До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно говорити українською: безплатно чи безкоштовно?

Як краще сказати: безкоштовний онлайн-курс української мови чи безплатний? І якщо сказати безплатний, чи буде це росіянізмом? Спойлер: ні, не буде. Розбираємося в тонкощах мови разом з філологинею, письменницею та викладачкою української мови Мариною Герасименко. Цікавими фактами про українську мову Марина ділиться в телеграм-каналі "Українська з Марусею".

"Безплатно" – це росіянізм чи ні?

Слово "безплатно" – не росіянізм. Це нормальне українське слово. Є платні послуги, а є безплатні – ті, за які не треба платити.

Деякі мовознавці вважають вживання слова "безплатно" навіть доречнішим, аніж "безкоштовно". Мовляв, безкоштовне – це те, що не має вартості, а безплатний проїзд, безплатна освіта / медицина, безплатний квиток на концерт свою вартість мають, просто за них з тих чи інших причин не треба платити.

Реклама

Приклади вживання слова "безплатно" можна знайти в українській літературній мові задовго до нинішнього дня. Наприклад, в історичній повісті "Захар Беркут" в 1882 році Іван Франко писав:

Не говорячи вже про дрова, котрих мали безплатно і на топливо, і на всякі будинки, ліси достачали тухольцям звірини, лісових овочів і меду.

Або український письменник, поет, художній керівник Одеської кінофабрики Юрій Яновський:

Не так легко було дістати безплатну путівку поза чергою й саме туди, куди радила лікарка.

В яких випадках краще вживати "безкоштовний"


Зауважу, що в словниках слово "безкоштовний" є, із таким самим значенням, як слово "безплатний". Слово "безоплатний" також є, хоча думки про його вживання різняться. Академічний тлумачний "Словник української мови" в 11 томах пише: безкоштовний – це той, який не потребує коштів, оплати.

Навчання, одяг і харчі там [в школі] були безкоштовні (Семен Скляренко, "Легендарний начдив")

Яке слово вживати? Та яке вам подобається. Зрештою, завжди можна покликатися на словник, в якому є всі три слова. Але для того, щоб вживати їх влучно, краще відчувати сенс та відтінки кожного слова. Безкоштовний походить від прикметника "коштовний", який має значення "цінний". "Безкоштовний" у своєму сенсі наближається до поняття "безцінний" – той, що немає ціни, або його вартість складно порахувати в матеріальних величинах.

Спеціалісти порталу "Чиста мова" (@chystamova) влучно зауважують: ми звикли чути "безкоштовна доставка" (піци, замовлення чи будь-чого іншого), але доречніше казати "безплатна доставка" чи "безплатний довіз". Бо ця доставка має свою ціну, її легко вирахувати – просто наразі ви отримаєте це безплатно.


Щодо мене – я завжди кажу/пишу "безплатно", мушу, бо мене літредактори засміють, для декого "безкоштовно" – це справжній філологічний "зашквар", як ото "на протязі" чи "приймати участь".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.