До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке королівська таємна кімната

Напередодні одруження принца Гаррі та актриси Меган Маркл все більше розмов точиться про коштовності, які належать Віндзорам. Vogue.ua згадує про королівську таємну кімнату, яка допомогла свого часу зберегти головні скарби імперії.

Під час Другої світової війни Лондон жив у страху перед німецьким вторгненням і подальшими розграбуваннями. І король Георг VI (батько королеви Єлизавети II) придумав план зі збереження в безпеці коштовностей Корони, які зазвичай зберігаються в лондонському Тауері.

Реклама
Корона Британської імперії

Його стратегія виявилася несподіваною для багатьох – він запропонував витягти найкоштовніше каміння з Корони Британської імперії (рубін Чорного Принца і сапфір святого Едуарда), покласти їх в банку з-під печива і закопати на території Віндзорського замку.

У підсумку, в отворі, виритому під входом в палац, британці побудували дві камери зі сталевими дверима. Коштовності були закріплені всередині, до схованки можна було пробратися тільки через спеціальний люк. Під час будівництва сховище накривали вночі брезентом, щоб німецькі літаки, що летять над палацом, не могли побачити, що відбувається.

Корона Британської імперії

Ця "операція" була настільки секретною, що навіть королева Єлизавета не знала всіх подробиць. Королівський коментатор Аластер Брюс, який брав інтерв'ю у Її високості в програмі BBC The Coronation, був першим, хто повідав таємницю 91-річної королеви.

За матеріалами: vogue.com

Читайте також:

Каблучки європейських принцес для заручин: кольорові камені чи діаманти?

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.