До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Прекрасні та смертоносні: одні з найвидатніших героїнь війни в історії

У воєнний час жінок часто зображують як стурбованих дружин, сестер чи доньок, які залишаються вдома та переймаються за чоловіків, які ризикують життям на полі бою. Але реальність зовсім інша. Жінки завжди робили значний внесок у часи опору й боротьби – як у тилу, так і на передовій. У кожній війні були жінки, які лікували поранених бійців; робили репортажі з гарячих точок; боролися пліч-о-пліч із чоловіками у військах оборони. Жінки були снайперками, зв’язковими, інженерами-механіками. Вони служили в авіації, на флоті, у бронетанкових військах, артилерії, піхоті, навіть у кавалерії. Десятки тисяч жінок були розвідницями, водійками, штабістками, куховарками; чимало з них були в ополченні, в партизанських загонах, у підпіллі. Словом, жінки також боролися за найважливіше — мир.

У цьому матеріалі vogue.ua згадує одних з найвидатніших героїнь XX століття, які своєю відданістю та безстрашністю внесли своє ім’я в історію.

Реклама
Поліна Гельман
Поліна ГельманФото: Wikipedia

Поліна Гельман народилася у місті Бердичів у Житомирській області. Під час Другої світової війни пані Гельман була стрільцем-бомбардиром і начальницею зв’язку авіаційної ескадрильї. Разом з іншими льотчицями вона входила до нічного бомбардувального авіаційного полку, славетно відомого як "Нічні відьми". В її послужному списку понад 850 нічних вильотів, десятки вогнищ і пожеж серед ворожого війська, спричинених внаслідок бомбардування, знищені одиниці ворожої техніки.

Ненсі Вейк
Ненсі Вейк, 1951Ненсі Вейк, 1951

Ненсі Вейк — легендарна британська агентка родом з Нової Зеландії. Після того як Німеччина вдерлася у Францію, Вейк відразу стала вагомою фігурою Руху Опору. До 1943 року гестапо прозвало її "білою мишею" за здатність уникати полону й оголосило найбільш розшукуваною особою з нагородою в 5 мільйонів франків за її голову. В 1944 з її допомогою група з 7500 партизанів Опору успішно впоралася з понад 22 000 нацистських солдатів.

Людмила Павличенко
Людмила Павличенко, 1942Людмила Павличенко, 1942

Людмила Павличенко, яка народилася в Білій Церкві Київської області, — одна з найуспішніших жінок-снайперів в історії. До липня 1942 року на її рахунку було щонайменше 309 смертоносних влучень у військовиків армії супротивника, серед яких було й 36 снайперів. Вона брала участь у різних боях, серед яких — оборона Одеси та Севастополя. Після поранення з 1943 року не брала участі в бойових діях, однак готувала до служби інших снайперів.

Жаклін Кокран
Жаклін Кокран, 1940Жаклін Кокран, 1940

Американка Жаклін Кокран — природжена жінка-пілот, яку вважають однією з найобдарованіших льотчиць в історії. Під час Другої світової війни Кокран невтомно виступала за те, щоб жінки-пілоти мали можливість виконувати небойові завдання, як-от доставлення нових літаків і розвідка. Разом зі своїми колегами Кокран довела, що жінки-пілоти були такими ж компетентними та сміливими, як і їхні колеги-чоловіки. Під її керівництвом льотчиці доправили понад 12 000 літаків 78 різних типів за два роки. Після війни Кокран теж залишила свій слід в історії авіації, зокрема стала першою жінкою-пілотом, яка подолала звуковий бар’єр і взяла участь у програмі Mercury 13, щоб визначити, чи можуть жінки бути прийнятними кандидатами в астронавти.

Валентина Гризодубова
Поліна Осипенко, Валентина Гризодубова та Марина Раскова, 1938Поліна Осипенко, Валентина Гризодубова та Марина Раскова, 1938

Українська льотчиця Валентина Гризодубова — жінка, якій вдалося ввійти в історію авіації. У 1938 році харків’янка, разом з колегами Поліною Осипенко та Мариною Расковою, побила світовий авіаційний рекорд: за 26 годин екіпаж подолав відстань від Москви до Далекого Сходу в майже 6,5 тис. км. Під час Другої світової війни Гризодубова очолювала бомбардувальні полки, які завдавали удари по ворожих об’єктах або ж доставляли вантажі для українських партизанів. Під її керівництвом вдалося переправити в тил понад чотири тисячі поранених і дітей.

Євдокія Завалій
Євдокія Завалій на марці до 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війніЄвдокія Завалій на марці до 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війніФото: Wikipedia

Євдокія Завалій увійшла в історію як єдина жінка під час Другої світової війни, якій вдалося стати командиром взводу морської піхоти. В 1941 році, коли Завалій було 17 років, ворог бомбардував її рідне місто Новий Буг, що в Миколаївській області. Спершу їй вдалося стати санітаркою полку. Зазнавши поранення, вона опинилася в шпиталі. Після лікування її спрямували в десантну бригаду, де впродовж кількох місяців вважали, що вона чоловік, якого звати Євдоким. Після того, як Завалій узяла в полон німецького офіцера, її відрядили у відділ розвідки, і незабаром вона стала його командиром. Водночас стало відомо, що "Євдоким" — дівчина. На чолі взводу Євдокія брала участь у боях за Севастополь, Сапун-гору, Керч та інші міста. Під час Будапештської наступальної операції Завалій зі своїм взводом змогла захопити бункер німецького командування, серед полонених якого був німецький генерал.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.