До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як правильно загадувати бажання на Новий рік

Напередодні прийдешнього року всі чекають див і змін на краще. Попереду 52 понеділки, 365 днів, щоб почати життя "з чистого аркуша". Про те, як правильно загадувати бажання, мріяти, щоб мрії здійснилися, і зробити майбутній рік по-справжньому особливим, розповідає коуч, нейропсихологиня, психотерапевтка, Світлана Митрофанова.​

Для початку треба згадати грудень минулого року, той час, коли ми так само мріяли про рік, що вже добігає кінця. Скільки із загаданих опівночі бажань здійснилися? Якщо більше 80%, то далі можна не читати. З постановкою цілей і завдань усе добре. Треба сказати, що навіть 50% реалізованих бажань – чудовий результат, в тому числі, для тих, хто усвідомлено ставиться до цього питання. Чому здійснюється менше половини поставлених цілей і загаданих бажань? Причин може бути безліч. Розглянемо найпоширеніші з них.

Причина перша: "Щоб з'явилося щось нове, потрібно позбутися чогось старого". Це стосується не лише накопиченого мотлоху, але й дисфункційних стосунків, зобов'язань, що обтяжують, а також обіцянок, даних колись собі. Минуле – старі нереалізовані бажання, неактуальні сьогодні мрії, набуті в минулому погані звички, – все це віддаляє від заповітних нових можливостей.

Реклама

Причина друга: Бажання так і не стали цілями з покроковим планом дій. Між бажанням і метою є істотна різниця, хоча з першого погляду можна навіть не помітити, чим саме різняться ці поняття. Вікіпедія каже: "Бажання або жадання – середній ступінь волі між простим органічним хотінням з одного боку і обдуманим рішенням або вибором з іншого. Мета – суб'єктивний образ результату, план, який регулює хід дій". Між мрією і метою – величезна прірва, але все ж багато хто плутає ці поняття. Називають мету мрією, а мрію – звеличують до мети. Мрію не обов'язково прагнути втілити в життя, тоді як основне завдання мети – здійснитися. "У Бога немає інших рук, крім наших власних", – про це варто пам'ятати.

Причина третя: "Під лежачий камінь вода не тече". Статистика каже, що тільки 8% людей виконують те, що запланували в новорічну ніч. Більшості цього зробити не вдається. Я знаю жінок, які наклеїли гарні картинки омріяних образів, символів досягнень, і сидять на канапі та "медитують на карту мрії". Тут не треба бути аналітиком, щоб оцінити відсоток реалізації задуманого: він рухається до нуля. Інша річ, коли людина починає докладати зусиль, рухатися до цілей, реалізувати план, коригувати його за необхідності, а також знаходити кошти, сили і час на втілення мети.

Причина четверта: Нестача сил та енергії. На цей пункт нарікають майже всі. Адже ми живемо у світі, в якому всім і завжди потрібна енергія. Постійний занепад сил, сонливість, складнощі з концентрацією та апатія – це привід звернутися до лікаря, щоб обстежитися і виключити проблеми зі здоров'ям. Не варто допускати тривалого недосипання, підвищених фізичних навантажень, незбалансованого харчування і частих стресів. Важливо дотримуватися питного режиму і частіше збагачувати організм киснем, головним джерелом енергії. Якщо одягатися відповідно до погоди, можна отримати справжнє задоволення від піших прогулянок.

У своїх спостереженнях я сформулювала кілька психологічних причин, чому зникає енергія. Перша – незавершені справи. Мозок – немов комп'ютер, у якого відкрито занадто багато програм; він "зависає" та "гальмує". Так і у людини: багатозадачність виснажує. Тому не варто брати на себе занадто багато. Достатньо планувати не більше трьох, чотирьох важливих завдань на кожен день, причому робити це заздалегідь. А в щоденному плануванні є сенс залишати тридцять відсотків часу на форс-мажор. Цей час можна також використовувати для відпочинку, медитації або відновлення сил.

Ще одна причина втрати енергії – спосіб мислення. Тут буває корисно звернути увагу, які думки домінують. Невдоволення, образа, розчарування, злість – люди стають тим, про що думають більшу частину часу. Той, хто справді усвідомлює силу думки, ніколи не мислитиме негативно. Завдяки зміні своїх думок можна почати поводитись інакше і отримати нові, несподівані результати.

Коли перешкоди виключені, цілі визначені, можна впевнено починати. І не сумніватися: попереду – нове майбутнє. Чарівний 2023 рік починається вже просто зараз. І перше диво нового року – це план, який допоможе створити якісні зміни в житті. Наполеон Гілл, автор світового бестселера "Думай і багатій", написав: "Кожен добре побудований дім починається з плану". На шляху будівництва життя, наповненого змістом, немає коротких шляхів. Це поступовий процес. На нього потрібен час, реальні зусилля і бажання зробити більше, ніж вже зроблено.

Щоб досягти значущих змін на краще, треба визначити пріоритети. Допомагає проста вправа: треба письмово відповісти на три запитання.

  1. Що для вас означає поняття "щасливе життя"?
  2. Чим ви пишаєтеся понад усе?
  3. Які заняття приносять вам найбільше задоволення? Які емоції і стани бувають у вас, коли ви займаєтеся цими справами?

Коли пріоритети зрозумілі, необхідно поставити цілі. Досвід показує, що людина по-справжньому щаслива лише тоді, коли вона максимально задоволена в кожному аспекті свого життя. Тому варто перерахувати важливі напрямки, сфери життя і записати від однієї до трьох цілей у кожен розділ. Великі завдання – розділити на окремі етапи і складові. Окремі підзавдання можна розділити по місяцях і записати в щоденник на 2023 рік. Всього 10% часу, витраченого на планування до початку роботи, економить 90% часу для вирішення поставлених завдань. Тому треба письмово продумати, що і коли необхідно зробити по місяцях, щоби задумане вдалося. Обов'язкові в плані час відпусток, дні народження близьких людей, вагомі заходи.

Якщо ставити цілі, можна досягти значних, вимірюваних результатів. Тому прописуємо цілі на наступний рік конкретно, по місяцях. Цілі мають бути досяжними, реальними, екологічними і не залежати від зовнішніх факторів або сторонніх людей. Це те, за що несе 100% відповідальність той, хто їх ставить. Всі стикаються з необхідністю приймати непрості рішення, за які доведеться відповідати. І як ухвалення рішень надає сили, так відсутність рішень – паралізує. Тому виклики слід приймати. Просто зараз можна вирішити додати щастя життю – і поступово, день за днем, досягати кращого з доступного.

Є тисячі людей, які зробили зі свого життя неймовірну казкову історію завдяки рішенню одного разу змінитися. І так може кожен. І ви теж можете.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.