До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Vogue UA у гостях в Ірини Ковальчук: 20 запитань про різдвяні традиції

Vogue UA і мережа салонів сучасного сервування TWLV продовжують відеопроєкт "У гостях в...". Ми навідуємося у святая святих — до осель наших героїв: п’ємо чай, розмовляємо про улюблені речі в домі, традиції й намагаємося знайти відповідь на майже екзистенційне запитання: а як кожен з нас розуміє поняття "дім"? Наша сьогоднішня героїня — Ірина Ковальчук, засновниця івент-агенції Ultra Promo, розповіла нам про свої різдвяні традиції.

Ірина Ковальчук

Ірина Ковальчук виросла в місті Бориславі на Львівщині, і визнає, що Різдво в її родині — одне з найулюбленіших і найособливіших свят. У дитинстві Різдво починалося з того, що в макітрі терли мак — усюди на заході України мак для куті завжди терли вручну за допомогою макогона, і нині родина Ірини робить точнісінько так само. На Святвечір родина Ірини Ковальчук не тільки накриває святковий стіл за всіма канонами, а й колядує, а також влаштовує справжній святковий вертеп.

Реклама
Святкова колекція посуду й декору Gunia Project
Родина Ірини Ковальчук під час коляди. Фото з архіву Ірини

У київському домі Ірини живе свій персонаж з вертепу — це декоративна коза, яку виготовила вручну майстриня з Луцька. Коза Геннадіївна — так жартома назвала Ірина свою козу — справжній символ дому і зустрічає нас просто біля дверей. Святково вбрана, з намистом на шиї, вона тримає традиційний карпатський дзвінок, яким вітає гостей. Ірина Ковальчук каже, що коза — це її оберіг.

"Мій дім там, де тиша", — так Ірина описує своє помешкання. Ковальчук керує івент-агенцією й відповідає за організацію найгучніших світських подій у Києві — від вечірок Prada до виставки Van Cleef & Arpels у Національному музеї, тому вдома найбільше цінує тишу й гармонію. На Різдво в її оселі зберуться близькі та друзі, прийдуть колядувати сусіди. Гостей Ірина зустрічає столом, накритим згідно з українськими традиціями — тут 12 пісних страв, а на покутті — дідух. "Щоріздва під скатертину я кладу сіно — як символ того, що Ісус народився в яслах. Як символ багатства, для того, щоб ваш дім був повним і щедрим, на кутах столу кладуть часник. У мене вдома, на заході України, так завжди роблять — і я дотримую цих традицій. А під столом на сіно кладуть сокиру — і передають її по колу всім, хто сидить за столом. Така народна забава — щоб ноги не хворіли. А ще нею можна лякати дерева, які не родять".

Фруктовниця Тигр і таріль фігурний Янголи, Gunia Project
Келих для шампанського Cristallerie de Montbronn Traviata Amber
Глечик Тигр, Gunia Project
Ваза Gien з колекції Chevaux Du Vent

Кутю, борщ, вареники та інші різдвяні страви Ірина подає в косівській кераміці ручного розпису, також на її столі посуд українського бренду Gunia й французька порцеляна Gien. Ну а тим нашим читачам, які хочуть більше дізнатися про традиції святкування Різдва, Ірина Ковальчук радить вирушити в Карпати — до Івано-Франківська, Косова та Яблуниці, — та взяти участь у справжній коляді.

Таріль Св. Миколай і салатник Gunia Project
Келих для шампанського Cristallerie de Montbronn Traviata Amber
Кулінарна книжка "Україна. Їжа та Історія" представлена в крамницях TWLV

Відео: Dima Honcharov @TeamTeam


Журналіст: Daria Slobodianyk


Монтаж: Pavel Neryanov


Фото: Anya Dvorianets


Макіяж: Olga Oboltusova


Зачіска: @Image Kitchen


Флористичний дизайн: @Pepperose.studio


Продюсер: Marina Sandugey-Shyshkina

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.