До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Вітамінний курс: які овочі і фрукти їсти взимку

Розповідаємо, які рослини — від ріпи і буряка до яблук і журавлини — мають бути в зимовому раціоні, щоб забезпечити організм поживними речовинами під час холодів.

Овочі
Photo: Getty Images

Брюссельська капуста містить багато антиоксидантів, які допомагають захистити ДНК людини від шкідливих сполук в організмі. Також брюссельська капуста є хорошим джерелом вітамінів А, В і С, мінералів марганцю, калію і вітаміну К, важливого для здоров'я кісток і серця і роботи мозку.

Реклама

Ріпа вирізняється особливою поживністю. Цей овоч складається з біоактивних сполук глюкозинолатів, які допомагають контролювати рівень цукру в крові, захищають організм від шкідливих бактерій і мають протизапальну дію.

Буряк є чудовим джерелом клітковини, фолієвої кислоти і вітаміну С. Нітрати і пігменти, що містяться в буряці, допомагають знизити кров'яний тиск. Цікаві рецепти з буряком ви знайдете тут.

Батат (або солодка картопля) багатий на антиоксиданти і клітковину, які сприяють здоров'ю кишківника і мозку. Також у солодкій картоплі є бета-каротин, важливий для зору та імунної системи.

Морква є чудовим джерелом вітаміну А, кількох вітамінів групи В, також вітаміну К і калію. Корисні властивості моркви багато в чому пов'язані зі здоров'ям серця і очей, поліпшенням травлення і навіть зі зниженням ваги.

Пастернак багатий на антиоксиданти, включно з вітаміном С і поліацетіленами, які допомагають запобігти діабету і хворобам серця. Також пастернак є гарним джерелом клітковини, вітаміну К і фолієвої кислоти.

Гарбуз відомий своєю поживністю завдяки мікроелементам, бета-каротину і вітаміну А та клітковині. Попри низьку калорійність і очевидну користь, краще вживати його у вигляді цілісного продукту, а не як частину десертів, щоб отримати максимальну користь. Корисні рецепти з гарбузом тут.

Фрукти
Photo: Getty Images

Айва містить вітамін С і клітковину, необхідні для здорового імунітету. Також айва має антибактеріальні властивості. Про смачні і прості рецепти з айвою ми писали тут.

Хурма має протизапальні властивості завдяки вітаміну С. Також хурма містить антиоксиданти, які допомагають зняти запалення і знизити рівень холестерину. Більше про корисні властивості хурми можна дізнатися тут.

Гранат вважається однією із найкорисніших рослин на планеті. Він багатий на поживні речовини і потужні рослинні сполуки, які допомагають знизити ризик великої кількості захворювань, серед яких хвороби серця, рак і артрит.

Журавлина складається переважно з вуглеводів і клітковини, містить марганець, мідь, вітаміни С, Е і К1. При цьому в журавлинному соку майже відсутня клітковина. Журавлинний сік може допомогти з підтримкою здорового артеріального тиску і зниженням рівня холестерину в крові.

Цитрусові є хорошим джерелом розчинної клітковини, яка допомагає знизити рівень холестерину і знизити кров'яний тиск. В одному середньому апельсині міститься денна доза вітаміну С, необхідного дорослій людині.

Ківі сповнений поживних речовин: у ньому є вітаміни С, К, Е, фолієва кислота і калій. У ківі також міститься велика кількість антиоксидантів і клітковини.

Яблука переважно складаються з вуглеводів і води. Також яблука є хорошим джерелом клітковини, яка допомагає знизити рівень цукру в крові і сприяє здоров'ю кишківника.

Банани добре впливають на здоров'я серця і травну систему, якщо вживати їх регулярно. Вуглеводна складова бананів доповнена вітамінами, мінералами і антиоксидантами, серед яких вітамін С, катехін і резистентний крохмаль, що знижує ризик метаболічного синдрому.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.