До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пити чи ні: як правильно вживати селеру й навіщо

Кажуть, щоденне вживання селери спалює більше калорій, ніж містить сама рослина. Останнім часом популярність зелених стебел неабияк зросла, зокрема завдяки знаменитостям, як-от Наомі Кемпбелл, Гвінет Пелтроу й Міранда Керр, які п’ють сік із селери постійно й не забувають ділитися своєю звичкою в Instagram. Насправді, гештег #celeryjuice налічує понад 170 000 постів на просторах ресурсу, а у світі не залишилося міленіалів, які б не цікавилися користю диво-овочу. Так чи справді селера така поживна, чи це лише тимчасовий тренд від healthy-спільноти?

"Селера — овоч з високим умістом води, що робить її досить зволожувальним продуктом", — каже сертифікований дієтолог Роза Саунт, співавторка книжки Is Butter A Carb?, що руйнує міфи про харчування. "Селера також є джерелом клітковини, яку любить наш кишківник". Додайте сюди ще вітаміни (К, А, С), калій і фолієву кислоту, які містить селера, плюс цілу групу антиоксидантів, і ви отримаєте досить здорову закуску — на місце якої, до слова, може потрапити будь-який овоч. І тепер, коли користь селери є очевидною, постає інше запитання: чому ми перетворюємо її на сік?

Реклама

На додачу до росту популярності соку селери у світі велнесу, захоплення цим продуктом почалося з людини на ім’я Ентоні Вільям, відомої як Medical Medium ("медіум медицини"). У статті для сайту Гвінет Пелтроу GOOP він називає сік із селери "найбільш цілющим тоніком всіх часів" і стверджує, що цей овоч найпоживніший саме в рідкому вигляді. І хоча слова Вільяма звучать переконливо, не варто забувати, що його повноваження з боку медицини нічим не підтверджені, до того ж він приписує собі унікальний дар спілкування з примарами.

"Він стверджує, щоденне вживання соку селери натщесерце здатне вилікувати цілу низку захворювань, до яких належать і хронічні, наприклад, прищі, псоріаз, екзема, ІХС та діабет, — зазначає Саунт. — Це ж дивовижно! Якщо ми озирнемося назад, то побачимо, що він пропонує справді просте розв’язання складного набору проблем, яке може видатися дуже привабливим для тих, хто відчуває безпорадність традиційної медицини". Позиція Ентоні Вільяма на відомій велнес-платформі — зрозуміла, адже GOOP — це місце, де читачі шукають нові сучасні способи поліпшити свою оздоровчу рутину, а що може бути краще й легше, ніж напій з одного складника?

Photo: @goop

Сам сік роблять унаслідок подрібнення стебел селери й вичавлювання соку з утвореної м’якоті. Але в медіума є свої суворі інструкції щодо вживання овочу! Стебла не можна їсти просто так; селера повинна мати консистенцію соку й пити її потрібно натщесерце; органічна селера вважається очевидним плюсом, і її потрібно готувати свіжою, а приймати негайно. "Ці суворі інструкції наче узаконюють його метод, що межує з божевіллям, — коментує діяльність медіума Саунт. — Він звертається до авторитету, а не доказів, стверджуючи, що знає стан речей краще, ніж це зробила наука — звучить досить переконливо й майже неможливо сперечатися з очевидною логікою. Щоб робити такі заяви, потрібні реальні докази, а схвалення знаменитостей у такому разі — недостатньо".

Річ у тім, що навіть якщо в овочі міститься мало цукру, то під час приготування його концентрація росте й стає більшою, ніж у селери в її звичному вигляді. У процесі приготування соку так само видаляється клітковина, разом з якою із селери йде найбільша частина всього корисного. Не можна забувати й про розмір порції. Медіум рекомендує вживати пів літра соку щодня, коли 150 мл — рекомендована норма (і це дуже маленька склянка).

Незалежно від вашої позиції, вживання селери невеликими порціями вам не зашкодить. Але гучні заяви про те, що вона може вилікувати хвороби й допомогти травленню є однобокими, адже немає жодних реальних доказів, крім яскравих світлин в Instagram. "Сік селери може бути наявним у різноманітній, збалансованій дієті, але якщо люди починають пити сік через його цілющі властивості й відмовляються від перевіреної медичної терапії, то таке рішення, ґрунтоване на дезінформації, може зашкодити здоров’ю", — підсумовує Саунт.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.