До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Еволюція королівських вечірок у саду Букінгемського палацу

У Великобританії розпочався сезон садових вечірок. Зрозуміло, найгучніші з них проводить королівська сім'я: на території Букінгемського палацу сотні гостей п'ють чай, їдять бутерброди, мило усміхаються одне одному і носять формальні вбрання. І так протягом усього літа.

Королівська вечірка в саду в Букінгемському палаці 1911 року

Щороку Віндзори запрошують більше 30 000 представників громадськості на свої вечірки в саду – три з них відбуваються в Букінгемському палаці, а одна – в Холірудському. За приблизними оцінками під час таких святкувань гостей частують 27 000 чашок чаю, 20 000 бутербродів і 20 000 шматочків торта. А навіщо це? "Вечірки в саду – важливий спосіб для королеви поспілкуватися з широким колом людей з усіх ланок суспільства, кожна з яких позитивно вплинула на його розвиток", – йдеться на сайті монаршої родини.

Реклама
Картина Лауріца Тукса "Вечірка в саду в Букінгемському палаці 28 червня 1897 року", 1897-1900

Історія таких заходів сягає ще другої половини XIX століття. Вечірки в саду почали організовувати в 1860-х роках, у час правління королеви Вікторії. Таке зібрання вищих класів було свого роду соціальною терапією для королеви, яка втратила чоловіка, принца Альберта, 1861 року. Одна з ювілейних вечірок перенесена на картину 1897 року. На полотні зображені королева Вікторія і Александра, принцеса Уельська, які повертаються до палацу у кареті, запряженій кіньми, в той час як принц Уельський спілкується з "шанованими членами лондонського суспільства".

Королева Єлизавета II на вечірці в саду Королівського госпіталю в Челсі, 1967

Уже 1891 року газета The New York Times надрукувала повідомлення про вечірку в саду, що організували принц і принцеса Уельські на честь імператора й імператриці Німеччини. Захід у Мальборо-гаусі зібрав самий цвіт суспільства: серед гостей були королева Вікторія, принц і принцеса Монако, принцеса Олександра Ангальтська, герцоги Единбурзькі, герцоги Коннаутські. "Ретельно доглянуті і художньо підстрижені сади Мальборо-гаус з цієї нагоди перетворили в витончений, зі смаком оформлений літній табір з м'якими газонами, на яких тут і там були напнуті намети і шатра. Серед квіткових клумб і фонтанів розгулювали, вели бесіди, сміялися в тінистих альтанках щасливі представники британської та німецької аристократії", – повідомили в газеті.

Вечірка в саду Букінгемського палацу, 1980-і

Традиції зазнали змін у післявоєнну епоху. При королі Георгові VI список гостей став більш демократичним. Його донька, королева Єлизавета II, продовжила цю модернізацію (яка, до слова, є в основі сюжету одного епізоду серіалу "Корона").

Фото: royal.uk

У наш час свої кандидатури до списку гостей пропонують уряд, збройні сили і різні благодійні організації. Дрес-код, хоча і не такий суворий, як у минулому столітті, все ще є: чоловіки носять візитки або костюми-трійки, жінки – сукні та капелюшки, а військові вдягають парадну форму. Браму Букінгемського палацу відкривають о третій годині дня, а королівська сім'я прибуває через годину, під державний гімн, який виконує військовий оркестр. Потім монархи змішуються з натовпом, і кожен гість має рівні шанси зустрітися з представником королівської сім'ї.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.