До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: авіакатастрофа літака MH-17

17 липня 2014 року сталася наймасштабніша авіакатастрофа в історії нашої країни — проросійські бойовики в небі над Донецькою областю, село Грабівка, збили літак MH-17, що здійснював рейс з Амстердама до Куала-Лумпуру. Загинули 298 осіб — 283 пасажири літака й 15 членів екіпажу. На борту тоді було 80 дітей. Переважна більшість пасажирів були громадянами Нідерландів, тому українська сторона делегувала розслідування катастрофи літака саме цій країні.

Місце катастрофи, 17 липня 2014

У день пам’яті трагедії Служба безпеки України поділилася масштабами проведеної розслідувальної роботи та основними фактами, відомими наразі:

Реклама

– Опрацьовано понад 2 млн телефонних перехоплень осіб, причетних до збиття літака, а також проаналізовано понад 1,5 млн телефонних з’єднань абонентів, які перебували в зоні покриття мобільних операторів на місці старту ракети й по всьому маршруту руху ЗРК "БУК" через Луганську та Донецьку області в період 16—18 липня 2014 року.

– Встановлено понад 150 осіб, причетних до вчинення цього злочину, ще понад 260 осіб допитано як свідків.

Місце катастрофи, 17 липня 2014

– Встановлено точний час і маршрут, яким зенітно-ракетний комплекс "БУК" доставили з території рф до України, а також час здійснення запуску зенітно-керованої ракети по пасажирському літаку та місце її старту.

– Встановлено час і маршрут, яким ЗРК "БУК" було вивезено до рф.

– У Павлограді Дніпропетровської області з участю представників Міжнародної спільної слідчої групи проведено унікальний слідчий експеримент з контрольованого підриву зенітно-керованих ракет 9М38М1 ЗРК "БУК", результати якого стали вирішальними для експертних висновків.

Квіти біля посольства Нідерландів у Києві, липень 2014

У червні цього року завершився масштабний судовий процес, який тривав у Нідерландах понад два роки. За його підсумками, прокурори вимагають довічного терміну для чотирьох осіб, що безпосередньо замовили ракетну установку, яка збила рейс MH17. Вони також організували її транспортування з території рф й у зворотному напрямку, та брали участь у розгортанні зброї.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.