До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чого не можна поширювати в соцмережах під час війни: поради Міністерства культури

21 березня СБУ затримали киянина, який виклав у Тік-Ток відео пересування техніки Збройних сил України. Після цього відео окупанти бомбардували Подільський район у Києві. ЗСУ закликають українців дотримуватися правил інформаційної безпеки під час війни і не публікувати інформації, яка може допомогти ворогові. Чого саме не можна публікувати в соцмережах під час війни – ділимося порадами від Міністерства культури та інформаційної політики.

У соцмережах не можна поширювати:

Реклама

- Фото та відео місцевості, де відбувся обстріл чи впав снаряд;

- Кадри влучення снаряда;

- Координати чи адреси місць бойових дій;

- Відео або фото, на яких можна побачити таблички з адресами, станціями метро, автобусними зупинками, назвами крамниць тощо;

- Інформацію про роботу української ПВО;

- Будь-які дані про переміщення ЗСУ та військової техніки;

- Неперевірену інформацію про загиблих;

- Категорично заборонено показувати наживо ракетний обстріл і бомбардування. У такий спосіб ви станете корегувальником вогню для ворога;

- Також варто бути стриманими в коментарях у соцмережах.

Для тих, хто хоче працювати на інформаційному фронті на користь України й провадити інформаційну роботу, Міністерство культури також має кілька порад.

Що можна робити в інфополі та як бути корисним на інформаційному фронті:

- Головне правило – почекати. Через деякий час після атаки можна публікувати в соцмережах інформацію про злочини окупантів: зруйновані об’єкти архітектури, цивільні будинки та постраждалих. Все це знадобиться нам у Гаазькому суді.

- Але пам’ятайте, що ці кадри мають бути великим планом, щоб ворог не зміг визначити місцевості на фото.

- Для того, щоб нести у світ правду, краще поширювати інформацію з офіційних джерел (список можна знайти тут).

Якщо ви маєте інформацію про дислокацію чи пересування техніки окупантів, то повідомте про це в чат-бот у телеграмі @evorog_bot.

Ще один офіційний чат-бот, що стане в пригоді, якщо ви хочете поділитися корисною інформацією – це@stop_russian_war_bot. Офіційний бот, за допомогою якого треба повідомляти про переміщення диверсантів, військ і ворожої техніки. Ця інформація передається у відповідні штаби реагування.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.