До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Портрет нації: мами-українки на світлинах початку ХХ століття

У другу неділю травня в Україні традиційно відзначають день матері. Цей день – гарний привід пригадати, якими були та який вигляд мали українські матері на початку 20 століття. Роздивляємося розкішні світлини з альбому "Україна й Українці" скульптора, етнографа та колекціонера Івана Гончара.

Фото, автор невідомий. ХХ століття. Мати з дитям. Збірка Івана Гончара — альбом "Україна й Українці"

"Україна й Українці" – неймовірна енциклопедія української культури. Іван Гончар присвятив альбому 40 років свого життя. За цей час митець зібрав унікальні раритетні світлини з різних куточків України (місцеві типажі та краєвиди, архітектура і побут, звичаєвість і обрядовість, народні ремесла й художні промисли тощо, що згодом увійшли до 18 томів альбому. Ось що писав про цей альбом фольклорист Микола Мушинка: "Автор ними хоче розбудити своїх земляків зі сну байдужості, сказати їм: "Дивіться, люди, яке багатство знаходиться навколо вас, а ви цього не помічаєте!" Мені було ясно, що радянська влада цих матеріалів ніколи не видасть не лише тому, що їх автором і упорядником є опальний дисидент, а й тому, що це українські матеріали, а радянська влада <…> усе українське і по сей день вважає націоналістичним".

Реклама

Завдяуючи Івану Гончару, сьогодні ми маємо доступ до цих унікальних архівів, які розповідають, як жили та який вигляд мали українці й українки 100 років тому. Зокрема, маємо рідкісне задоволення роздивитися теплі родинні світлини наших предків і найзворушливші з них – це, звісно, портрети українських матерів та їхніх дітей.

Матеріал зібрала: Юлія Новосельцева, музей Івана Гончара

Фото: Історико-етнографічний альбом І.Гончара "Україна й Українці

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.