До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що треба знати про Санну Марін – прем’єр-міністерку Фінляндії

До Києва приїхала пані прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін, яка побувала в Ірпені й Бучі та обговорила з президентом України Володимиром Зеленським військову підтримку України. Санна Марін – прогресивна політикиня, феміністка, що бореться за екологію та певний час була наймолодшим прем’ єр-міністром у світі. З нею варто познайомитися ближче.

36-річна Санна Марін – одна з найпопулярніших політикинь у світі. В її інстаграмі – понад 600 тисяч підписників (і рідкісні для сучасних політикинь фото, де жінка годує доньку грудьми), вона з’являється на обкладинках не тільки суспільно-політичних, а й глянсових видань, і саме завдяки Санні, що виросла в одностатевій родині та виступає за рівні права для всіх, Фінляндію охрестили осередком нової прогресивної політики. Виборців цікавить не тільки її професійне життя, а й особисте: якщо ввести в Google ім’я Санни, можна побачити: люди шукають, що вона любить їсти на сніданок, який у неї зріст, і прагнуть побачити її на фото з донькою й чоловіком. Сама ж Санна не бачить у цьому нічого особливого й каже: "Я просто хочу бути чесною і бути собою. Мені так набагато легше".

Реклама

До речі, останнє на сьогодні фото в Instagram Санни Марін – саме з президентом України Володимиром Зеленським. Упродовж офіційного візиту до України, який заздалегідь не анонсували, очільниця уряду Фінляндії встигла поспілкуватися з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, президентом Володимиром Зеленським та спікером українського парламенту Русланом Стефанчуком; а також відвідати Бучу й Ірпінь, щоб на власні очі побачити, що зробили з українськими містами російські окупанти. Також прем’єр-міністерка обговорила з місцевою владою Ірпеня та Бучі питання допомоги у відбудовуванні міст. "Нам треба підсилити підтримку України й далі розширювати санкції проти Росії", – написала Санна Марін в Instagram.

Санну Марін призначили прем’єр-міністеркою Фінляндії 10 грудня 2019 року – після того, як її попередник Анті Рінне склав свої повноваження внаслідок політичної кризи, впоратися з якою йому не вдалося. Санні на той момент було 34 роки і вона стала наймолодшою очільницею уряду у світі. Вік, прогресивність та відкритість Санни настільки привернули увагу світу, що Daily Maily вийшла зі статтею "Політика для покоління Instagram", маючи на увазі відкритість Санни в соціальних мережах, де вона демонструє, як годує дитину грудьми (ці знімки видання називає дуже відвертими), часто робить легковажні селфі та ділиться світлинами з ранкових пробіжок. Романтичний вікенд біля басейну в Італії, фото з гей-прайду, знімки улюбленої ранкової кави та селфі з чоловіком – все це можна побачити в Instagram політикині. Але якщо це робить будь-яка пересічна людина, вільно розповідаючи світу про своє життя, то чому це не може робити жінка-політик? А політикиня, яка виступає за такі правильні цінності, як свобода, рівні права й повага до всіх людей, – і поготів?

Санна народилася в Гельсінкі в бідній родині. Батьки швидко розлучилися, і Санна виросла в одностатевій родині. Свого батька після розлучення батьків вона бачила лише раз. "Чи відчуваю я, що маю батька? Ні, я відчуваю, що не маю", — каже вона в інтерв’ю Vogue UK. "Я сказала б, що у мене немає батька". Дівчина виросла в місті Темпере на півдні Фінляндії, і 2012 року закінчила місцевий університет за спеціальністю адміністративне управління. До речі, Санна Марін стала першою людиною в її родині, яка здобула вищу освіту. В інтерв’ю виданню Menaiset Санна Марін зізналася, що на початку 2000-х у Фінляндії не було заведено говорити про одностатеві шлюби, і вона росла, почуваючись самотньою. "Мовчання було найважчим. Невидимість викликала відчуття некомпетентності. Нас не визнали справжньою родиною чи рівними з іншими. Але з мене не дуже знущалися. Навіть коли я була маленькою, я була дуже відвертою і впертою. Я б нічого не сприйняла легко".

