До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рятівник кішки Шафи з Бородянки – про роботу Зоопатруля

Активіст, член команди "Зоопатруля" Євген Кібець розповів vogue.ua про те, як допомагає рятувати тварин, та про плани після перемоги.

У мирні часи Євген Кібець – голова Happy Music Group, концертної агенції, що привозила в Україну безліч виконавців, від Balthazar до Сільві Кройш. З початком війни він став членом команди з порятунку домашніх тварин "Зоопатруль" (докладно про те, як організована їхня робота, ми писали тут). У мережі набув шаленої слави після порятунку знаменитої кішки Шафи (до речі, в її інстаграмі – майже 20 тисяч підписників). До речі, справжнє ім"я кішки – Глорія: її власниця знайшлась завдяки соцмережам, та команда "Зоопатруля" поверне тваринку в сім"ю.

Реклама
За 2,5 місяці існування "Зоопатруля" команди врятували понад п’ятсот звірів

Кібець приєднався до "Зоопатруля" через 4 дні після його створення. "Перший місяць ми опікувалися порятунком тварин із замкнених квартир у Києві. Але щойно звільнили область,– поїхали туди 14-ма патрулями". Спершу з Київської області рятували й вивозили по 30 тварин. За 2,5 місяці існування "Зоопатруля" команди врятували понад п’ятсот звірів. Окрім котиків і собак, серед підопічних були шиншили, папуга, морські свинки, щури. "Одного разу павича попросили забрати – він прибився до ділянки від сусідів (будинок згорів). Але найбільше, звісно, саме котів".

У нього самого троє тваринок ("Поки що", – сміється він): Кіт Джессі Пінккет, Кіт Кетстер Морган та шиншила Віто. "Джессі ми маленьким кошеням підібрали на будівництві три роки тому, – говорить Євген. – Моргана й Віто врятували з Ірпеня й Бучі місяць тому". Він каже, що згадує всіх: "Не було жодного, якого я не хотів би залишити собі. Щоразу сам із собою лаюся".

У стресі більшість з тваринок агресивні. Тому Євген намагається тримати їх на руках усю дорогу до ветеринарної клініки – так вони більше розслабляються. "Переноски їх дуже лякають", – співчутливо додає він. На жаль, бували випадки, коли неможливо було допомогти: "Не через те, що ми щось не змогли, – через брак часу. Кілька разів до нас надходили заявки надто пізно". Але в 90% історій порятунку – щасливий фінал.

Складних випадків було багато. Доводилося рятувати тварин з високих поверхів ("На щастя, маємо професійного скелелаза"). Доводилося мати справу з некерованими бійцівськими собаками, до яких кілька днів неможливо було підійти. Проте порятунок Шафи, яка має всі шанси вибороти славу Grumpy Cat, був одним з найскладніших кейсів в історії "Зоопатруля".

Вона застрягла на сьомому поверсі будинку в Бородянці, який ракета майже знищила ще в березні. Кішка два місяці провела без їжі, води та людей. Її помітила волонтерка – та звернулася до "Зоопатруля". До порятунку Шафи довелося залучати ДСНС Бородянки й Ірпеня. Операція видалася успішною, киця оговталася та насолоджується увагою. "ДСНС – просто супермени, – каже Євген. – Ми нечасто з ними співпрацювали (напевно, на щастя). Тільки для найвищих випадків. Але вони завжди приходять на допомогу, і всі вони – мегапрофесіонали".

У свідомості киян та всієї країни "Зоопатруль" став кимось на кшталт Бетмена, всемогутнього супергероя. Євген готовий приймати таку славу тільки на умовах колективної: "Всі наші команди цілодобово готові допомогти. Іноді навіть ризикуючи здоров’ям". Сам він зізнається, що на виїзд обов’язково бере товсті рукавички для зварювання – тварини непередбачувані, коли в стресі. "Мені вистачило травмованих рук", – усміхається він. Крім рукавичок, команди застосовують для доступу в заблоковані помешкання перфоратори, пили, кувалди. "Я взяв собі триметровий ендоскоп для пошуку тварин у важкодоступних місцях, – додає Кібець. – А дрон – це наше нововведення: до команди тільки-но прийшла людина з ним".

Євген планує зберегти ініціативу з порятунку тварин і після війни. Каже, що більше не бачить себе без цього. "Нині в планах відкриття власного притулку. Це мета номер один. Також "Зоопатруль" відкриває ветеринарну клініку. Тварини потребуватимуть порятунку й у мирний час."

"Я хотів би подякувати людям, – наприкінці додає рятувальник. – Без них було б набагато складніше. Згуртованість у ​​будинках, дворах, ділянках – це така велика сила, яка за хвилину може розв’язати будь-яку проблему – випадково з’являються найпотрібніші речі, від драбини до страховки тросів. Ну й, звісно ж, уважність людей дає змогу знаходити нам нові випадки. Спасибі всім!"

Допомогти "Зоопатрулю" можна за реквізитами:

Картки: 4731 2196 1908 8259; 41494993 7370 4608; 44411144 5794 1191
Paypal: [email protected]; [email protected]

Також завжди є потреба в будь-якому кормі, переносках, клітках, після відкриття притулку – в лежанках, кігтеточках тощо. "Тварині має бути комфортно!".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.