До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Це космос: найвідоміші жінки-астронавтки

12 квітня весь світ відзначає Міжнародний день польоту людини в космос. Гендерної рівності в космонавтиці поки немає: за різними даними, сьогодні в космосі побувало всього 65-70 жінок (приблизно 10% від загальної кількості космонавтів), більша частина з них американки. Vogue.ua розповідає про найвідоміших астронавток у сучасному світі та їхній шлях на орбіту.

Саллі Райд

Саллі Райд

Американка Саллі Райд — мабуть, найвідоміша у світі жінка-космонавтка, не рахуючи Валентини Терешкової. Саллі побувала в космосі 1983 року й стала першою жінкою в Штатах, яка здійснила політ у космос. Сьогодні їй могло б бути всього 69 років, але Саллі померла 2012 року від онкології. У 2013 на той момент президент США Барак Обама посмертно вручив Саллі медаль Свободи, а у своїй промові наголосив на гендерній перемозі, яку зробила астронавтка й на тому, що вона — справжня рольова модель для сучасних дівчат. За словами Обами, "Саллі пробила стелю стратосфери наскрізь".

Реклама

Саллі була доктором астрофізики, двічі літала в космос, провівши там загалом 350 годин. У своїх щоденниках Райд згадувала, що, коли готувалася до першого польоту в космос, не раз стикалася із сексизмом і скепсисом.

Пеггі Вітсон

60-річна Пеггі Вітсон пішла на пенсію два роки тому, але досі є зіркою космонавтики. По-перше, вона перша жінка-командир Міжнародної космічної станції; по-друге, сумарно провела в космосі більше годин, ніж будь-який американський чоловік-астронавт. За професією Пеггі біохімік, тривалий час проводила медичні дослідження в NASA, а вже звідти потрапила в програму космічних досліджень.

Вітсон була в космосі тричі, останній раз — у 2017 році. Тоді астронавтці було 57 років, і в інтерв’ю вона зізнавалася, як побоювалася, що керівництво відмовить їй навіть у тому, щоб пройти відбір — через вік. Та Вітсон пройшла всі обстеження (від перевірки зору до комп’ютерної томографії) і стала дорослою жінкою, що побувала в космосі. Наприкінці березня Пеггі дала інтерв’ю каналу CBS News, де розповіла, як впоратися з ізоляцією через пандемію COVID-19. Астронавтка радить ставити собі цілі та реченці, а також пам’ятати, що ми перебуваємо в ізоляції не тільки заради себе, а й заради здоров’я інших людей.

Крістіна Кук

Крістіна Кук — найуспішніша астронавтка у світі на цей момент. Свій перший політ у космос вона здійснила всього рік тому, наприкінці 2019 року, і відразу ж побила рекорд перебування на орбіті серед жінок — Кук перебувала в космосі 328 днів.

Селфі у відкритому космосі

Крістіні Кук 41 рік, за освітою вона фізик і електротехнік, тому в космосі виконує функцію бортінженера. До того як потрапити на орбіту, Крістіна майже 5 років була залучена до Арктичної програми США. На американській станції Палмер в Антарктиці Крістіна працювала як рятувальниця.

Крістіна активна в соціальних мережах: її інстаграм має пів мільйона підписників, з якими астронавтка ділиться селфі прямо з космосу, подробицями про свою роботу, а також розповідає, якому спорту віддає перевагу, щоб успішно проходити підготовку до польотів: це стрільба з лука, плавання, біг і легка атлетика. Інстаграм астронавтики сповнений инсайдів: наприклад, вона показує, як колега робить їй укладку, яка буде зручною в космічному польоті (це туго заплетена коса), які книги вона читає в космосі та які слабкості в астронавтів (шоколадне печиво).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.