Ізюм, we love you: 5 святкових страв з родзинками
Якщо і був останніми днями десерт, яким ми марили, то це Ізюм. І здається, нам є що святкувати. Тож згадуємо святкові страви, де без родзинок не обійшлося. Слава Ізюму, слава ЗСУ!
Ізюм ("родзинки") – корисний для здоров’я. Він містить калій і магній, два основні елементи, які любить серце. Після прочитання цього матеріалу задонатьте на ЗСУ.
Рецепт львівського сирника – від "Світу кави".
Складники:
- Кисломолочний сир — 1 кг
- Яйця — 5 шт.
- Жовтки — 5 шт.
- Цукор — 220 г
- Вершкове масло — 200 г
- Сіль — 3 г
- Манна крупа — 50 г
- Крохмаль — 50 г
- Ванільний цукор — 10 г
- Цедра з лимона — 30 г
- Родзинки — 150 г
Приготування
Яйця й жовтки збити з цукром, додати вершкового масла та добре збити знову. До маси, що утворилася, додати всі інгредієнти й збити до однорідності.
Сир перемолоти блендером, щоб не було крупинок. Влити в нього яєчну масу, додати родзинки й ніжно вимішати до однорідної консистенції. Взяти форму діаметром 25 см, застелити пергаментом і вилити сирну масу. Випікати в духовці 50 хв — 1 годину за температури 170—180 °C.
Після того, як сирник охолоне, треба дати йому відстоятися кілька годин, щоб текстура стала максимально однорідною. Потім полити розтопленим шоколадом. Подавати з кавою, чаєм чи какао.
Англійці готують цю страву на Різдво. Але коли є привід, то можна порушити традицію.
Інгредієнти:
- 525 г сушеної смородини;
- 225 г золотистих родзинок;
- 225 г родзинок;
- 110 г змішаних цукатів (дрібно нарізати);
- 1 склянка зацукрованої вишні (розрізати навпіл);
- 300 г борошна;
- Дрібка солі;
- 0,5 ч. л. змішаних спецій;
- 0,5 ч. л. меленої кориці;
- 0,5 ч. л. меленого мускатного горіха;
- 300 г вершкового масла (злегка розм’якшеного);
- 300 г м’якого коричневого цукру;
- Половинка лимона (без цедри);
- 6 великих яєць (злегка збитих);
- 3 ст. л. бренді (і ще кілька ложок для просочення).
Приготування:
- Зберіть інгредієнти й розігрійте духовку до 150 °C.
- Форму для випікання застеліть пергаментним папером всередині й оберніть зовні — так поверхня пирога не згорить.
- У великій мисці змішайте ягоди й цукати з борошном, сіллю та спеціями.
- В іншій великій мисці змішайте вершкове масло з цукром, щоб воно стало легким і невагомим. Додайте цедру лимона. Поступово додайте до суміші яйця, добре перемішуючи, щоб тісто не згорнулося. Якщо суміш згорнулася, додайте столову ложку борошна. І не переживайте, пиріг однаково буде смачним.
- Обережно вмішайте в суміш половину борошна та ягід. Поступово висипте все борошно і ягоди, добре перемішуючи. Додайте бренді.
- Викладіть готове тісто в підготовлену форму для випікання. Щільно розподіліть суміш у формі. Стежте, щоб не було бульбашок повітря. Вирівняйте поверхню пирога тильною стороною ложки, зробивши невелике заглиблення в центрі — під час випікання верхівка підніметься.
- Витріть зайві крапельки тіста паперовим рушником.
- Поміщаючи пиріг у духовку, постеліть на деко подвійний шар пергаментного паперу. Будьте обережні, якщо у вас газова духовка. Випікати кекс треба 4,5 години. Якщо кекс підрум’яниться занадто швидко, накрийте форму подвійним шаром пергаментного паперу за 2,5 години.
- Перевірте кекс через 4,5 години. Він має піднятися й стати темно-коричневим по всій поверхні. Центр кексу проткніть шпажкою або ножем — він має бути чистим, коли ви його витягнете. Якщо тісто прилипає до шпажки чи ножа, залиште кекс у духовці ще на кілька хвилин.
- Повністю охолодіть кекс. Потім зробіть кілька проколів поверхні пирога зубочисткою й повільно полийте його 2—3 столовими ложками бренді. Зберігайте кекс загорнутим у пергаментний папір до подання на стіл.
Інгредієнти:
- 40 г вівсянки (або пластівців кіноа/гречки);
- ½ маленького стиглого банана (подрібнити в пюре);
- 120 мл улюбленого молока;
- ¾ ч. л. пекарського порошку;
- 1 ст. л. кленового сиропу або меду;
- ½ ч. л. ванільного екстракту;
- 1 маленька морквина (натерти на тертці);
- 1 ч. л. меленої кориці;
- ¼ ч. л. меленого імбиру/суміші спецій/мускатного горіха;
- кілька столових ложок подрібнених волоських горіхів і/або фісташок;
- кілька столових ложок родзинок/сухофруктів/фініків;
- крихітна щіпка солі;
- ложка грецького йогурту (або його рослинної альтернативи) для подання.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 180 °C. Змастіть невелику форму для випікання невеликою кількістю вершкового масла або кокосової пасти.
- Змішайте в мисці всі інгредієнти (крім йогурту) до однорідної маси. Перекладіть масу у форму й запікайте приблизно 25 хвилин, поки не з’явиться золотава скоринка по краях.
- Коли дістанете вівсянку з духовки, дайте їй охолонути упродовж 10 хвилин. Додайте грецький йогурт і ще трохи кленового сиропу або меду на бажання. А потім насолоджуйтеся стравою.
Порада:
Якщо не маєте моркви, використовуйте замість неї невелике яблуко. Імбир, корицю, мускатний горіх або спеції можна замінити ½ або 1 столовою ложкою пряного чаю.
Швидкий рецепт італійських бабусь.
- 4 яйця
- 130 г цукру
- 250 г борошна
- 4 ч. л. розпушувача
- 300 г родзинок
- лікер (ром, бренді на вибір) для аромату
- 400 г запеченого гарбуза
- сіль
- 125 мл оливкової олії
- цедра і сік 1 лимона
Приготування
Гарбуз збити в блендері в пюре. Родзинки промити, насухо витерти й присипати борошном. У мисці збити яйця й цукор, додати лікер, олію, цедру і сік лимона, посолити, влити гарбузове пюре. Перемішати. Акуратно додати борошно й розпушувач, родзинки, замісити тісто. Різні сорти гарбуза дуже відрізняються за соковитістю, тож якщо тісто здається рідкуватим, можна додати борошна. Випікати в кексовій або круглій формі за 180 °C 60 хвилин.
Чашка глінтвейну може зігріти в холоди.
Інгредієнти:
- 2 чайні ложки чаю (з гіркою)
- 2—3 шт. сушеного кардамону
- 2 палички кориці
- тонка скибочка імбиру
- 20 г світлих родзинок
- 1 великий апельсин
- 750 мл червоного сухого вина
Приготування:
Чай залити 250 мл окропу, дати настоятися кілька хвилин, процідити й додати в гарячий напій спеції, родзинки, імбир і нарізаний кружальцями апельсин зі шкіркою. Змішати чай з вином і підігріти на повільному вогні, не доводити до кипіння. Найкраще підійдуть чорний або фруктовий чай. Можна замінити вино вишневим соком — вийде безалкогольний глінтвейн для друзів за кермом. Або напій kids friendly.