До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

У Києві пройшов Другий саміт перших леді та джентльменів

23 липня, в 150-й день жорстокої загарбницької війни росії проти України, в серці Києва відбувся Другий саміт перших леді та джентльменів, ініційований Оленою Зеленською. Захід пройшов у форматі телемоста між Україною, Бельгією. Польщею, США.

Перша леді України Олена Зеленська.

Цьогоріч саміт зібрав удвічі більше учасниць та учасників, ніж торік. Участь у ньому взяли перша леді Латвії Андра Левіте, перша леді Литви Діана Наусєдєнє, перша леді США Джилл Байден, перша леді Франції Бріжит Макрон, перша леді Польщі Агата Корнгаузер-Дуда, перша леді Німеччини Елька Бюденбендер та інші учасники.

Президент України Володимир Зеленський

Реклама

Відкрили саміт Перша леді України Олена Зеленська та президент Володимир Зеленський. Розпочався саміт хвилиною мовчання за всіма українцями, яких убила росія. Темою цьогорічного саміту стала теза "Україна та світ: майбутнє, яке ми (від)будуємо. разом". Упродовж вечора учасники говорили про відновлення країни та найціннішого, що в ній є – українських людей. Основними темами для обговорення стали питання відновлення ментального здоров'я людей; міграційної кризи, яка, зі слів міністра зовнішніх справ Дмитра Кулеби, стала наійбільшою кризою у Європі з часів Другої світової війни; підтримка українських дітей, що постраждали від війни, та багато інших надважливих питань.

Перша леді Литви Діана Наусєдєнє, перша леді України Олена Зеленська, президент Володимир Зеленський, перша леді Латвії Андра Левіте

Відповідаючи на запитання, якою є формула відновлення країни після війни, Олена Зеленська зазначила: "Ця формула є простою та дуже складною водночас. Вона складається з трьох аспектів. Перший – це безпека, адже ракети та бомби мають припинити прилітати в мирні українські міста. Другий аспект – це відбудова: люди мають повертатися в країну з відбудованою інфраструктурою, мають працювати лікарні, школи, дитячі садочки. І третій важливий аспект – це людське відновлення, задля якого ми, зокрема, запустили Національну програму психологічного відновлення, щоб кожен українець мав змогу отримати психологічну допомогу".

У своєму виступі Олена Зеленська також подякувала колегам зі всього світу за участь. З її слів, з першого дня повномасштабного вторгнення вона відчувала підтримку. "Тобі легше дихати, коли ти не один. Така підтримка надихає на боротьбу. Маю честь сказати: шановні колеги, ви нині – наш другий фронт. Дякую вам! І дякую тим, хто долучився вперше. Сьогодні наш особистий фронт розпочав боротьбу за нову Україну – відновлену й відбудовану", – зазначила перша леді України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.