До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

8 найкращих кінотеатрів у світі

За час локдауну світ дуже скучив за кінотеатрами. У липні більшість кінозалів планети готується до відкриття. Україна — не виняток. Однією з прем’єр після карантину стане стрічка "Тенет" Крістофера Нолана. Поки ж пропонуємо вирушити у віртуальну подорож найрозкішнішими й найкращими кінотеатрами світу — від Амстердама до Джайпура.

Театр Тушинського, Амстердам
Театр Тушинського, Амстердам

Театр Тушинського збудований в Амстердамі в 1921 році. Його архітектурний стиль еклектичний і містить елементи артнуво, артдеко, югендстилю й амстердамської школи. Спочатку працював як театр, тому тут навіть є орган. Сьогодні в театрі Тушинського відбуваються найвидатніші світські кінопрем’єри в Голландії.

Реклама
Уранія, Будапешт
Уранія, Будапешт

Уранія — найрозкішніший театр Угорщини. Будинок збудовано наприкінці XIX століття за проєктом німецького архітектора Генріка Шмаля. У ті часи він захоплювався мавританським стилем, тому в архітектурі Уранії зійшлися венеціанська готика й східномавританський стиль. На початку XX століття тут був танцювальний зал, після будівля належала Академії наук, а відтак Уранія стала театром. На даху Уранії в 1901 році зняли перший незалежний угорський фільм "Танець", а 1902 році на сцені театру виступала Айседора Дункан.

Ле Гранд Рекс, Париж
Ле Гранд Рекс, Париж

Паризький Гранд-Рекс збудований в стилі артдеко й натхнений нью-йоркським Радіо-Сіті Холом. Він з’явився в 1930 році, у перші роки виникнення звукового кінематографа. Скульптору Анрі-Едуару Наварру було доручено розробити монументальний фасад, а декоратор Моріс Дюфрен прикрасив головний зал в "античному середземноморському стилі". У Rex розміщується найбільший в Європі кінотеатр. 1988 року тут відбулася прем’єра культового фільму Люка Бессона "Блакитна безодня".

Парамаунт, Окленд
Театр Парамаунт, Окленд

Відкрито в 1930-х у самому серці Окленда. В архітектурному сенсі це вільна інтерпретація стилю артдеко — з його багатим дерев’яним оздобленням, балконами й грою світла. Під час будівництва американського архітектора Тімоті Людвіга Пфлюгера надихало побачене в 1925 році на Міжнародній виставці сучасного декоративного й промислового мистецтва в Парижі, де викристалізувалися головні відмітні ознаки артдеко.

Lichtspiele, Мюнхен

Найстаріший мюнхенський кінотеатр відкрили 1910 року. Неймовірні шпалери, червоні люстри з торочками й статуя Давида з яскравими червоними губами прикрашають зал для глядачів, присвячений лише мюзиклам. Це ідеальне місце для показу популярного пародійного мюзиклу "Шоу страхіть Роккі Горрора" і подібних до нього фільмів.

Electric Cinema, Лондон
Electric Cinema, Лондон

Пам’ятка Ноттінг Гілла з 1911 року й один з найстаріших кінотеатрів Лондона. У червоно-білому залі в стилі артдеко розміщений не тільки кінозал, а й ефектний бар, а сам зал славиться зручними кріслами й подібними до ліжок кабінами. Ви навіть можете попросити ковдру, якщо захочете влаштуватися зручніше.

Кіно "Интернаціональ", Берлін
Кіно "Интернаціональ", Берлін

Кінотеатр International розміщений у популярному й богемному берлінському районі Мітте, працює з 1963 року. Будівля, яку занесено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, — проєкт архітектора Йозефа Кайзера. Вона являє собою зразок сталінської архітектури з величезним скляним фасадом. Усередині головного залу — дерев’яне облицювання стін і лаконічні, навіть стримані, куліси, типові для суворого стилю тих часів.

Кінотеатр Raj Mandir, Джайпур

Один з найвідоміших кінотеатрів Індії, що його спроєктував архітектор В. М. Namjoshi, відкрили в 1976 році. Нині ця будівля — одна з головних туристичних визначних пам’яток міста завдяки рожевому фасаду як тістечко безе або меренги. Інтер’єри такі ж яскраві, як і фасад, — з рожевими стінами, синім освітленням і величезними кріслами-альтанками. Боллівуд як він є!

За матеріалами Vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.