До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Художниця Оксана Левченя — про моду на килими й екологічне виробництво

Про великий потенціал килимарства розповідає власниця килимової майстерні OLK Manufactory, художниця Оксана Левченя

Твідовий топ, CHANEL; брюки з бавовни і шовку, Chloé; шкіряні босоніжки, BCBG Maxazria

Майстерня OLK Manufactory знаходиться в Козині під Києвом, на території заводу "Космос". Це місце Оксана Левченя любовно називає "артіль" і показує на корпус навпроти — там займаються деревообробкою, поруч — виготовляють меблі. Оксана всією душею вболіває за крафт і мріє створити в Козині ком'юніті ремісників і навіть побудувати готель, куди приїжджатимуть бажаючі ближче познайомитися з майстрами та їхнім штучним продуктом.

Реклама

"Я вірю, що у килимарства та кожного ремесла взагалі великий потенціал, тому що, насамперед, їхній розвиток безпосередньо пов'язаний з вирішенням екологічних проблем. Крафтові виробництва дружні по відношенню до природи: я знаю по собі, що вони взагалі не припускають перевиробництва — відповідно, не залишається гір сміття, що потребує утилізації. Це усвідомлене виробництво". У OLK Manufactory, до слова, є лінійка ресайклінг-килимів — це авторські панно, створені зі старих килимів, придбаних Оксаною на OLX.

Майстерні Левчені чотири роки. За цей час яскраві килими OLK Manufactory з'явилися в будинках київського джетсета: дизайнерки Ліди Арфуш, директорки фестивалю Leopolis Jazz Fest Наталії Горбачовської, власниці бутика Bonpoint і Chloé Христі Храновської. Це по-справжньому штучне виробництво: в команді всього чотири майстри, в місяць вони створюють по два килими. Навчають нових найдосвідченіші майстрині — Тетяна Петрик і Вікторія Горб. "Можливо, майстерню варто було б розвивати активніше, — міркує Оксана, наливаючи мені чай зі старовинного самовара, придбаного на блошиному ринку в Барселоні за 20 євро. — Але це моя позиція — робити штучні речі, з невеликою командою, не завдаючи шкоди екології. Перетворювати майстерню на фабрику я не хочу — втратиться унікальність. Майже кожен наш килим має наклад — 10-15 копій. Коли він вичерпується, ми змінюємо орнамент, і наш клієнт знає, що придбаний ним килим не розійдеться сотнею примірників по світу".

Попри унікальність килимів, до них не варто ставитися як до музейного об'єкту — навпаки, вони створені для життя. "Ці килими надійні — я знаю, про що кажу: у мене вдома їх кілька, і ми всі нещадно використовуємо, у нас два собаки-дворняги... Я за те, щоб з нашими килимами жили. Щоб їх "убити", треба ще постаратися. Чим більше вони старіють і зношуються, тим органічніший вигляд мають".

Килимарство — давнє українське ремесло. Його й сьогодні не втрачено — майстрині OLK Manufactory їздять навчатися у знамениту Решетилівку, де працює Всеукраїнський центр вишивки і килимарства. "Три великих регіони килимарства — це Закарпаття, Полтавська і Вінницька області. Є майстер Степан Ганжа, який робить геніальні килими під Вінницею", — розповідає художниця. Гобелени і килими в майстерні Левченя тчуть із натуральних матеріалів. Основа — конопляна нитка з Чернігова, саме килимове полотно — з фарбованої вовни карпатської вівці або рослинної пряжі з кропиви. Левченя часто використовує оригінальні принти XVIII-XIX століть, віддаючи данину традиції, але передусім її килими відомі сучасним, іронічним дизайном. До прикладу, один з найпопулярніших — килим з астронавтами, натхненний діяльністю Ілона Маска, зокрема, запуском ракети Falcon 9. Цей килим здобув визнання, ставши фіналістом італійського конкурсу Arte Laguna Prize в 2019 році. Ще один килим — "Український джедаїзм" з персонажем із "Зоряних воєн" Йодою — експонувався на виставці Révélations в паризькому Grand Palais.

Оксана зізнається: її мрія — щоб звичайні люди вчилися ткацтва. І радить усім їхати в Решетилівку — побачити своїми очима медитативний процес створення килима, нитка за ниткою. У своїй майстерні Оксана планує запускати стрім — щоб її майстри ткали онлайн. "У нас немає секретів, немає монополістичної зацикленості, не ми ж придумали це ремесло. Виткати собі килим може кожен".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.