До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Українці закликають врятувати 82 медикині з Маріуполя, що перебувають у полоні

Велика кількість героїв-захисників Маріуполя й далі перебувають у полоні, а українці говорять про це на весь світ, аби привернути увагу до полонених, доля яких так і залишається невідомою. Зокрема, громадська організація "Марш жінок" закликала світ допомогти врятувати 82 медикині з Маріуполя, більшість з яких є працівницями 555-го військового шпиталю в Маріуполі й потрапили у полон ще 12 квітня. На власній сторінці в інстаграмі "Марш жінок" опублікували фото цих жінок.

"82 обличчя, більшість з них — лікарки, медичні сестри та працівниці військового шпиталю в Маріуполі, потрапили в полон 12 квітня й досі перебувають там у жахливих умовах", — написано у зверненні "Маршу жінок". "Вони в полоні, тому що виконували свій лікарський обов’язок та до останнього залишалися в Маріуполі, допомагаючи пораненим військовим і цивільним.

Реклама

"Цим жінкам російські військові присвоїли лише номери, ані імен, ані прізвищ. Але ми хочемо наголосити на тому, що ці обличчя — це не безіменні номери. Це обличчя героїчних жінок України, які виконували свою рятівну місію до останнього дня й не полишили людей самих у критичних станах. Ці жінки мають повернутися до своїх родин, до своїх близьких, до своєї України. Живими. Історій цих жінок немає в новинах і соцмережах. Вони безіменні й невидимі. Розголос — це те найменше, що ми можемо зробити, аби врятувати їх".

Фотографії жінок-полонених, опубліковані в одному з російських телеграм-каналів, поширив у фейсбуку родич однієї з полонених Андрій Кривцов. У полоні перебуває його родичка Олена Кривцова — лейтенантка медичної служби, ординаторка госпітального відділу. За словами Андрія Кривцова, він нічого не чув про Олену понад 100 днів. Кілька днів тому на власній сторінці у фейсбуку Андрій Кривцов опублікував інтерв’ю з двома жінками, що вийшли з полону за обміном. З міркувань безпеки Андрій не називає їхніх імен. За словами визволених, до середини березня маріупольський шпиталь працював у штатному режимі, але після потрапляння російського снаряда в будівлю працівників було евакуйовано до бункера заводу "Азовсталь" та заводу імені Ілліча, звідки 12 квітня вони потрапили до полону, де перебували в нелюдських умовах.

Нагадаємо, що за нормами міжнародного права, зокрема, згідно з додатком до Женевської конвенції, військові лікарі — некомбатанти. Це означає, що вони, хоч і входять до складу збройних сил, але безпосередньої участі у воєнних діях не беруть. До некомбатантів належать також військові кореспонденти, юристи та духовні особи — під час виконання службових обов’язків стосовно них не мають застосовувати зброю. Також вони не можуть бути військовополоненими.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.