До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як активісти власноруч відновлюють українські міста

Засновники благодійної організації Район #1 почали активну роботу з відновлення Київщини. Наразі команда повертає до життя Гостомель, який зазнав великих руйнувань під час російської окупації.

З початком війни багато проєктів зазнали трансформації. Район #1 — не виняток. Його заснував у 2018 році Андрій Титаренко з метою джентрифікації Рейтарської вулиці. На зібрані кошти від заходів під назвою Bloc party почали відновлення цього району на Київщині. Після російського вторгнення проєкт було вирішено трансформувати в благодійний фонд, метою якого стало відновлення та джентрифікація всієї України.

Реклама

"Кінець війни — це тільки початок. Ми вирішили взятися за відновлення міст, які нині масово зруйновані. Найголовніше тут — це інфраструктура. Бо людям, щоб повернуться сюди, потрібні дитячі садочки, соціальні заклади — все це життєво важливо, щоб адаптуватися до змін та мати почуття дому", — розповідає Андрій Титаренко.

Наразі в команді організації близько 200 волонтерів, що допомагають відновлювати Гостомель. Першими проєктами Району #1 стали дитячий садок №17 "Веселка", ліцей №1 та ветеринарна клініка, що розташована по вул. Пушкінська. В селищі Озера теж почали відновлення дитячого садочка й гімназії.

Процес відновлення поступовий. Спершу зачищають територію від сміття, потім консервують будівлі та лагодять дахи й вікна, щоб уникнути подальших руйнувань через погодні умови. Так за два тижні існування проєкту команда встигла зібрати кошти та повністю законсервувала дитячий садок "Веселка". Це один з перших прикладів консервування будівлі в містах, що звільнені від окупації в Україні.

Також команда почала відновлення Бородянки. Згодом до роботи долучаться архітектори, які нині створюють проєкти для кожного об’єкта. Особливої уваги надають бомбосховищам — у майбутньому вони мають бути функціональними та гарантувати максимальну безпеку.

Кожен може долучитися до Району #1 і стати волонтером проєкту — для цього зареєструйтеся через форму та доєднайтеся до групи в telegram.

Проєкту важлива також фінансова підтримка: https://www.districtone.foundation/

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.