Я не краща й не гірша за чоловіка середніх років. Але якщо мені це не вдасться, я не хочу, щоб це тлумачили як: "Звісно, вона провалилася, тому що була молодою жінкою"...

Марін розпочала політичну кар’єру у 20 років, незабаром вступила до Соціал-демократичної партії Фінляндії. У 2012 році її обрали до міської ради Тампере. Дівчина почала працювати ще підлітком, продавала хліб у пекарні й була касиркою, та каже, що ніколи не думала про політичну кар’єру, бо це здавалося їй недосяжним. "Коли я була в старшій школі, відчувала, що люди, які захоплюються політикою, зовсім інші й мають інше середовище, ніж я. Тоді я не думала, що можна самому долучитися".

Але завдяки впевненості та вірі в себе її політична кар’єра розвивалася дуже швидко. На парламентських виборах у 2015 році її обрали до Едускунти від виборчого округу Пірканмаа. З 2014 вона була другим заступником голови Соціал-демократичної партії, а 2019-го отримала посаду міністра транспорту та зв’язку. Того ж року вона очолила уряд. Дитині Санни на той момент не було й двох років, коли її призначили на високу посаду. У декретній відпустці для догляду за дитиною перебував її чоловік Маркус Ряйккенен. У 2020 році пара, яка була разом понад 15 років, зареєструвала свої стосунки офіційно, а зворушливими фото з церемонії пані прем’єр-міністр поділилася в соцмережах.

36-річна Санна Марін – справжня лідерка нового світу: сучасна, відкрита, прогресивна. Саме за її очільництва фінський політикум став взірцем для всього феміністичного світу: наприклад, у кабінеті міністрів Санни Марін 12 жінок та 7 чоловіків. Позиція політикині викликає повагу світових медіа: у 2020 році Санна потрапила до списку 100Woman BBC; посіла 85 місце в рейтингу найвпливовіших жінок світу за версією Forbes, а у 2021-му Марін з’явилася на обкладинці тематичного випуску журналу Time – Time100 Next.

Проте політикиня не раз стикалася з дискримінацією. Після її призначення у 2020 році розгорівся скандал, коли міністр внутрішніх справ Естонії сказав, що "волосся стає дибки" від того, що сталося у Фінляндії. Продавчиня піднялася до прем’єр-міністра, а... інші вуличні активісти й неосвічені люди також вибилися до членів уряду". На це Санна відреагувала у твіттері, зазначивши, що вона пишається Фінляндією, оскільки "тут дитина з бідної сім’ї може здобути освіту й багато чого досягнути у власному житті. Касир крамниці може стати прем’єр-міністром. Без робітничого класу Фінляндія не виживе. Я ціную роботу кожного працівника, спеціаліста та підприємця!".

Санна Марін для британського Vogue (фото Anton Corbijn)

Політичне керівництво Марін оцінюють як спокійне, виважене та дуже професійне. Наприклад, країна досить добре впоралася з пандемією CoViD-19. Після оголошення часткового блокування всі школи, державні громадські заклади та ресторани мали бути закриті, оскільки Фінляндія вирішила перевірити та відстежити кожен випадок захворювання. Громадське опитування засвідчило, що 66% людей схвалюють такі заходи. Один з пріоритетів її уряду – екологічно стійке суспільство. Її найразючіший проєкт – прагнення Фінляндії стати вуглецево-нейтральною до 2035 року, що є однією з найамбітніших цілей для скорочення викидів у світі.

Сама ж Санна мріє про те, щоб у світі було менше сексизму. "У кожній позиції, на якій я коли-небудь була, моя стать завжди була вихідною точкою – що я молода жінка, – каже вона в інтерв’ю британському Vogue. – Я сподіваюся, що коли-небудь це не буде проблемою, що ми взагалі не обговорюватимемо цих питань. Я хочу виконувати роботу якомога ефективніше. Я не краща й не гірша за чоловіка середніх років. Але якщо мені це не вдасться, якщо я зазнаю невдачі – тому що я політикиня, і, як ми всі знаємо, не завжди все йде так, як ми хочемо, – я проти, щоб це тлумачили як: „Звісно, вона провалилася, тому що була молодою жінкою""...

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.