До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Клінічна депресія: як знайти правильний підхід до симптомів

Депресія проявляється в усіх по-різному, але є способи знайти правильне лікування кожного випадку. Велика депресія, яку ще називають клінічною депресією або депресивним розладом, є одним з найпоширеніших психічних розладів. Часто депресія виникає внаслідок стресових або складних життєвих обставин, але експерти вважають, що в цього розладу є й генетичний елемент.

Щоб підтвердити клінічну депресію, потрібно відповідати певним діагностичним критеріям. Більшість людей добре реагує на лікування, тому так важливо проконсультуватися з лікарем і підібрати коректний підхід до кожного випадку. Щоб визначитися з лікуванням, потрібно отримати індивідуальний діагноз у лікаря. Фахівці в галузі психіатричної допомоги надали загальнішу інформацію про симптоми й лікування клінічної депресії.

Реклама
Про симптоми депресії

Депресія може виявлятися в кожної людини по-різному, але, за словами Сари Валентин, психологині Бостонського медичного центру й доцентки Медичної школи Бостонського університету, є два основні компоненти депресії: люди з депресією відчувають пригнічений настрій більшу частину дня майже щодня, разом зі зниженням цікавості або задоволення від речей, якими люди звикли насолоджуватися. "Більшість фахівців первинної медичної допомоги використовують ці два пункти для базового перевірення", — говорить Сара Валентин.

Загалом для людини нормально сумувати час від часу, а от клінічна депресія вирізняється постійністю симптомів, які заважають життю. Дженніфер Ланьє Пейн, директорка Центру розладів настрою в жінок (Women's Mood Disorders Center) і доцентка кафедри психіатрії й поведінкових наук Університету Джона Хопкінса, каже, що люди із серйозним депресивним розладом можуть відчувати різні симптоми, включно з кепським настроєм, дратівливістю, поганою зосередженістю, низьким рівнем енергії, труднощами зі сном і негативними думками.

У деяких випадках, як каже Ланьє Пейн, можуть траплятися й соматичні симптоми — фізичні й головні болі. У деяких людей з депресією можуть спостерігатися такі симптоми, як зміна апетиту, зниження енергії або стомлення, зокрема й надмірний сон (інші люди можуть відчувати труднощі зі сном, попри втому). Суїцидальні думки й відчуття безнадійності також можуть виникати в разі серйозного депресивного розладу.

Як діагностують депресію?

Ви можете відчувати депресію як емоцію, коли маєте поганий настрій, але щоб поставити діагноз, депресія має тривати довше. "Це хтось, у кого постійно сумний настрій весь день, майже щодня впродовж двох і більше тижнів, — каже Сара Валентин. — Ідеться про перманентне збереження симптомів".

Ланьє Пейн також зазначає, що суїцидальні думки — це ще один спосіб відрізнити клінічну депресію від депресії ситуативної. "Щоразу, коли в когось виникають суїцидальні думки або спостерігаються серйозні порушення — це більше, ніж ситуативна депресія", — зауважує Пейн.

Щоб діагностувати депресію, лікар — чи то психіатр, чи то фахівець первинної медичної допомоги — проводить структуроване клінічне інтерв’ю або просить пацієнта самостійно описати свій стан. У будь-якому зі сценаріїв, як каже Сара Валентин, лікарі шукають два постійні симптоми: знижену цікавість до речей, якими зазвичай насолоджуються, і депресивний настрій. Щойно депресію діагностовано, лікар працює з пацієнтом, щоб знайти найефективніший курс лікування.

Що спричинює депресію?

За словами клінічного психолога Алі Матту, депресія може бути наявна в сім’ї. "Частково, це може бути генетична схильність до депресії, — говорить Матту. — Також це може бути досвід, якого ми набуваємо в сім’ї: як ми вчимося давати раду певним емоціям і ситуаціям".

Однак сімейна історія депресії не завжди є причиною виникнення розладу й до того ж це не завжди єдина причина. Для тих, у кого в сімейній історії немає депресії, можливою причиною розладу можуть бути важкі або травмувальні життєві переживання, зокрема й серйозна невдача в особистому або професійному житті. "Депресія може бути наслідком, коли в житті не відбувається досить того, з чого ви берете енергію — ви не відчуваєте того, що хочете відчути, — говорить Матту. — Це може бути природним результатом того, що ви не почуваєтеся добре від того, що відбувається".

Як лікують депресію?

За словами Ланьє Пейн, найкраще лікування депресії — це поєднання психотерапії, часто когнітивної поведінкової терапії й антидепресантів. Але антидепресанти можуть потребувати часу, щоб змінити ситуацію. "Антидепресанти є основою лікування, — пояснює Пейн. — Пацієнт має приймати належну дозу впродовж восьми тижнів або довше, перш ніж вирішити, що вони не працюють".

Поряд з підтримкою терапевта й ліків, такі чинники здорового способу життя, як заняття спортом, можуть зменшити симптоми депресії. Але Ланьє Пейн також зазначає, що коли хтось бореться з важкою депресією, йому може бути важко встати з ліжка й піти в спортзал. Ось чому комплексний підхід такий важливий для людей з депресією. "Це ціла картина. Це не тільки таблетки й це не тільки вправи. Це все працює разом".

Як отримати допомогу під час депресії?

Якщо ви боретеся з депресією, вам може знадобитися допомога. Якщо ви гадаєте, що маєте депресію, то насамперед поговоріть зі своїм лікарем. Хоча фахівці первинної медичної допомоги навчені як оцінювати, так і лікувати депресію, вони також можуть спрямувати вас до фахівця в галузі психіатрії для отримання додаткової допомоги.

За матеріалами allure.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.