку з розрахунком 40 хвилин на кілограм. Вийміть індичку і включіть її на 220°C. Зніміть фольгу і поставте птицю в духовку ще на 30 хвилин (або поки шкірка не стане золотою і хрусткою). Щоб перевірити індичку на готовність, проткніть найтовстішу частину стегна шампуром – сік має бути прозорим, а не рожевим; продовжуйте готувати, якщо сік рожевий, запікайте далі та перевіряйте готовність кожні 10 хвилин. Якщо вам подобається, коли м'ясо птиці буквально відходить від кістки, покрутіть ногу індички – якщо м'ясо готове, ніжка легко рухатиметься.

Крок 4

Накрийте індичку фольгою і дайте їй "відпочити" хоча б 30 хвилин за годину до подачі.

Запечена індичка в глазурі з кленового сиропу і бурбона

Інгредієнти:

1 індичка;

2 мандарини (клементини);

25 г м'якого вершкового масла;

2 неочищені цибулини (нарізати тонкими кільцями);

кілька гілочок свіжого чебрецю;

3 ст. л. пшеничного борошна;

2 кубики курячого бульйону;

1 ст. л. кленового сиропу;

3 ст. л. бурбона;

2 ч.л. какао;

1-2 ст. л. соєвого соусу.

Інгредієнти для глазурі:

4 ст. л. кленового сиропу;

4 ст. л. бурбона;

4 ст. л. м'якого коричневого цукру;

1 ст. л. соєвого соусу;

1 ст. л. діжонської або англійської гірчиці.

Приготування:

Крок 1

Розігрійте духовку до 180°C. Зважте індичку і розрахуйте час приготування: 40 хвилин на кожен кілограм (перші 4 кг), а потім 45 хвилин для кожного наступного кілограма. В середину індички покладіть мандарини, а зверху щедро натріть маслом і приправте спеціями. Покладіть цибулю і чебрець на дно дека. Накрийте індичку фольгою так, щоб вона не торкалася птиці, але щільно прилягала до країв листа. Випікайте індичку згідно з вашими підрахунками.

Крок 2

Приготуйте глазур, змішавши всі інгредієнти з дрібкою солі. За 30 хвилин до кінця приготування птиці, збільшіть температуру в духовці до 200°C. Рясно нанесіть половину глазурі на індичку і поставте птицю в духовку на 15 хвилин. Наносьте глазур повторно, поки шкірка не стане золотистою і глазурованою, а сік (при проколі ножем) – прозорим. Дістаньте індичку з духовки і помістіть на блюдо, аби дати їй "відпочити". Накрийте птицю фольгою і щільним рушником. Залиште індичку так на 40-45 хвилин.

Крок 3

Вилийте сік з дека в мірну склянку, попередньо викладіть цибулю в сотейник. Як тільки сік відділиться від жиру, додайте одну столову ложку жиру до цибулі і борошна, варіть кілька хвилин. Додайте кубики бульйону, бурбон, кленовий сироп, какао і одну столову ложку соєвого соусу.

Крок 4

Візьміть решту жиру, що відокремився від соку, і змішайте з гарячою водою так, щоб вдався один літр рідини. Додайте рідину в сотейник і доведіть до кипіння. Готуйте близько 10 хвилин, щоб довести соус до однорідної консистенції, а потім додайте спеції. Процідіть соус у каструлю і залиште на плиті, щоб соус залишався теплим до подачі.

Крок 5

Розділіть індичку за столом і подавайте з великою кількістю соусу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.