До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія одного фото: Лі Міллер у ванні Гітлера

Молода американка купається у ванні Адольфа Гітлера, її брудні черевики стоять на його світлому килимку, а на краю ванни стоїть офіційний портрет фюрера.

На фото — Лі Міллер, муза й коханка Ман Рея, дівчина з обкладинки Vogue та одна з небагатьох жінок-фотографів у Європі під час Другої світової війни. Вона сфотографована в мюнхенській квартирі Гітлера 30 квітня 1945 року іншим військовим кореспондентом Девідом Шерманом.

Реклама

За часи війни Лі Міллер зробила чимало важливих фото — робітниць фабрик і ферм, кривавого польового госпіталю у Нормандії, військових, які потрапили під німецький вогонь у Сен-Мало, медсестер у шпиталях. Незадовго до того, як Міллер опинилася в ванні Гітлера, вона побувала в концентраційному таборі Дахау. Потім вони з Шерманом потрапили до Мюнхена, який на той час був під окупацією США.

30 квітня 1945 року Шерман і Міллер створили одну з найбільш суперечливих фотосерій XX століття. Під час документування квартири Гітлера в день його самогубства вони сфотографували одне одного у ванні фюрера. Ключові об’єкти на світлині Міллер — її чоботи на килимку Гітлера. Коли кореспонденти потрапили в помешкання, килим був чисто-білим, а коли Міллер залишила на ньому своє взуття, він вже був покритим брудом з Дахау.

Дії Міллер і Шермана можна інтерпретувати як акт провокації. Це була спроба деконструювати фюрера як непоборного ідола. Хоча Гітлер забрав власне життя, Німеччина, яка лежала в руїнах, досі не капітулювала. Вміщені в цьому контексті світлини Міллер у ванні демонстрували чіткий і зухвалий меседж: фюрер помер.

Говорять, що Лі Міллер залишила квартиру Гітлера не лише з сувенірною світлиною себе у ванні фюрера. Вона також вилучила кілька особистих речей його коханки Єви Браун: її портрет, компактну пудру, флакон для парфумів у стилі ар-деко та аксесуар із трояндовим візерунком.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.