До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як оформити домашній сад: 6 порад для вибору рослин цього року

Про рослини неможливо знати забагато. Які квіти наповнюють домівку киснем, яке дерево краще поставити біля батареї, а якому кущеві затишно на балконі? Ще нам життєво необхідно розуміти, наскільки розмір і відтінок зеленого листя поєднуватиметься з відтінком штор, і, може, домашнє садівництво це не лише втіха для очей, а й для душі? Садівниця і стилістка Теммі Г'юг розповіла Vogue про головні тренди в оформленні домашнього саду за версією Plant Life Balance 2020.

Кімнатні дерева

Щоб вивести свій домашній сад на новий рівень, додайте кімнатних дерев. З ними будь-який простір стане фактурнішим і набуде нового настрою. Дерева можуть стати як додатковим елементом вже наявного "зеленого куточка", так і виконувати сольну партію у вашій спальній кімнаті, наприклад. Важливо розуміти, що не всі дерева створені для життя в стінах, тому краще вибирати не надто вибагливі види, такі, що задовольняться аматорським доглядом. Серед найкращих домашніх дерев: карликове парасолькове дерево, фікус каучуконосний і драцена. Якщо у вас вистачає місця лише для одного дерева, вибирайте фікус. І пам'ятайте, що дерева люблять багато яскравого непрямого світла.

Реклама
Групуйте

Якщо у вас є кілька невеликих рослин, розкиданих по всьому будинку, розгляньте можливість згрупувати їх, щоб вдалася мініоранжерея. Це пожвавить рослини та інтер'єр. Можна експериментувати з різними формами і текстурами. Спробуйте поєднувати різні стилі квіткових горщиків і підставок, використовуйте додатковий реквізит, як-от книжки та журнали.

Аксесуари ручної роботи

Рослини нагадують нам про зв'язок з природою, про те, що потрібно бути уважнішими до впливу на неї. Коли йдеться про оформлення наших будинків, все більше людей звертаються до локальних майстрів у пошуках якісних виробів ручної роботи, що ваблять натуральною формою, волокнами і текстурою. В цьому є певний шарм – мати вдома виріб ручної роботи, зроблений в єдиному екземплярі.

Місцеві рослини

Попри всю красу і доступність екзотики, локальні рослини – найкращий варіант для тих, хто любить зелень, але не готовий багато турбуватися про неї. Та й самим рослинам комфортніше жити в відповідних до їхнього походження умовах. У виборі відповідної квітки працює те ж правило, що і з деревами – чим невибагливіша, тим краще.

Садівництво для усвідомленості

Садівництво у всіх його проявах може принести багато радості. Окреме задоволення – спостерігати за ростом вашої рослини, усвідомлювати перебіг життя і сприймати себе частиною природи. Особливий терапевтичний ефект має робота з землею, наповнена енергією возз'єднання і заземлення. Цікаво, що навіть турбота про квітку на робочому столі заспокійливо впливає і поліпшує настрій.

Нова стратегія вибору рослин

Соціальні мережі зробили свій внесок у світ садівництва – створили нову хвилю любителів рослин, які відвідують місцеві квіткові маркети, де шукають ту саму зелень увесь день. У Instagram з'явилися десятки естетичних акаунтів, в яких вміло стилізують інтер'єри з різними рослинами – від кущів і дерев до мініатюрних зелених композицій. Однак, важливо розуміти, що не кожне дерево на фото відповідає умовам вашого будинку і стилю життя, особливо якщо в приміщенні відсутнє природне освітлення. У такому випадку, краще проконсультуватись з професійним садівником щодо вибору рослин.

Текст: Francesca Wallace

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.