До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 питань про еклектику дизайнеру інтер'єру

Керівник студії дизайну Interior Buro і шоу-руму предметів інтер'єру Eklektik Store в Києві, Катерина Костенко-Василевська розмірковує про еклектику, тренди і мистецтво.

Катерина Костенко-Василевська

Який інтер'єр затребуваний в Україні?​
Коли я починала працювати в дизайні 18 років тому, я намагалася зрозуміти: який інтер'єр ідеальний для українця. Це питання переслідувало мене всюди: в закордонних відрядженнях, при зустрічах з метрами дизайну і бізнесу ... Я зверталася до досвіду далеких і ближніх сусідів, але отримані відповіді були непереконливі: німці люблять свої – дуже якісні, але неемоційні меблі; італійці, навпаки, полюбляють крайнощі – дуже химерні, занадто яскраві або занадто футуристичні для нашого менталітету; французи надають перевагу "аристократичним" меблям, які не зовсім зрозумілі для нашого ринку. Я розумію, що люди купують ці речі, але знаю, що часто вони керуються не відчуттям "це справді моє!", а іншими мотивами: престижністю, модою, вартістю. Відповідь прийшла до мене з досвідом: еклектика.

Реклама
Дизайн апартаментів від Interior Buro

Чим хороша еклектика в дизайні інтер'єру?
Еклектика – це коли можна брати найкраще з кожної епохи, з кожної країни, з кожного стилю і все це красиво змішувати. Люблю вибрати кілька предметів інтер'єру з XIX століття, додаю "щіпку" 70-80-х, а потім сміливо підмішую сучасні елементи. При цьому, я не фанат ексклюзивності. Мене надихає ідея об'єднувати прості недорогі речі з, наприклад, дуже дорогими в одну загальну досконалу картину. Такі я зібрала і в своєму шоу-румі Eklektik Store, де бестселери кращих мануфактур Європи стоять поруч з унікальними, раритетними, вінтажними екземплярами. У нас є все: від подушок, килимів, торшерів і люстр до комодів, столів, диванів і крісел.

Шоу-рум Eklektik Store

Інтер'єр для мистецтва чи мистецтво для інтер'єру?
Мені здається, мистецтво – не для декору. Кожен може піти в галерею, купити картину і повісити на свою стіну. Але з мистецтвом в інтер'єрі можна працювати глибше і цікавіше. Найкраще, пропонувати художнику написати картину спеціально для проекту. Варто запросити його до себе додому: нехай він візьме на себе відповідальність і створить роботу для конкретної людини, для конкретного місця. Так було споконвіку: люди замовляли роботи художникам. Так можна отримати щось оригінальне. І навіть велике.

Катерина Костенко-Василевська

Які тренди в дизайні зараз панують?
Не вірю в тренди. Я, радше, прихильниця предметів "на століття". Мені здається, якщо робити з серцем і душею, якщо не дивитися по сторонах, народжуються справжні шедеври. І тоді мова вже не про тренди, а про щось ексклюзивне та справжнє. Мені не подобається слідувати за кимось, хочеться робити по-своєму. Можливо, я іноді помиляюся, але роблю щось своє.
З іншого боку, матеріали сьогодні відіграють вирішальну роль в тому, як розвивається дизайн, і цьому складно протистояти. У 70-х, наприклад, був популярний пластик. У 90-х – дерево. А сьогодні всюди латунь і, напевно, вона запам'ятається як домінанта десятиліття.

Дизайн від Interior Buro

Хто зі світових дизайнерів працює "поза часом"?
Особисто для мене легенда – це італійський архітектор, дизайнер і фотограф Карло Молліно. Він помер 1973 року, але його роботи дуже сучасні. І думаю, будуть актуальними ще не одне десятиліття. Королівський оперний театр Турина створений за проектом Молліно. 1954 року він сконструював яскраво-червоний болід Bisiluro і взяв на ньому участь в 24-годинній гонці Le Mans. 2005 року стіл, придуманий Молліні, продали на аукціоні Christie's за 3,8 млн доларів – рекордну суму для елементу декору ХХ століття. Він також був великим любителем жінок. Після смерті в його будинку були знайдені понад 1000 талановитих полароїдних знімків оголених жінок. Згодом ними надихався Гельмут Ньютон.

Дизайн Карло Молліно, 1936 рік (фото: Museu Casa Mollino)

Які з реалізованих проектів найбільш пам'ятні?

Складно сказати, кого зі своїх "дітищ" я люблю більше. Майже неможливо. Я зробила десятки дизайнів житлових просторів – квартир і будинків, розробляла інтер'єр ресторанів. Я, як дизайнер, вважаю себе таким собі кравцем. Я створюю "костюм" і важливо, щоб він був не тільки естетично привабливим, але і зручним, функціональним. Крім того, інтер'єр повинен відображати індивідуальність людей, що живуть в ньому. Завдання непросте. Тому, коли ти його виконав, прожив, пропустив через себе, то на виході – це твоя ще одна улюблена "дитина".

Дизайн апартаментів від Interior Buro

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.