До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке воєнні злочини?

Воєнний злочин – це діяння, вчинене під час збройного конфлікту, яке порушує міжнародні гуманітарні закони, спрямовані на захист цивільного населення.

Нюрнберзький процесНюрнберзький процес

Основним органом, який може притягнути осіб до відповідальності за воєнні злочини, є Міжнародний кримінальний суд. Його засновано у 2002 році на основі договору, відомого як Римський статут, що перелічує дії, які можуть бути визнані кримінальними злочинами. Деякі справи передаються до спеціальних трибуналів, які створила Організація Об’єднаних Націй.

Реклама
Що таке воєнні злочини?

Термін "воєнні злочини" означає серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, вчинені проти цивільних осіб або ворожих військ під час міжнародного чи внутрішнього збройного конфлікту, за які винні можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності на індивідуальній основі. Такі злочини випливають насамперед із Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року та Додаткових протоколів від 1977 року, а також Гаазьких конвенцій 1899 та 1907 років.

Переважна більшість воєнних злочинів, якщо їх розслідувати й підтвердити в судовому процесі, "вказують на вчинення заборонених дій, як-от убивство, умисне заподіяння великих страждань або серйозних ушкоджень тіла чи здоров’я, зґвалтування, навмисні напади на цивільне населення, пограбування та незаконне й свавільне знищення цивільних товарів, зокрема й тих, які мали важливе значення для виживання цивільного населення. Переважна більшість цих діянь була вчинена проти осіб, які перебувають під захистом, як це визначено в Женевських конвенціях, насамперед людей, які не брали участі в бойових діях, зокрема цивільного населення й тих, хто був виведений з бою. Також це стосується людей, які проживають у таборах біженців, які становлять цивільне населення, що не бере участі в бойових діях, попри наявність серед них у деяких випадках військовослужбовців".

Як можна притягнути до відповідальності підозрюваних у воєнних злочинах?

Сьогодні Міжнародний кримінальний суд і Міжнародний суд відіграють роль у дотриманні правил війни. Міжнародний суд вирішує спори між державами, але не переслідує окремих злочинців. Україна почала справу проти росії. Якби МС виніс рішення проти російської федерації, Рада Безпеки ООН відповідала б за забезпечення виконання вироку.

Нюрнберзький процесНюрнберзький процес

Міжнародний кримінальний суд розслідує злочини та переслідує окремих військових злочинців, які не перебувають у судах окремих держав. МКС — це постійний сучасний наступник Нюрнберга, який переслідував ключових нацистських лідерів у 1945 році.

Як розслідуються воєнні злочини?

Воєнні злочини розслідуються так само, як і будь-яка злочинна діяльність, через опитування свідків, перегляд фото або відео та збір судово-медичних доказів, включно з балістичним аналізом, розтином або аналізом ДНК. Прокурори стверджують, що особи свідомо вчинили злочини.

Важче засвідчити, наскільки глава держави знав і чи був безпосередньо відповідальним за те, що сталося під його керівництвом.

Яких глав держав судили за воєнні злочини?

Слободан Мілошевич, відомий як "Балканський м’ясник", був першим колишнім главою держави, якого судили за такі злочини у 2002 році. Він помер у своїй камері в Гаазі, коли його чотирирічний судовий процес наближався до завершення і мав бути винесений вирок.

Чарльз Тейлор, колишній президент Ліберії, у 2012 році засуджений до 50 років за звірства, скоєні в Сьєрра-Леоне під час громадянської війни в 1990-х.

Лорана Гбагбо, колишнього президента Кот-д'Івуару, виправдали в злочинах проти людства та інших звинуваченнях, пов’язаних з насиллям після президентських виборів у країні у 2010 році.

Міжнародний кримінальний суд у 2011 році видав ордер на арешт лідера Лівії полковника Муаммара Каддафі, звинувачуючи його у злочинах проти людства, але двадцятого жовтня його вбили без суду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.